Saturday, June 28, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Τόσο το Μικρό Μήνυμα του εψηφισμένου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου Παπαγιάννη, στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, όσον και ο Λόγος του Μακαριότατου κ. Ιερώνυμου, κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του Σεβ. Ιωαννίνων Μάξιμου, δείχνουν σαφέστατα ότι σοβεί σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Φανάρι την οποία οι Ελλαδικοί ανεβάζουν στο προσκήνιο, αντί να αφήνουν να μαίνεται στα παρασκήνια.

Αυτό κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση επειδή ο Μακαριότατος είναι από ιδιοσυγκρασία, όχι μόνον άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά και εραστής των παρασκηνίων. 

Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ερμηνευθεί η συμπεριφορά του παρά ως απόδειξη της κρίσης που υπάρχει στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και -για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι- στις σχέσεις του ιδίου με τον Παναγιότατο.

Η αναφορά του σε "Πρώτο" δημιουργεί ακόμη βαθύτερες ανησυχίες για την έκταση της κρίσης.

Ως γνωστόν η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει "Πρώτο" με την έννοια που έχουν τα Πατριαρχεία ή ακόμη και η Εκκλησία της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δεν μνημονεύεται ποτέ έξω από τα όρια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Δεν μνημονεύεται, όχι μόνον στις "Νέες Χώρες" -όπου μνημονεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης-, αλλά ούτε στις Ελλαδικές επαρχίες όπου οι Μητροπολίτες μνημονεύουν, όχι τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά “της Αγίας και Ιεράς ημών Συνόδου”.

Τώρα ξαφνικά ο πιστός φίλος του Πατριαρχείου Ιερώνυμος στον Λόγο του κατά τη χειροτονία του Σεβ. Ιωαννίνων Μάξιμου μιλά για "Πρώτο".

Ενώ, δηλαδή, λέγει στον Πατριάρχη "εγώ δεν μπορώ να διορίζω Μητροπολίτες όπως εσύ επειδή αυτό είναι το καθεστώς της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος", ταυτόχρονα του λέγει ότι είναι "Πρώτος" σε αντίθεση με το τι διαλαμβάνει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Πατριαρχική Συνοδική Πράξη του 1928.!!! 

Σε απλά Ελληνικά! Ο Μακαριότατος δημόσια πετά το γάντι στον Πατριάρχη και μάλιστα την ώρα της χειροτονίας του Μητροπολίτη την υποψηφιότητα του οποίου υπέσκαψε ο Παναγιότατος.

Τώρα κατανοώ την απρέπεια να φιλούν το χέρι του Αρχιεπισκόπου πολλοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος τις τελευταίες μέρες.

Οι Μητροπολίτες -όχι μόνον στην Εκκλησία της Ελλάδος- είναι ανεπίτρεπτο να φιλούν το χέρι του οποιουδήποτε Αρχιεπισκόπου ή του οποιουδήποτε Πατριάρχη επειδή αυτό αντιφάσκει την ισότητα του επισκοπικού αξιώματος. 

Γι’ αυτό προξένησε πολύ κακή εντύπωση ότι ξαφνικά πολλοί Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας φιλούσαν το χέρι του Μακαριότατου.

Φαίνεται ότι και αυτό το φαινόμενο -το ανεπίτρεπτο πάντως φαινόμενο- εντάσσεται στην προσπάθεια του Μακαριότατου να στείλει το μήνυμα στο Φανάρι ότι είναι "Πρώτος" και όχι απλά Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και συντονιστής των Συνοδικών οργάνων.

Αυτό προπαντός που με ανησυχεί είναι ότι ο Μακαριότατος επέλεξε την δημόσια αντιπαράθεση. Ελπίζω και προσεύχομαι το όλο θέμα να μην έχει συνέχεια και προπαντός να μην οξυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

Αυτό που αγνοώ είναι αν οι αναφορές του Μακαριότατου είναι απλά ξέσπασμα πικρίας και αγανάκτησης, επειδή ο Παναγιότατος επενέβη άκομψα και φορτικά για την εκλογή του ευνοούμενού του στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, ή αν πρόκειται για επισημοποίηση ουσιαστικής ρήξης με το Φανάρι.

Η συνέχεια θα δείξει πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση.

No comments:

Post a Comment