Tuesday, June 17, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Διαβάσαμε στη εφημερίδα “Νέοι άνθρωποι” το ακόλουθο άρθρο ανώνυμου συγγραφέα που υπογράφει ως “Παπαφλέσσας”:

“Ένας ταγός και, μάλιστα, οικουμενικού κύρους, για να επισκεφθεί μια άλλη Αυτοκέφαλη αδελφή Εκκλησία της επικρατείας του, θα πρέπει την Εκκλησία αυτή να την απασχολεί κάποιο θέμα, οπότε η επίσκεψή του αυτή δεν έχει ανεπίσημο χαρακτήρα. Συνεπώς δικαίως ερωτάται: ποιος είναι, ακριβώς ο λόγος, που ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται ανεπίσημα την Αθήνα; Βέβαια δεν θα έλθει στην Αθήνα για καφέ…

Όμως πράγματι, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος αυτή τη περίοδο καλείται, εντός δεκαημέρου να εκλέξει Επισκόπους σε κενές Επισκοπικές Έδρες και τούτο, βεβαίως, αποκλειστικό έργο της Ιεραρχίας της αδελφής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αν λοιπόν, παρ΄ελπίδα, η ανεπίσημη αυτή επίσκεψη του οικουμενικού και, μάλιστα, σε παραμονές εκλογές Επισκόπων, έχει κάποια σχέση με αυτές τις εκλογές, πέραν   της υπόδειξης υποψηφίων εκ μέρους του ( ν.590/1977 άρθρο 17 παρ. 3 ), τότε τούτο, από κανονικής επόψεως, σημαίνει εισπήδηση στα εσωτερικά άλης αδελφής Εκκλησίας, και η παράτολμη αυτή και λίαν αντιΚανονική ενέργεια τιμωρείται αυστηρά.  Οφείλει, λοιπόν, ο Οικουμενικός, εν προκειμένω, να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να αποκαλύψει το λόγο της ανεπίσημης αυτής επίσκεψής του, γιατι διαφορετικά ο πιστός λαός θα διερωτάται με απορία προβάλλοντας τη λαϊκή παροιμία: “Τι ζητά η αλεπού στο παζάρι”;

Οι πιστοί της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλης  Εκκλησίας  της Ελλάδος απαιτούν, όλα να γίνονται “εν τω φωτί” και όχι σαν τα αντορθόδοξα, αμαρτωλά, δισέκνιπτα και αυτοκατάκριτα αλισβερίσια Φαναρίου – Βατικανού, Βατικανού – Φαναρίου και εκείθεν, όπου οι Ορθόδοξοι πιστοί της Εκκλησίας της Ελλάδος τα αποκρούουν, τα καταδικάζουν και τα αποστρέφονται μετά βδελυγμίας.”

Θεωρητικά τουλάχιστον ο Παναγιότατος δεν έρχεται για να ασκήσει πιέσεις στον Αρχιεπίσκοπο για να προωθήσει τη υποψηφιότητα του ευνοούμενού του για την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων. Ερχεται για ιδιωτική επίσκεψη για εκδηλώσεις ήσσονος σημασίας. 

Πέραν αυτού όμως θέλω να προσθέσω κάτι, που -κατά την άποψή μου- θα έπρεπε να μας απασχολεί πολύ περισσότερο.

Τις τελευταίες βδομάδες ακούγονται πολλά ονόματα υποψηφίων για τους κενούς Θρόνους που θα πληρωθούν σε λίγες μέρες από την Ιεραρχία.

Πέραν του ποιος υποστηρίζει ποιον και γιατί, ο απλός κόσμος -που δεν έχει σχέση με το παρασκήνιο και με τα παιγνίδια εξουσίας-, ενδιαφέρεται πρωτίστως να γνωρίζει αν οι υποψήφιοι ιεράρχες έχουν φόβο Θεού, αν είναι αδιάβλητοι κληρικοί, ασκητικοί, αφιλοχρήματοι και αν εμφορούνται από ορθόδοξο φρόνημα.

Αν οι προτεινόμενοι είναι άνθρωποι χωρίς φόβο Θεού, όποιος και αν τους προωθεί και με όσο μεγάλη πλειοψηφία και αν εκλεγούν, σε τελευταία ανάλυση καμιά ουσιαστική βοήθεια δεν θα προσφέρουν στη Μητρόπολη που θα ποιμάνουν.

Είναι αξίωμα -που δεν επιδέχεται καμία διαμφισβήτηση-, ότι κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει άλλους εκτός αν βοηθήσει τον εαυτό του. Αν, λοιπόν, στις Μητροπόλεις αυτές θα σταλούν οικουμενιστές, νεωτεριστές, εκκοσμικευμένοι και διαβεβλημένοι κληρικοί δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να προφητεύσει ότι μόνον κακά θα προκύψουν από την ποιμαντορία τους.

Παρακαλούμε θερμά τον Μακαριότατο και την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν ιεράρχες με φόβο Θεού για τους κενούς θρόνους χωρίς να λάβουν υπόψη οποιεσδήποτε μη κατά Θεόν πιέσεις οποθενδήποτε και αν προέρχονται.

No comments:

Post a Comment