Sunday, June 29, 2014

ΛΙΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΧΗΜΙΕΣ ΣΤΗ ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ




ΛΙΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΧΗΜΙΕΣ ΣΤΗ ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Επισημάναμε από πολύ καιρό ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ποδηγετεί τις εξελίξεις.

Εχει την ικανότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που εκπλήσσουν και δημιουργούν καταλυτικές εντυπώσεις.

Τρέφαμε τον φόβο ότι στη Θρονική Εορτή του Βατικανού θα διαδραματίζονταν τα γνωστά ρεζιλίκια που είδαμε πολλές φορές. Δηλαδή χειροφιλήματα του Πάπα, συμπροσευχές κτλ..

Αυτή τη φορά ο Πάπας Φραγκίσκος μας εξέπληξε κυριολεκτικά επειδή έδωσε ουσιαστική συνέχεια στην τακτική που εγκαινίασε στη συνάντηση των Ιεροσολύμων και της Ρώμης.

Τι έκανε δηλαδή;

Είχε στο πλάι του τον Σεβ. Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα) σαν εκπρόσωπο του Πατριάρχη της Ανατολής.!!!

Κατέβηκε μαζί του στην κρύπτη του Αγίου Πέτρου, ενώ ο Σεβασμιότατος έφερε αρχιερατικό μανδύα και ποιμαντορική ράβδο και ανεχώρησε μετά τη λήξη της Λειτουργίας έχοντας στο πλάι του τον Σεβ. Περγάμου χωρίς να δίνει σημασία στις εκδηλώσεις υπέρμετρης αγάπης του κόσμου προς το πρόσωπό του για να μην κάνει τον Σεβ. Περγάμου να αισθανθεί ότι ο Πάπας ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. 

"Και διηγώντας τα να κλαις!”, κατά τον ποιητή. Εχουμε να κάνουμε με ένα μάγο της επικοινωνίας, ένα πανέξυπνο άνθρωπο, ο οποίος ποδηγετεί κυριολεκτικά τις εξελίξεις όπου θέλει.

Επιμένει στη θέση ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι ο Πατριάρχης της Ανατολής αφενός μεν για να προωθήσει το διάλογο. Αφετέρου όμως για να σύρει το Πατριαρχείο Ρωσίας στο άρμα του διαλόγου με μεγαλύτερο πνεύμα συνδιαλλαγής. Μιλάμε για αριστοτέχνη της επικοινωνίας. Professional όχι amateur.

Η Πατριαρχική αντιπροσωπεία επίσης φέτος ήταν έκπληξη. Αντί του Σεβ. Γαλλίας, που ήταν για χρόνια μόνιμο μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Θρόνου και του Σεβ. Βελγίου Αθηναγόρα, που καθιερώθηκε στη συνείδηση των πιστών ως ο πιο οικουμενιστής εν ζωή ιεράρχης, εστάλησαν ο Σεβ. Τελμησσού Ιώβ και -προς άφατη θλίψη του γράφοντος- ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Ιωάννης Χρυσαυγής.

Δεν είδα όλο το βίντεο της ανάρτησης, αλλά μόνον από το 1.49 λεπτό και εξής, αλλά ελπίζω ότι δεν έγιναν άλλες ασχημίες τύπου χειροφιλήματα του Πάπα κτλ..

Οταν κατέβηκε στην κρύπτη πάντως ο Σεβ. Περγάμου δεν τον συνόδευσαν ούτε ο Σεβ. Τελμησού, ούτε ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης, αλλά άγνωστος στον γράφοντα κληρικός.

Αν μάθουμε περισσότερα για τη συμπεριφορά της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας θα επανέλθουμε.

No comments:

Post a Comment