Saturday, June 28, 2014

Ο ΑΘΗΝΩΝ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



Ο ΑΘΗΝΩΝ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Του κ. Ανδρέα Λουδάρου
=======

Με το βλέμμα στραμμένο στο Φανάρι έγινε σήμερα η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και 29 αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και εκπροσώπους άλλων Εκκλησιών.

Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου προς τον νεοχειροτονούμενο Ιεράρχη ξεχώριζε από κάθε άλλη μέχρι σήμερα. Είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος μιλάει με τέτοια ένταση για τους λόγους που τον οδήγησαν στο να προτείνει τον συγκεκριμένο κληρικό στην Ιεραρχία χρησιμοποιώντας παράλληλα πολλές αλληγορικές εκφράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ποικιλοτρόπως.

ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΖΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

«Μέσα στην Εκκλησία μας ο Πρώτος, ο Αρχιεπίσκοπος, προτείνει, δεν διορίζει ενώ η Ιεραρχία τα μέλη της, κρίνουν την πρόταση του Αρχιεπισκόπου του Πρώτου και αποφασίζει» είπε με νόημα ο κ. Ιερώνυμος προς τον νέο μητροπολίτη επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς δημοσίως, τους διαλόγους που είχε ιδιωτικά με τον Πατριάρχη.

Για πρώτη φορά στα χρόνια που είναι Αρχιεπίσκοπος, ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να κάνει μια «εξομολόγηση» όπως είπε και να μοιραστεί δημόσια τις σκέψεις τυου για τους λόγους που τον οδήγησαν στο να προτείνει την υποψηφιότητα του.

«Σε γνώρισα από πολλά χρόνια χωρίς εσύ να το ξέρεις και σε παρακολουθούσα. Σε είδα στην πλάτη να κουβαλάς το τενεκέ με τσιμέντο και λάσπη για να χτίζεις τους ναούς της Γερμανίας. Και σου είπα έλα να σε πάρω στη Μητρόπολη μου και υπηρέτησε όσο χρόνο θέλεις στην Γερμανία. Και έγινε αυτό επί σειρά περίπου δέκα ετών.

Και σε σκέφτηκα όταν ήρθα στην Αθήνα. Εσύ όμως ήρθες και με βρήκες. Και είπα «να ένας άνθρωπος που θα μου χρειαστεί.»

Γιατί είσαι τίμιος, είσαι υπεύθυνος. Δεν είναι ένα ψέμα… Μέσα στο χρόνο αυτό, ούτε μια διπλωματική ενέργεια του υφισταμένου προς τον προϊστάμενο. Βάζεις το στήθος μπροστά και πολεμάς, δεν ξέρεις να κρύβεσαι είσαι ίσιος. Και το λέω προς τους άρχοντες αυτή τη στιγμή των Ιωαννίνων και στον λαό. Είσαι αυτός που φαίνεσαι, γιατί πίσω από τα λόγια σου, δεν υπάρχουν δεύτερα λόγια αλλά είναι η ευθύτης που σε διακρίνει.

Και όταν βρέθηκα μπροστά στο πρόβλημα -πάντοτε πρόβλημα έχει ο Πρώτος όταν αδειάζει μια επαρχία- είπα μέσα μου: αυτός ο άνθρωπος αν τον προτείνω στην Ιεραρχία και η Ιεραρχία τον επιλέξει φαντάζομαι ότι θα είναι αυτός που αυτήν την ώρα χρειάζεται η επαρχία των Ιωαννίνων».

ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΕΡΑΡΧΗ

«Η μαθητεία κοντά σας είναι ένα αγαθό που δεν πληρώνεται…» είπε συγκινημένος προς τον Αρχιεπίσκοπο ο νέος μητροπολίτης κατά τον χειροτονητήριο λόγο του αναρωτώμενος «Τι ανταποδώσωμεν;». Για να φορτίσει την ατμόσφαιρα ακόμη περισσότερο λέγοντας προς τον Αρχιεπίσκοπο «Προσευχηθείτε Μακαριώτατε να λάβω πνεύμα σοφίας, πραότητος, διακρίσεως αγαπης να μην σας πικράνω ούτε εσάς ούτε την Εκκλησία ούτε τον Χριστό».

«Θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να φανώ άξιος».

Σε μια στιγμή προσωπικής εξομολόγησης ο νέος μητροπολίτης πλέον, μίλησε για τα παιδιά του όνειρα, για τότε που έλεγε «Θέλω να γίνω παπάς» και η γιαγιά του απαντούσε «Καλύτερα δεσπότης». Αλλά και για τις προσωπικές στιγμές αδυναμίας και αναζήτησης τα πρώτα χρόνια της ζωής του όταν όπως είπε «ζήτησα από τον Θεό αν είναι Θεός να μου φανερώσει την παρουσία του».

Ο κ. Μάξιμος μίλησε μια ιδιαίτερα θερμά λόγια για την μητέρα του, μια γυναίκα που χήρεψε στα 34 της με τρία παιδιά όπως είπε.

ΠΗΓΗ:

dogma.gr

No comments:

Post a Comment