Saturday, June 14, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ κ. ΚΛΕΟΠΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ κ. ΚΛΕΟΠΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Διαβάσαμε στο Amen.gr το ακόλουθο ρεπορτάζ:

“Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 14 Ιουνίου, η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Στοκχόλμης.

Στην ενθρόνιση τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας ενώ τον νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκε ο έως σήμερα Πατριαρχικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Σουηδίας, Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας.

Παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Φιλανδίας Λέων, ο Μητροπολίτης Ταλίνης και πάσης Εσθονίας Στέφανος, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, οι Επίσκοποι Δοσίθεος, εκ του Πατριαρχείου Σερβίας, και Λεύκης Ευμένιος.

Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι των Χριστιανιακών Εκκλησιών στην Σουηδία, ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και πλήθος πιστών.”

Δεν θα σταθούμε ούτε στην παρουσία των εκπροσώπων των χριστιανικών δογμάτων στην ενθρόνιση, ούτε στην αντιπαραδοσιακή εμφάνιση του νέου Μητροπολίτη Σουηδίας.

Πάλιν και πολλάκις επεσημάναμε το απαράδεκτο της παρουσίας αιρετικών σε ορθόδοξες Ακολουθίες και στη Θεία Λειτουργία, ενώ θεωρούμε πολύ προκλητικό άγαμοι κληρικοί -και δή επίσκοποι- να κυκλοφορούν με αντιπαραδοσιακή εμφάνιση.

Προσευχόμαστε ότι η παρουσία αιρετικών σε ορθόδοξο ναό είναι η τελευταία οικουμενιστική ασχημία του Σεβ. κ. Κλεόπα και ότι εφεξής θα συνειδητοποιήσει την ανάγκη να περιφέρεται με την παραδοσιακή περιβολή του ορθόδοξου κληρικού.

Την ημέρα της εκλογής του Σεβασμιότατου σημειώσαμε ότι μας εξέπληξε η εκλογή ενός κληρικού της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τη Μητρόπολη Σουηδίας.

Πριν λίγες μέρες όμως λάβαμε γνώση παλαιότερου σχετικού άρθρου του κ. Καλμούκου, ο οποίος διατείνεται ότι η εκλογή του κ. Κλεόπα ως Μητροπολίτη Σουηδίας οφείλεται στο γεγονός ότι βρισκόταν υπό τη δυσμένεια του Σεβ. Αμερικής κ. Δημήτριου, ο οποίος τον παραγκώνιζε συστηματικά και δεν ευνοούσε την επισκοποίησή του. Ως εκ τούτου η μόνη δυνατότητα προαγωγής του στο επισκοπικό αξίωμα ήταν εκτός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στο σχετικό άρθρο του ο κ. Καλμούκος σημειώνει ότι ο Σεβ. Σουηδίας τώρα θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην Εκκλησία της Αμερικής μετά την κοίμηση ή την αποχώρηση του Σεβ. Αμερικής.

Αλλά πώς θα επιστρέψει άραγε; Ως νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής; Δύσκολο να γίνει πιστευτό επειδή η υποψηφιότητα του Σεβ. Γαλλίας ακούγεται -από πολλές πηγές- ως η βεβαία διάδοχη κατάσταση στην Αμερική.

Το κυριότερο. Αν όντως -όπως διατείνεται ο κ. Καλμούκος- ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παραγκώνιζε τον Σεβ. Σουηδίας θα έχει τους λόγους του. Και οι λόγοι αυτοί πρέπει να είναι πολύ σοβαροί, επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν είναι εμπαθής άνθρωπος. Είναι χαμηλών τόνων ιεράρχης που κινείται πάντοτε στα όρια του μέτρου. Πολλές φορές μάλιστα είναι υπεράγαν ανεκτικός. Γι’ αυτό με ανησυχεί πολύ η πληροφορία του κ. Καλμούκου. Τι να πω; Απλά εύχομαι να παρανόησε τη στάση του Σεβασμιότατου Αμερικής.

Στο νέο Μητροπολίτη Σουηδίας ευχόμαστε -από τα βάθη της καρδιάς μας- κάθε επιτυχία στο έργο του το οποίο -όπως μας πληροφορεί στο ίδιο άρθρο ο κ. Καλμούκος- είναι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω έλλειψης κληρικών αλλά και οργανωτικής δομής στη Μητρόπολη Σουηδίας.

No comments:

Post a Comment