Thursday, June 19, 2014

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΑΣΚΕΙ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ



Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΑΣΚΕΙ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διαβάσαμε στη Romfea.gr το ακόλουθο άρθρο του γνωστού-άγνωστου πολυπρόσωπου και πολυχρηματιζόμενου Ιανού (διευκρινίζω ότι δεν αναφέρομαι στον κ. Σακαρέλλο ή στον π. Βαδραχάνη):

“Το θέμα δεν είναι ΠΟΙΟΣ θα εκλεγεί μητροπολίτης στα Γιάννενα ή σε οποιαδήποτε άλλη Μητρόπολη των Νέων Χωρών.

Αν αυτός θα είναι άνθρωπος του Ιερώνυμου, του Χριστόδουλου ή του Σπάρτης Ευστάθιου. Το θέμα είναι καθαρά θεσμικό και πολιτειακό και αφορά την ανεξαρτησία μίας Εκκλησίας που τροφοδοτεί με κληρικούς και υλική στήριξη όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στον κόσμο.

Αυτή η Εκκλησία και με βάση την Πράξη του 1928 έχει δικαίωμα η ίδια να επιλέγει με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος τους μητροπολίτες της.

Και υποδείξεις δεν δέχεται γιατί δεν μπορεί θεσμικά να δεχτεί από τον οποιονδήποτε.

Ούτε καν από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, τον πρόεδρο της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν έχει στην Εκκλησία του τις εξουσίες που έχει στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος όποιον θέλει εκλέγει, σε όποια μητρόπολη επιθυμεί και όποιον θέλει μέσα σε μία νύχτα απολύει.

Συνοδοκεντρικό το σύστημα διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πατριαρχικοκεντρικό της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Ογδόντα αποφασίζουν στη μία Εκκλησία, ενός ανδρός αρχή η άλλη.

Χθες το μεσημέρι ο Βαρθολομαίος που βλέπει ότι η υποψηφιότητα του εκλεκτού του για τη μητρόπολη Ιωαννίνων, Αμφιλόχιου Στεργίου, δεν περπατά αποφάσισε να ξεπεράσει κάθε θεσμικό όριο και κάλεσε στο δωμάτιό του τον Αρχιεπίσκοπο για να του ζητήσει ευθέως όχι απλά να υποστηρίξει αλλά να επιβάλλει στην πόλη της Ηπείρου τον πατριαρχικό ευνοούμενο.

Οι πηγές μας λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος ευγενικά του απάντησε ότι, όπως και σε κάθε εκλογή έτσι και σε αυτή, τον τελικό λόγο έχει η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και κάθε υποψήφιος τίθεται στην κρίση της.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όμως επιμένει στην κατάφωρη παραβίαση του αυτοδιοίκητου της Εκκλησίας της Ελλάδος και έφτασε στο σημείο, προσπαθώντας να διχάσει την ιεραρχία, να προσκαλέσει σε συνάντηση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, μακριά από τις κάμερες, τον ανθυποψήφιο για το θρόνο των Αθηνών, μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο, τον οποίο βέβαια όχι μόνο δεν είχε στηρίξει στις εκλογές του 2008 αλλά έβαλε και τους δικούς του να του σέρνουν τα εξ αμάξης.

Ο Σπάρτης θα προσέλθει στη συνάντηση αλλά ως ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κάτι που είχε αποδείξει και στην κρίση του 2004, στο πλευρό του Χριστόδουλου, δεν δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει ρότα και να γίνει ένας νέος Ιωαννίνων που άλλα έλεγε για το Φανάρι τη δεκαετία του 90 όταν ήταν στο πλευρό του Σεραφείμ και άλλα τη δεκαετία του 2000 όταν τα τσούγκρισε με το Χριστόδουλο... Ευλόγησον."

Διαβάσαμε στο Amen.gr το ακόλουθο ρεπορτάζ σε απάντηση του προηγούμενου -και όχι μόνον- άρθρου:

«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δια πρώτην φοράν εμφανίζεται να διατυπώνει την παράκλησιν και να εκφράζει την ευχήν δια την πλήρωσιν της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων με ένα πρόσωπον εγνωσμένης προσφοράς προς την Μητέρα Εκκλησίαν και αφοσιώσεως προς τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμον. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και είμεθα βέβαιοι πως προέρχονται από πρόσωπα που φθονούν τας αγαστάς σχέσεις των δύο Προκαθημένων και την αδελφικήν συνεργασίαν των δύο Εκκλησιών». 

Με τα λόγια αυτά πολιός Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου σχολίασε στο Amen.gr τις πληροφορίες αναφορικά με το ενδιαφέρον του Φαναρίου για την πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων που θα πραγματοποιηθεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 25 Ιουνίου. Επισήμανε δε πως πρόκειται για παράκληση και όχι για παρέμβαση όπως επιχειρούν κάποιοι να παρουσιάσουν το ζήτημα και πρόσθεσε πως είναι η πρώτη φορά στα 23 χρόνια της Πατριαρχίας του σημερινού Προκαθημένου της Ορθοδοξίας που εκφράζεται αδελφικώς ανάλογη επιθυμία. 

«Γνωρίζομεν την αγάπην και την αμετακίνητην προσήλωσιν του Μακαριωτάτου εις την διαφύλαξιν των σχέσεων και την καλήν συνεργασίαν των δύο Εκκλησιών όπως την έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως προς την Μητέρα Εκκλησίαν και κατά την προηγουμένην δεκαετίαν και μετά την ανάρρησίν του εις τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον των Αθηνών, δείχνοντας πάντοτε το αμείωτον ενδιαφέρον του δια την προστασίαν των Κανονικών δικαίων και δικαιωμάτων των εν Ελλάδι Επαρχιών του Θρόνου», προσθέτει ο ίδιος Ιεράρχης αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Φανάρι θεωρεί αυτονόητη την ουσιαστική στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για την έκβαση της υποθέσεως."

Δηλαδή! Οχι μόνον δεν διαψεύδει τις πληροφορίες του άρθρου που δημοσιεύθηκε στη Romfea.gr το σχόλιο του Amen.gr, αλλά και τις επιβεβαιώνει με τον πιο πανηγυρικό και προκλητικό τρόπο.

Οχι μόνον έκανε αήθεις επεμβάσεις ο Παναγιότατος, αλλά επιπλέον θεωρεί δεδομένη την υποχρέωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να συμμορφωθούν προς την πατριαρχική υπόδειξη νοουμένου ότι (άκουσον! άκουσον!) είναι η πρώτη φορά που κάνει τέτοια παρέμβαση ο Παναγιότατος!!!

Γούρλωσα κυριολεκτικά τα μάτια από έκπληξη όταν διάβασα το κείμενο του Amen.gr.

Παναγιότατε! Ρίξατε πολύ χαμηλά το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αν θέλατε να προωθήσετε την υποψηφιότητα κάποιου Αρχιμανδίτη θα περιοριζόσαστε απλά σε παρασκηνιακή παράκληση προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Δεν θα προγραμματίζατε ιδιωτική επίσκεψη για να ασκήσετε αήθεις πιέσεις.

Μένω εμβρόντητος από την ικανότητά σας να δημιουργείτε εχθρούς. Ως να μην έφταναν οι παντοειδείς οικουμενιστικές σας ασχημίες και τα καμώματα με τον αιρεσιάρχη του Βατικανού Πάπα Φραγκίσκο, τώρα έρχεστε να προσθέσετε τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις σας στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Και κάτι τελευταίο! Οταν κάνετε παρεμβάσεις για την προώθηση κάποιων κληρικών προσέξτε να προωθείτε ανθρώπους με φόβο Θεού.

Αν λέγατε επί παραδείγματι στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: "Σε παρακαλώ δες πώς να προωθήσουμε την υποψηφιότητα του π. Ιωήλ Κωνστάνταρου ή του π. Αυγουστίνου Μύρου" ή κάποιου άλλου κληρικού του ιδίου εκτοπίσματος και ακεραιότητας ήθους, όλοι θα λέγαμε ο Πατριάρχης μας ενδιαφέρεται να χειροτονούνται άξιοι επίσκοποι με αδιάβλητο ήθος και ορθόδοξο φρόνημα.

Τώρα όμως;....

Και να ήταν μόνον αυτά Παναγιότατε; Επικοινώνησε μαζί μου διακεκριμένο πρόσωπο -δοκιμασμένος φίλος του Πατριαρχείου, αλλά κληρικός με φόβο Θεού-, ο οποίος μου επιβεβαίωσε με συγκεκριμένα στοιχεία την πληροφορία ότι χωρίς ίχνος φόβου Θεού προωθείτε την αγιοκατάταξη του σκανδαλοποιού, αρχιθεομπαίκτη, τρομολάγνου και πλανεμένου μ. Ιωσήφ Βατοπαιδινού. Για το θέμα αυτό όμως θα επανέλθω -συν Θεώ- σύντομα με συγκεκριμένα στοιχεία.

1 comment:

  1. Αν είναι τόσο καλός ο κληρικός που προωθεί ο Πατριάρχης, τότε να τον εκλέξει, με την πάντα ομόφωνη ψήφο της Συνόδου του, Μητροπολίτη Μοψουεστίας, να του κάνει δώρο και γκρι κοστουμάκι με εμπριμέ γραβάτα

    ReplyDelete