Saturday, June 21, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΠΑΝΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΠΑΝΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Σε πρόσφατο άρθρο του στο Amen.gr, ο κ. Αριστείδης Πανώτης αναφέρεται σε πολλά θέματα αλλά δεν απαντά στις πραγματικές ανησυχίες που διατυπώθηκαν για την πατριαρχική επέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αναφέρεται στα δικαιώματα του Πατριάρχη που απορρέουν από την Πατριαρχική Συνοδική Πράξη του 1928, αλλά αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει για ποιο λόγο ο Παναγιότατος έρριξε το βάρος του για την εκλογή εντελώς ακατάλληλου κληρικού ως νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Το ουσιαστικό πρόβλημα, κ. Πανώτη, δεν αφορά την ανησυχία μας διότι ο Πατριάρχης έκανε εισήγηση για την εκλογή συγκεκριμένου κληρικού, αλλά ο τρόπος που έκανε την παρέμβασή του και προπαντός τον ποιόν του κληρικού που προωθεί.

Αν ο Παναγιότατος έκανε παρασκηνιακή εισήγηση στον Μακαριότατο κ. Ιερώνυμο για να προωθήσει κληρικό με φόβο Θεού ουδείς απολύτως θα είχε πρόβλημα. 

Αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι αυτό που έκανε ο Παναγιότατος.

Ασκησε φοβερή πίεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να προωθήσει την υποψηφιότητα του π. Αμφιλοχίου Στέργιου -και το ακόμη χειρότερο- όλες οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας παρουσιάζουν τον εν λόγω κληρικό ως πολύ προβληματικό άτομο από πολλές απόψεις.

Εσείς, κ. Πανώτη, πληροφορούμαι ότι -προς τιμή σας- αντιταχθήκατε σθεναρά για την εκλογή του Αρχιμ. Δωρόθεου Πολυκανδριώτη ως Μητροπολίτη Σύρου. Γιατί το κάνατε; 

Είχατε τους λόγους σας! Πώς δεν ισχύει το ίδιο τώρα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη; Ο κληρικός που προωθεί είναι κατάλληλο ή προβληματικό από πολλές απόψεις πρόσωπο;

Οταν, λοιπόν, αυτός ούτος ο Οικουμενικός Πατριάρχης διακινδυνεύει τόσο αλόγιστα το κύρος του σε τι ωφελεί η συνηγορία σας και η αναφορά σας στην Πατριαρχική Συνοδική Πράξη του 1928, αφού δεν είναι η υπόδειξη προσώπου εκ μέρους του Παναγιότατου που ενοχλεί, αλλά το ποιόν του συγκεκριμένου προσώπου;

3 comments:

  1. Χαίρετε. Επειδή γνωρίζω προσωπικά την περίπτωση του π.Αμφιλοχίου, να σας αναφέρω πως σκάνδαλο περί οικονομικών ουδέποτε είχε βάση. Ήταν απλά ένα κατασκεύασμα για να αμαυρωθεί το όνομά του Ιερομονάχου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο π. Αμφιλόχιος, για να χτίσει το μοναστήρι του, χρησιμοποίησε, χωρίς άδεια, κάποια οικοδομικά υλικά από άλλα τελείως εγκαταλελειμμένα μοναστήρια, όπως πότρες, κουφώματα γενικά κτλ. Πρόκειται για κληρικό με μεγάλη αγάπη στους Αγίους. Ελπίζουμε και αντιοικουμενιστή!

    ReplyDelete
  2. Εύχομαι εκ μέσης καρδίας όλες οι εις βάρος του κατηγορίες να είναι αναληθείς αλλά αυτα που είδα στο διαδίχτυο και αυτά που μου επεσήμαναν ορισμένοι με ηλεκτρονικά μηνύματα που μου εστειλαν, δεν αφορούν το θέμα που θίγετε, αλλά άλλα θέματα με επιταγές, σαρκικές αμαρτίες, δόλιες μεθόδους κτλ. στα οποία δεν επιθυμώ να υπεισέλθω.

    ReplyDelete
  3. Γνωρίζω τον π. Αμφιλόχιο τα τελευταία 25 χρόνια. Είναι ευφυής και άξιος ως άνθρωπος, αλλά και άγιος ως κληρικός. Είναι βέβαιο ότι η παρουσία του έχει ενοχλήσει κάποιους που προσπαθούν να τον μειώσουν. Είθε ο πανάγαθος Θεός να αξιώσει τον ικανότερο εκ των υποψηφίων να εκλεγεί αύριο.

    ReplyDelete