Friday, June 27, 2014

“ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΠΑΛΛΕΥΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ” Ο ΘΕΟΦ. ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ ΚΑΙ ΚΟΓΚΟ κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΑΡΑΘΥΜΟΣ



“ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΠΑΛΛΕΥΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ” Ο ΘΕΟΦ. ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ ΚΑΙ ΚΟΓΚΟ κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΑΡΑΘΥΜΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Κογκό μας πληροφορεί ότι η αδέκαστη και ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη απαγόρευσε στον κ. Δημήτριο Καραμάτσκο να γράφει εφεξής το παραμικρό εναντίον του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μπραζαβίλ και Κογκό κ. Παντελεήμονα Αράθυμου.

Αυτό όμως, όπως αναφέρει η Ανακοίνωση της Μητροπόλεως, δεν σημαίνει ότι εκδικάστηκε η ουσία των καταγγελιών που εκκρεμούν εναντίον του Θεοφιλέστατου Μπραζαβίλ Παντελεήμονα.

Η αδέκαστη και ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη αναμένεται να εκδικάσει και να εκδώσει την απόφασή της για την ουσία των καταγγελιών λίαν προσεχώς.

Το δικό μας σχόλιο.

Ελπίζω ότι -έστω και τώρα- τόσον ο κ. Καραμάτσκος, όσον και οι λοιποί πατέρες και αδελφοί που προσπαθούν να τιθασσεύσουν τα συμβαίνοντα στην εν λόγω Μητρόπολη, να αντελήφθησαν αυτά που τους επεσήμανα από την πρώτη στιγμή.

Πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά προς δύο κατευθύνσεις.

Αφενός μεν όλοι οι ιεραποστολικοί σύνδεσμοι πρέπει να αρνηθούν κατηγορηματικά να ενισχύσουν το εν λόγω κλιμάκιο μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση κατά Θεόν. 

Αφετέρου πρέπει να επιδιώξουν να θέσουν δυναμικά το θέμα και να εξηγήσουν τι συμβαίνει στη Μητρόπολη Μπραζαβίλ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η απλή ενημέρωση που έχουν ήδη κάνει προφανώς δεν είναι αρκετή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει τον τρόπο μέσω των πρεσβευτικών και προξενικών αρχών που διαθέτει στην περιοχή να διακριβώσει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και να ασκήσει τις ανάλογες πιέσεις.

Από τα δικαστήρια δεν μπορεί να περιμένει κανείς πολλά εκτός και αν είναι σε θέση να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κατηγορίες ευσταθούν. 

Αλλά πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό ακόμη και όταν όλοι γνωρίζουν ότι συμβαίνει κάτι άπρεπο;

Καμία ελπίδα επίσης δεν μπορεί να υπάρχει ότι ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας θα κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. 

Είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό.

Επ' ευκαιρία εκφράζουμε την ελπίδα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα μπορέσει επιτέλους να κάνει κάτι για την πολύπαθη Μητρόπολη Μεξικού με τις τεράστιες δυνατότητες. 

Ο θερισμός πολύς και οι εργάτες ολίγοι, οι πόροι ανύπαρκτοι και ο οικείος ιεράρχης -θα το πω όσο γίνεται πιο διακριτικά- δεν είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να διεκπεραιώσει ένα τόσο τιτάνιο έργο. Οχι ότι διαμφισβητούμε την αγιότητα και την αρετή του ανδρός, αλλά η ηλικία του -71 ετών- ίσως, ή κάποιοι άλλοι παράγοντες τέλος πάντων, δεν του επιτρέπουν να ανταποκριθεί με απόλυτη επάρκεια στις τεράστιες ανάγκες της Μητροπόλεως Μεξικού.

Εν κατακλείδι να σημειώσουμε κατηγορηματικά ότι προσωπικά ουδέποτε τρέφαμε οιανδήποτε αμφιβολία για το ήθος, την ακεραιότητα και την αρετή του Θεοφιλέστατου Μπραζαβίλ και Κογκό κ. Παντελεήμονα Αράθυμου. 

Η θέα του προσώπου του μας αρκεί. Οταν τον βλέπει κανείς του δημιουγείται η κατάνυξη που δημιουργούσε σε όλους η θέα του προσώπου του π. Φιλόθεου Ζερβάκου, του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς, του Αγίου Νεκταρίου, του Λαρίσσης Θεολόγου και του π. Ενώχ του Ρουμάνου του Αγιορείτη.

Στο μεταξύ επειδή -όπως αντιλαμβανόμαστε- ο Θεοφιλέστατος κ. Παντελέημονας Αράθυμος έλκει την πνευματική του καταγωγή από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, ας απευθυνθεί στον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄ για να του πει πού ράβουν άσπρα "νυμφικά" επειδή τώρα που επιτρέφει -σαν τον Κουμαριανό- "πάλλευκος στην Εκκλησία και στην κοινωνία", είναι πρέπον τα κόκκινα αντερί που φορά να τα αντικαταστήσει με λευκά που δηλώνουν το πάλλευκο της αγίας, παναμώμου και ασπίλου ψυχής του.

No comments:

Post a Comment