Wednesday, June 18, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο Amen.gr από το www.real.gr τις ακόλουθες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου:

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ακόμη για πολύ καιρό οι χρηματαγορές να καθορίζουν την τύχη των λαών, αντί να υπηρετούν τις ανάγκες τους», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας σε καθολικό συνέδριο αφιερωμένο στην ειρήνη και την δικαιοσύνη.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να ευημερούν μόνο λιγοστοί άνθρωποι, χάρη στη χρηματοοικονομική κερδοσκοπία, ενώ οι περισσότεροι υποφέρουν από τις αρνητικές της συνέπειες», πρόσθεσε ο πάπας.

Ο ποντίφικας θέλησε να καταδικάσει για μια ακόμηφορά την διαφθορά και ειδικότερα «τους διεφθαρμένους στο χώρο της οικονομίας, της πολιτικής και της Εκκλησίας», προσθέτοντας ότι «τις συνέπειες τις πληρώνουν οι φτωχοί».

«Όλοι μπορεί να μπούμε σε αυτό τον πειρασμό, η διαφθορά είναι αμαρτία η οποία παραμονεύει συνεχώς», είπε, χαρακτηριστικά ο Φραγκίσκος.

Σε αναφορά του στον στόχο της «πλήρους κοινωνίας των χριστιανών», ο Αργεντινός ποντίφικας υπογράμμισε: «ο στόχος της πλήρους κοινωνίας των χριστιανικών εκκλησιών μπορεί να μοιάζει μακρινός, αλλά παραμένει το σημείο προς το οποίο πρέπει να προσανατολίζουμε κάθε βήμα της οικουμενικής πορείας που πραγματοποιούμε, όλοι μαζί».

«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι ο διχασμός μας δεν αποτελεί σκάνδαλο, ότι δεν αποτελεί εμπόδιο στην κήρυξη του Ευαγγελίου για την σωτηρία ολόκληρου του κόσμου», κατέληξε ο πάπας Χόρχε Μάριο Βεργκόλιο."

Οπαδός της “θεολογίας της απελευθέρωσης” λοιπόν ο Αγιότατος! Πολύ αντικαπιταλιστής και πολέμιος του άκρατου νεοφιλελευθερισμού. Θα μου πείτε: Καλά δεν έχει δίκαιο;! Ασφαλώς και έχει! Πλην όμως είναι ήκιστα πειστικός ότι εννοεί αυτά που λέγει και ότι σκοπεύει να μιλήσει ευθαρσώς για τον πλούτο όπως μιλά το Ευαγγέλιο.

Εχει μεγάλη διαφορά να είναι κάποιος συνεπής ιεροκήρυκας του Ευαγγελίου, όπως ήταν λ.χ. ο Μέγας Βασίλειος και ο Ιερός Χρυσόστομος και διαφορετικό πράγμα να αναφέρεται στο θέμα προπαγανδιστικά και επικοινωνιακά.

Γνωστές οι σχέσεις του Βατικανού με τη μαφία. Γνωστός και ο τρόπος που χειρίστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος τον χλιδάτο επίσκοπο της Γερμανίας. Εξέπεσε μεν του αξιώματός του πλην όμως δεν καθαιρέθηκε αλλά βρίσκεται εν αναμονή για να χρησιμοποιηθεί όπου δεί εν ευθέτω χρόνω.

Οσο για τους διαλόγους έχει δίκαιο ο “Αγιότατος”. Είναι απολύτως επιβεβλημένοι οι θεολογικοί -και όχι οι δημοσιοσχετιστικοί- διάλογοι για να βοηθήσουν τους Παπικούς και τους άλλους αιρετικούς να επιστρέψουν στην Ορθοδοξία. 

Το γε νυν έχον εις ουδέν ωφελούν αλλά μάλλον στο να εμπεδώνεται ο “λαικός οικουμενισμός” αποβλέπουν.

Στο χέρι του “Αγιώτατου” είναι οι διάλογοι να καταστούν ουσιαστικοί και καρποφόροι. Αντί να μας κάνει λοιπόν κατηχητικό για τη σημασία τους ας βάλει το χεράκι του για να κινηθούν οι διάλογοι προς την ορθή κατεύθυνση.

No comments:

Post a Comment