Friday, May 30, 2014

ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΦΩΚΙΔΟΣ, ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ



ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΦΩΚΙΔΟΣ, ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Ελαβα ηλεκτρονικά την πιο κάτω επιστολή:

Κύριε Τελεβάντε, 

Χαίρε εν Κυρίω.  

Θα ήθελα να σας μεταφέρω τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την πλήρωση των κενών Μητροπόλεων. Θα παρακαλούσα όμως, να διατηρηθεί η ανωνυμία μου. Επί του θέματος λοιπόν, στην Μητρόπολη Ιωαννίνων έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Μάξιμου Παπαγιάννη, πρωτοσυγγέλου της Αρχιεπισκοπής. Δυστυχώς, κακή επιλογή. Πρόκειται για πείσμα καθαρό του Αρχιεπισκόπου, τη στιγμή που οι Γιανννιώτες επιθυμούν τον Αρχιμ. Δημήτριο Αργυρό, σχολάρχη της εκκλησιαστικής ακαδημίας Βελλα, που πρόκειται για εξαιρετικό κληρικό. Υπέρ του π. Δημητρίου, άσκησε παρέμβαση μέχρι και ο πρόεδρος της δημοκρατίας. 

Στην Μητρόπολη Φωκίδος, θα πάει ο επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος, βοηθός του Σπάρτης. Συζητείται σαν καλή περίπτωση, αλλά δυστυχώς επαληθεύεται μια φοβία που είχατε εκφράσει κάποια στιγμή: ο Σεβασμιώτατος Σπάρτης, θέλει να τον απομακρύνει από τα πόδια του κατά το κοινώς λεγόμενον... 

Στη Μητρόπολη Ελασσώνος, θα προαχθεί ο πρωτοσύγγελος της μητρόπολης π. Χαρίτων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες περί του προσώπου του. Ιεροπρεπέστατη μορφή πάντως.

Τέλος, σύντομα θα κηρυχθεί σε χηρεία η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος, επειδή η κατάσταση της υγείας του είναι τραγική. Για τη μητρόπολη αυτή, προαλείφεται ο π. Τιμόθεος Ανθής.

Με τιμή,

Ο ανώνυμος

*****

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
________

Αγαπητέ κύριε ανώνυμε,

Δημοσιεύω την επιστολή σας, σύμφωνος με την επιθυμία σας να δημοσιευθεί ανώνυμη, επειδή δεν είναι υβριστική ή συκοφαντική και επειδή περιέχει πληροφορίες που ενδιαφέρουν πολλούς.

Την ακρίβεια των πληροφοριών σας δεν είμαι ασφαλώς σε θέση να διακριβώσω για το ποιοι είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τις κενές έδρες και γι’ αυτές που θα κενώσουν σύντομα.

Αν οι πληροφορίες σας είναι ακριβείς εύχομαι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι να είναι άνθρωποι με φόβο Θεού, αδιάβλητοι, παραδοσιακοί και με ποιμαντικό ζήλο.

Ελπίζω ότι οι ενδοιασμοί σας για τον Θεοφιλ. Ανδρούσης Θεόκτιστο και τον πανοσ. Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη να μην ισχύουν. Για τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής είχα θετική εντύπωση, αλλά για να μιλάτε με τόση επιφύλαξη θα έχετε το λόγο σας.

Ως γνωστόν ο Σεβ. Νέας Σμύρνης κ. Συμεών δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο αναφορικά με την αλλαγή του τρόπου εκλογής των επισκόπων το οποίο προκάλεσε πολύ θετικά σχόλια πανταχόθεν. Συμμερίζομαι μεν τον ενθουσιασμό αλλά ήμουν εξαρχής βέβαιος ότι ο Αρχιεπίσκοπος αποκλείεται να δεχόταν -τουλάχιστον για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων- να ισχύσει εκλογή με κλήρο επειδή ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων διαδραματίζει ουσιαστικό ρολο στα οικονομικά της Εκκλησίας. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι ο Μακαριότατος έχει κάνει -με την προβολή της υποψηφιότητας του Πρωτοσυγκέλου του- την ορθή επιλογή.

Με τιμή, 

Παναγιώτης Τελεβάντος

No comments:

Post a Comment