Tuesday, April 8, 2014

ΝΕΑ ΝΕΩΤΕΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΧΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;



ΝΕΑ ΝΕΩΤΕΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΧΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μας εστάλη με ηλεκτρονικό μήνυμα η ακόλουθη λίαν ανησυχητική πληροφορία:

"Ο πανιερώτατος μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος έδωσε ευλογία να ψαλούν τα εγκώμια στον Μητροπολιτικό ναό, μητροπόλεως Κερύνειας, με τη συνοδεία αρμονίου. Τις δύο στάσεις των εγκωμίων της Μεγάλης Παρασκευής, «Η ζωή εν τάφω» και «Αι γεναιαί πάσαι» θα αποδώσει η χορωδία «Φωνή της Κερύνειας», με μαέστρο την κυρία Νέλλη Λουκαϊδου. Θα χρησιμοποιήσουν αρμόνιο και θα ψαλούν από το γυναικωνίτη. Η χορωδία είναι τετράφωνη με λυρική σοπράνο και ερμηνεύει έργα σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα".

Αγιε Κυρηνείας αληθεύει η είδηση;

Αν αληθεύει σημαίνει ότι η Εκκλησία της Κύπρου μπήκε για καλά στο χορό των νεωτερισμών και της εκδυτικοποίησης.

Αρχίσαμε με την πρωτοφανή -τουλάχιστον για τα δεδομένα της Εκκλησίας της Κύπρου- έγκριση χρήσης γυναικείας χορωδίας στη Θεία Λειτουργία σε ενοριακούς ναούς ή σε παρεκκλήσια ακόμη και όπου υπάρχουν διαθέσιμοι οι κανονικοί ψάλτες.

Η συνοδική αυτή έγκριση έγινε βασικά για να καλύψει την αήθεια του Σεβ. Λεμεσού, ο οποίος κατόρθωσε να αποσπάσει την έγκριση της Συνόδου με τη βοήθεια αντικανονικής και  αντορθόδοξης γνωμοδότησης που έδωσε ο γνωστός ΚΑΙΡΟΣσκόπος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Καθηγητής κ. Θεόδωρος Γιάγκου 

Τώρα ακούμε ότι θα χρησιμοποιηθεί, όχι μόνον γυναικεία Βυζαντινή χορωδία αλλά και φραγκοχορωδία με αρμόνιο και σοπράνο, για να αποδοθούν οι ύμνοι της Μεγάλης Παρασκευής από το γυναικωνίτη όπως συμβαίνει σε πολλούς ναούς εδώ στην Αμερική.

Αν αληθεύει η πληροφορία πρόκειται για πολύ θλιβερή εξέλιξη, η οποία μπορεί να έχει πιο μόνιμες συνέπειες λ.χ. να μην περιοριστεί η αήθεια στα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, αλλα να ανοίξει η όρεξη ορισμένων και να ζητήσουν τη μόνιμη εισαγωγή αρμονίου σε εκκλησία ή σε εκκλησίες για να ψάλλουν τετραφωνίες.

Ελπίζουμε ότι η είδηση δεν αληθεύει και ότι ο Σεβ. Κυρηνείας δεν θα δώσει ευλογία γι' αυτήν την ασέβεια σε ορθόδοξο ναό.

No comments:

Post a Comment