Tuesday, April 15, 2014

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Π. ΜΠΟΤΣΗ, ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΥΓΚΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Πέτρου Μπότση, Ιερομάρτυρας Αυγουστίνος της Καλούγκα, Παράρτημα: Ο όμορφος βίος του διά Χριστόν Σαλού Νεομάρτυρα Αλεξίου του Ελνατ, Αθήνα 2013, σσ. 141.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Ακόμη ένα έργο του κ. Πέτρου Μπότση για την πολύπαθη Εκκλησία της Ρωσίας.

Η αναφορά του στο βιβλίο γίνεται για Αγίους που μαρτύρησαν την εποχή των Σοβιετικών διωγμών και δη στη χειρότερη μορφή τους το 1937 και 1938 την εποχή του αιμοσταγούς Στάλιν.

Το έργο αποτελεί εύγλωττη αναφορά για τα ανήκουτσα μαρτύρια, τις εξορίες, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις αθώων ανθρώπων που το μόνο τους έγκλημα είναι ότι αγαπούσαν τον Χριστό και την Εκκλησία Του.

Μέσα από την εξιστόρηση του βίου του Αγίου Αυγουστίνου της Καλούγκα και του βίου του διά Χριστόν σαλού Νεομάρτυρα Αλεξίου του Ελνατ, ο αναγνώστης πληροφορείται για πλήθος άλλων Νεομαρτύρων που συνεδέοντο με τους εν λόγω Νεομάρτυρες.

Ολοι ανακηρύχθηκαν Αγιοι της Εκκλησίας στον Ναό του Σωτήρος Χριστού το 2000.

Με θλίψη επίσης πληροφορείται ο αναγνώστης του βιβλίου για την προτεσταντίζουσα “Ζώσα Εκκλησία” -την γνωστή και ως “Ερυθρά Εκκλησία”- την οποία πριμοδοτούσε το κομμουνιστικό καθεστώς και η οποία προξένησε παντοειδείς πληγές στην Εκκλησία και έδινε την αφορμή στο άθεο καθεστώς να καταπιέζει σκληρότερα τους πιστούς.

Με πολλή συγκίνηση διαβάζω πάντοτε τα βιβλία του κ. Πέτρου Μπότση επειδή με βοηθούν να απλώνω τα χέρια της ψυχής μου και να αγκαλιάζω τους ομόδοξους Ρώσους και Σέρβους αδελφούς μας, να προσκυνώ το μαρτύριο και την αγάπη τους για τον Χριστό και να ωφελούμαι από την ανάγνωση των κατά Θεόν συγγραμμάτων τους. 

No comments:

Post a Comment