Tuesday, April 8, 2014

Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ



Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε στο NewsBeast.gr:

“Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε τη μεταρρύθμιση της τράπεζας του Βατικανού Ior (Ινστιτούτου Θρησκευτικών Έργων), σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγίας Έδρας.

«Το Ior θα συνεχίσει να προσφέρει εξειδικευμένες χρηματιστικές υπηρεσίες στην Καθολική Εκκλησία σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Βατικανού.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν δίνονται λεπτομέρειες σχετικά με την μελλοντική μορφή και λειτουργία του Ior.

Η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα υπογραμμίζει ωστόσο ότι «η σημερινή απόφαση εθεωρείτο κάθε άλλο παρά βέβαιη, αφού ο ίδιος ο Φραγκίσκος» είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να αποφασιστεί «η οριστική διακοπή της λειτουργίας του Ior».

Από τον περασμένο Φεβρουάριο ο ρόλος και η δομή του τραπεζικού αυτού οργανισμού είναι αντικείμενο έρευνας και μελέτης μιας ειδικής επιτροπής καρδιναλίων η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του ποντίφικα.

Τους περασμένους μήνες ο διεθνής τύπος είχε κάνει επανειλημμένα αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια στο Ior, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι που συνδέονται με το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος.”

Γιατί ο “Αγιος Πατέρας” διόρισε επιτροπή να μελετήσει το ζήτημα αν είχε σκοπό να πάρει οριστικές αποφάσεις πριν ολοκληρώσει το έργο που της ανέθεσε;

Προφανώς μόνον για ένα λόγο. Ηθελε και πάλιν να δημιουργήσει ευφορία επικοινωνισμού χωρίς να ενδιαφέρεται για την αλήθεια.

Ανήγγειλε με πομπώδη τρόπο τη σύσταση επιτροπής την οποία ο ίδιος φρόντισε δημόσια να ευξευτελίσει αφού πήρε αποφάσεις πριν γνωμοδοτήσει τι κατά την άποψή της πρέπει να γίνει.

Το ζητούμενο φυσικά είναι άπιαστο όνειρο.

Η “Τράπεζα του Βατικανού” ήταν συνδεδεμένη με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ποια εχέγγυα μπορεί να δώσει ο “Αγιότατος” ότι η Τράπεζα του Βατικανού δεν θα συνεχίσει το ίδιο “θεάρεστο” έργο;

No comments:

Post a Comment