Wednesday, April 30, 2014

Ο ΑΣΕΒΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ


Ο ΑΣΕΒΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Την περασμένη Κυριακή, σε άρθρο του στην "Καθημερινή”, που επιγράφει “Αμφίστομος θρησκοληψία”, ο γνωστός κακόδοξος διανοουμένος κ. Χρ. Γιανναράς αναφέρει:

“Περιττό να προστεθεί ότι δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την Eκκλησία, αλλά ούτε και με τη στοιχειώδη ανθρώπινη σοβαρότητα, τα καραγκιοζιλίκια των δήθεν εθίμων «πρώτης ανάστασης» το πρωί του Mεγάλου Σαββάτου. ΄H ο θρησκευτικός πρωτογονισμός του τακτού, κατά παραγγελίαν «θαύματος» της αφής του «αγίου φωτός» στα Iεροσόλυμα – η έκρηξη βίας και αλλοφροσύνης που συνοδεύει την ενστικτώδη ανάγκη για είδωλα.

Σε αυτό τον πρωτογονισμό το κρατικό Eλλαδιστάν αποδίδει τιμές «αρχηγού κράτους». Συμβολικότατα.”

Οχι μόνον δεν ανακαλεί, λοιπόν, τις βλασφημίες του κατά του θαύματος του Αγίου Φωτός, αλλά επανέρχεται -ακόμη και μετά τον τεράστιο θόρυβο που έγινε για τις δηλώσεις του κ. Νίκου Δήμου- και λέγει πολύ χειρότερα πράγματα, από ότι είπε για το ίδιο θέμα στο παρελθόν, τουλάχιστον σε επίπεδο σκληρότητας της διατύπωσης.

Ξέρετε γιατί το κάνει;

Οχι μόνον επειδή είναι εκ φύσεως προπετής, αλλά και επειδή γνωρίζει ότι διαθέτει φανατικούς οπαδούς που έχουν νοοτροπία σέκτας, που τον ακολουθούν και τον αναπαράγουν σαν αφιονισμένοι παρόλα όσα κακόδοξα έγραψε και γράφει. 

Οι οπαδοι του κ. Γιανναρά μάλιστα δεν ανήκουν μόνον στο στρατόπεδο των νεωτεριστών, αλλά και στο στρατόπεδο των συντηρητικών κύκλων (λ.χ. π. Γ. Μεταλληνός, Σεβ. Μεσογαίας Νικόλαος, π. Αθανάσιος Λαγουρός κτλ.).

Δυστυχώς η κραυγαλέα ασυνέπεια και προσωποληψία είναι ενδημικό φαινόμενο στη σκέψη πολλών. 

Ετσι δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους που διατύπωσαν κατά συρροήν σοβαρότατες κακοδοξίες, όχι μόνον να ξεφεύγουν από κάθε συνέπεια αλλά και να “περιάγουν την γην και την θάλασσαν όλην”, για να τους απονείμουν οι ανά την Οικουμένη Θεολογικές Σχολές επίτιμους Διδακτορικούς τίτλους.

Το φαινόμενο αυτό φυσικά δεν περιορίζεται στο πρόσωπο του κ. Γιανναρά.

Είναι γνωστή η αυστηρή στάση των Καντιωτικών έναντι των σαρκικών αμαρτημάτων. Και ορθότατα πράττουν ασφαλώς. 

Και όμως! Οταν πρόκειται για “δικό” τους άνθρωπο δεν έχουν καμία δυσκολία, όχι μόνον να καλύψουν αμετανόητα διαβεβλημένους κληρικούς οι οποίοι επ’ ουδενί λόγω δεν έπρεπε να στέκονται μπροστά στο Αγιο Θυσιαστήριο, αλλά και βγαίνουν δημόσια να τους υπερασπιστούν, όπως έκανε λ.χ. για τον π. Δανιήλ Αεράκη ο κ. Ν. Σωτηρόπουλος και ο κ. Χρ. Λιβανός που τον προσκάλεσε στον Καναδά ως επίσημο ομιλητή στην οργάνωσή του.

No comments:

Post a Comment