Sunday, April 27, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ  ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου 
========

Διαβάσαμε στη Romfea.gr την ακόλουθη επιστολή του Σεβ. Τοποτηρητή της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας:

“Λυπάμαι βαθύτατα για τις τωρινές ενέργειες και δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μιχαλουπόλεως κ. Γεωργίου -οι οποίες έρχονται σε συνέχεια των όσων αντικανονικά έχουν πράξει μέχρι σήμερα οι νέοι επίσκοποι της Εκκλησίας μας-, ο οποίος αποκάλεσε την Εκκλησία της Ρωσίας "Μητέρα Εκκλησία" σε πρόσφατο συλλείτουργο με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο.

Ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής της Θεολογίας γνωρίζει πως "Μητέρα Εκκλησία" της Εκκλησίας μας είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο και απέστειλε τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο.

Η Εκκλησία της Ρωσίας έχει επίσης ως "Μητέρα Εκκλησία" το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας απέκτησε την Αυτοκεφαλία της το 1998 απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Η κακώς χορηγηθείσα Αυτοκεφαλία που είχε παραχωρηθεί, ως μη όφειλε, πιο πρίν απο το Πατριαρχείο Μόσχας, θεωρείται ως μη γενόμενη και δεν αναγνωριζόταν από καμία τοπική Εκκλησία έως ότου επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Παρακαλώ τους πάντες σε προσευχή ώστε σύντομα να δοθεί τέλος στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Εκκλησία μας!” 

Η δήλωση του Σεβασμιότατου δείχνει ότι το σκληρό πόκερ μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα, την ώρα μάλιστα που όλα τα μέτωπα των εκκλησιαστικών και πολιτικών θεμάτων είναι ανοιχτά.

Ουδείς μπορεί να διαμφισβητήσει εγκύρως ότι η Μητέρα όλων των Σλαβικών Εκκλησιών είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ουδείς μπορεί βάσιμα να διαμφισβητήσει ότι το κανονικό Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας δόθηκε το 1998 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οίκοθεν νοείται ότι είναι εξωπραγματική και εμπρηστική η δήλωση του Σεβ. Μιχαλουπόλεως ότι η Μήτηρ Εκκλησία της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας είναι η Εκκλησία της Ρωσίας. Αντί να κατασιγάσει τα πνεύματα ρίχνει κυριολεκτικά λάδι στη φωτιά.

Και ενώ επί όλων των σημείων ο Σεβ. Τοποτητηρής έχει δίκαιο τον παρακαλούμε θερμά να δείξει κάθε πνεύμα συνδιαλλαγής για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε σχίσμα η Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας. 

Μετρά ήδη αρκετές πληγές η Ορθόδοξη Εκκλησία. Ποιον εκτός από τον διάβολο θα χαροποιήσει ακόμη ένα σχίσμα;

No comments:

Post a Comment