Monday, April 21, 2014

Ο “ΝΕΩΚΟΡΟΣ” ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ. ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΔΕΔΕ



Ο “ΝΕΩΚΟΡΟΣ” ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ. ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΔΕΔΕ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Διαβάσαμε στη Romfea.gr το πιο κάτω κείμενο του “Νεωκόρου”:

“Την Μεγάλη Εβδομάδα συνηθίζω να κρατάω τη σιωπή μου. Τούτη τη φορά δεν κρατιέμαι να μην κάνω ένα μικρό σχόλιο.

Κοτζάμ βασιλιάς, έστω και τέως, πήγε στα Γιάννενα να αποτίσει φόρο τιμής στο σκήνωμα του μακαριστού Ιωαννίνων. Και μπράβο του.

Ο άναξ. Αυτός που δεν "μάσησε" μπροστά σε πολιτικούς δεκαετίες ολάκερες. Που για να φύγει από τη χώρα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα.

Που όλο του το σόι είναι "ανφάν γκατέ" και ουχί από τα αριστοκρατικά μόνο, αλλά τα βασιλικά. Που έχει αδελφή κοτζάμ Βασίλισσα Ισπανίας.

Που έχει ανίψια και εξαδέλφια που φορούν στις γιορτές και τις σχόλες, μπριγιάντια και ζαφείρια πιο πολλά κι από του "Μιχαλά".

Ε λοιπόν αυτόν, τον τέως, ποιος του παρήγγειλε στα Γιάννενα να τσακιστεί να έρθει στο γραφείο του για να τον συναντήσει. Ο ένας και μοναδικός Πρωτοσύγκελλος.

Σιγά τώρα μην υποδεχόμασταν και τον τέως. Εδώ εμείς λέγεται πως θα πάμε για "νυν".

Βρε παιδιά ποιος είναι αυτός δίπλα στον αρχιμανδρίτη; Ο άναξ βρε νεωκόρε, μη δίνεις σημασία...”.

Τι μας λέγει ο “Νεωκόρος” μέσα από τους επαίνους και τις κολακείες για τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο που πήγε να αποτίσει φόρο τιμής στον μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων;

Οτι ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Δέδες, πρέπει να κάτσει φρόνιμος επειδή δεν είναι της αρεσκείας του “Νεωκόρου” για να διαδεχθεί τον μ. Θεόκλητο (Σετάκη) στον θρόνο Ιωαννίνων.

Ποιος είναι ο π. Φιλόθεος Δέδες δεν γνωρίζω. Ούτε και είμαι επομένως σε θέση να εκφέρω γνώμη αν πρέπει να διαδεχθεί τον μ. Ιωαννίνων Θεόκλητο. 

Το σίγουρο είναι ότι ο Μακαριότατος φαίνεται ότι συνευδοκεί με τις θέσεις του “Νεωκόρου”, αφού βιάζεται να εκλεγεί Μητροπολίτης Ιωαννίνων σε σύντομο χρονικό διάστημα αντί στην προγραμματισμένη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου.

Ενα ελπίζουμε και προσευχόμαστε. Ο Μακαριότατος να έχει υπόψη του να προωθήσει κληρικό με φόβο Θεού και ιεραποστολικό ζήλο για να διακονήσει το λαό του Θεού της Μητροπόλεως Ιωαννίνων που είναι για 60 σχεδόν χρόνια ακατήχητος και αποίμαντος.

6 comments:

  1. Χριστός Ανέστη. Ο Πρωτοσύγκελος ονομάζεται Δέδες και όχι Φέφες.
    Για να έχετε μια είκόνα του, παρακαλώ ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://4.bp.blogspot.com/-IrKxWpkppUI/TtZN93hOriI/AAAAAAAACcM/O_BTbm_edb4/s1600/xrys_%252889%2529.JPG
    Είναι αυτός που στέκεται εξ ευωνύμων του Σεβ. Περγάμου.

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ θερμά για τη διόρθωση και τις πληροφορίες.

    ReplyDelete
  3. Το όνομά του είναι Φιλόθεος και όχι Θεόκλητος.

    ReplyDelete
  4. Το σίγουρο είναι ένα: για την Μητρόπολη Ιωαννίνων θα γίνει ΣΦΑΓΗ! Δυνατά αυτή τη στιγμή «παίζουν» οι Ναυπάκτου (!) και (how else) η σκιά του Μακαριωτάτου. Ας ελπίσουμε ο Ναυπάκτου να μην ενδώσει στην παραβίαση των Ιερών Κανόνων (μεταθετο) και ότι θα εκλεγεί κληρικός με φόβο Θεού γιατί «είναι πολλά τα λεφτά Άρη»...

    ReplyDelete
  5. Δεν ξέρω αν έχετε ακριβείς πληροφορίες αλλά δεν πιστεύω ο Ναυπάκτου να κάνει τέτοιο ατόπημα.

    Ο "νεωκόρος" ενδιαφέρεται για τα Γιάννενα; Γιατί; Για να ελέγχει τα οικονομικά της Εκκλησίας;

    ReplyDelete