Sunday, March 30, 2014

ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ “FROM BOTH SIDES OF THE AEGEAN”



ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ “FROM BOTH SIDES OF THE AEGEAN”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Το Ντοκυμανταίρ “Και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου” γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν οι εμπειρίες των απλών ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να προσφυγοποιηθούν με την ανταλλαγή των πληθυσμών που συμφωνήθηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Παράλληλα γίνονται παρεμβάσεις από ιστορικούς -Ελληνες, Τούρκους και Αμερικανούς- που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα γεγονότα.

Το καλογυρισμένο ντοκυμανταίρ όμως δεν εξυπηρετεί την ιστορική αλήθεια αλλά πολιτική σκοπιμότητα. 

Δεν λέγει ψέμματα όταν παρουσιάζει την απροθυμία των Τούρκων που ζούσαν στην Ελλάδα και των Ελλήνων που ζούσαν στη Μικρά Ασία να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Αυτό που επιμελώς όμως αφήνει σχεδόν στο απυρόβλητο είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι που ζούσαν στην Ελλάδα δεν υπέστησαν ανομολόγητα δεινά για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά δέχτηκαν την Συμφωνία για ανταλλαγή των πληθυσμών που υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Απρόθυμα ίσως -οι πλείστοι από αυτούς- πλην όμως χωρίς απώλειες και χωρίς βία.

Αντίθετα εκατομμύρια Ελληνες της Μικράς Ασίας εξοντώθηκαν στα διαβόητα “τάγματα εργασίας,” στις πολύμηνες πορείες επαναπατρισμού που εξαναγκάστηκαν να ακολουθήσουν υπό την απειλή της εξόντωσης και στις ανελέητες σφαγές που έκανε ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι Τσέτες του στα αιματοβαμμένα παράλια και στην ενδοχώρα της Μικρασίας.

Αυτό μόλις που αναφέρεται έμμεσα στο ντοκυμανταίρ. Και τούτο επειδή στόχος του είναι να οικοδομήσει την περιλάλητη επαναπροσέγγιση των δύο λαών και την Ελληνοτουρκική φιλία.

Οταν όμως ο ιστορικός ξεκινά με την ατζέντα να σχεδιάσει την Ιστορία ώστε να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες τότε αναπόφευκτα την βάζει στο κρεββάτι του Προσκρούστη και αδικεί κατάφωρα την αλήθεια.

Και αυτό ακριβώς κάνει το ντοκυμανταίρ.

No comments:

Post a Comment