Friday, March 28, 2014

ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ;



ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Ακτίνες”:

“Σαράντα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. «Συγχαρητήρια για τον Πρόεδρό σας. Είναι ένας σοφός άνθρωπος» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η συνηθισμένη διάρκεια των συνομιλιών του Ποντίφικα με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, δεν ξεπερνά συνήθως το ένα τέταρτο της ώρας.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ προς τον Ποντίφικα αν θα επισκεφθεί την Ελλάδα, ο ίδιος απάντησε ότι είναι κάτι που θα του άρεσε πολύ, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του απηύθυνε σχετική πρόσκληση.

Από την πλευρά του, ο Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» και «εγκάρδια» τη συνάντηση που είχε με τον Πάπα στο Βατικανό.

«Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα και εγκάρδια συνάντηση με τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας. Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και θέματα τα οποία άπτονται της περιοχής μας και της περιφέρειας. Νομίζω ότι είναι ένας πεφωτισμένος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας με εξαιρετική κοινωνική ευαισθησία, την οποία εκφράζει και στους λόγους του. Νομίζω ότι είναι ένας Πάπας, της ειρήνης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».

«Έγιναν αναφορές στα παιδικά χρόνια του Πάπα, που 13 χρόνων, στην Αργεντινή, δούλευε για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του και η παρατήρησή μου είναι ότι ένας νέος, ένα παιδί, που περνά αυτές τις δυσκολίες, γίνεται εξαιρετικά ευαίσθητος στα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».

Δεν θα σταθώ στους επαίνους του Πάπα Φραγκίσκου για τον Πρόεδρο Παπούλια, ούτε στους επαίνους του κ. Προέδρου για τον “Αγιο Πατέρα”.

Οι λόγοι αντανακλούν το επίπεδό τους.

“Σοφός άνθρωπος”, μας διαβεβιώνει ο “Αγιος Πατέρας” ο “δανειστής” του Παπανδρέου για να αγοράσει την έπαυλη της Εκάλης, ο πρώτος που είχε την αναξιοπρέπεια να δεχτεί την κυρία Λιάνη στη ζωή του Παπανδρέου.

Προτιμούμε να αντιπαρέλθουμε χωρίς σχόλιο την αναφορά του κ. Παπούλια στις παιδικές εμπειρίες του “Αγιότατου” στην Αργεντινή και άλλα παρόμοια φαιδρά στα οποία αναφέρθηκε.

Αλλά δεν μπορούμε να αντιπαρέλθουμε την πρόσκληση του κ. Παπούλια στον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ως γνωστόν η επίσκεψη του Πάπα σε μια χώρα εξαρτάται από το εάν ο Προκαθήμενος της τοπικής Εκκλησίας απευθύνει πρόσκληση.

Ερωτούμε, λοιπόν, τον Μακαριότατο κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο:

Εξουσιοδότησαν τον Πρόεδρο Παπούλια να απευθύνει πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο;

4 comments:

  1. Ο κ. Παπούλιας προσκάλεσε τον Πάπα με την ιδιότητα του δευτέρου ως αρχηγού κράτους και όχι ως Προκαθημένου Εκκλησίας (κατ εμέ αίρεσης). Γι αυτό το λόγο ο Μακαριώτατος Αθηνών δεν μπορεί να παρέμβει. Όπως επίσης σε μια τέτοια υποδοχή του Πάπα η Εκκλησία δεν πρέπει να στείλει ούτε έναν αντιπρόσωπο. Είναι θέματα του Κράτους της Ελλάδος και του Κράτος του Βατικανού.

    ReplyDelete
  2. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΠΑΠΑΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΕΚΦΘΕΙ ΜΑΙ ΧΩΡΑ ΑΝ ΔΝΕ ΔΩΣΕΙ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ Ο ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
    ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΙΤΥΛΑ ΚΑΙ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟ

    ReplyDelete
  3. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον Φραγκίσκο τον εκ των Ιησουϊτών! Δεν είναι το ίδιο.. Επίσης δεν το απαιτεί το πρωτόκολλο...

    ReplyDelete
  4. ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΑΝ Ο ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΙΗΣΟΥΙΤΩΝ

    ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΓΡΑΠΤΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ

    ReplyDelete