Thursday, March 27, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ εξέδωσε Ανακοίνωση -λίαν μακροσκελή δυστυχώς ως συνήθως-, η οποία αναφέρεται στη σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου το 2016.

Σ’ αυτήν εξηγεί -και πολύ ορθά- για ποιο λόγο δεν υπάρχει καμία προυπόθεση να χαρακτηριστεί ως Οικουμενική αυτή η Σύνοδος, ούτε ως προς τη σύνθεση, ούτε ως προς τη θεματολογία, ούτε ως προς τον σκοπό, ούτε ως προς την στοίχιση στη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων και των Αγίων Συνόδων της Ορθοδοξίας.

Τα θέματα αυτά αναλύθηκαν ήδη από πολλούς.

Το καινούργιο της Ανακοίνωσης του Σεβ. Πειραιώς είναι ότι εκφράζει την υπόνοια -ή ίσως και τη βεβαιότητα- ότι η μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδος σκοπό θα έχει να νομιμοποιήσει τον Παπισμό και τις Προτεσταντικές Ομολογίες ως αδελφές “Εκκλησίες” της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Δηλαδή ο Σεβ. Πειραιώς φοβάται ότι θα επικυρώσει την προδοτική Συμφωνία του Μπαλαμάντ και το κυριολεκτικά Προτεσταντικό κείμενο του Πόρτο Αλέγκρε.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν αυτή είναι η πρόθεση των Οικουμενιστών, ούτε αν η εκτίμηση του Σεβ. Πειραιώς απηχεί τις πραγματικές προθέσεις τους.

Καταρχήν δεν είμαι σίγουρος -και νομίζω κανένας δεν είναι- ότι θα συνέλθει αυτή η Σύνοδος.

Αλλά, ακόμη και αν συνέλθει, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να δώσει οποιαδήποτε θετική ή αρνητική μαρτυρία λόγω της φαιδρότητας που θα εκπέμψει.

Σκεφτείτε τι θα την χαρακτηρίζει: Αστακομακαρονάδες, καμπανίτης οίνος, χαβιάρι (μαύρο και κόκκινο), κάμερες, λουκούλεια γεύματα, προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, φωτογραφίες με φόντο γέφυρες που ενώνουν Ανατολή και Δύση και Νότο και Βοριά, μηνύματα αρχηγών κρατών και θρησκευτικών ομάδων, ανάγνωση μηνύματος ευλογίας του Πάπα Φραγκίσκου από κάποιο Ελβετοφρουρό ή ίσως από τον μπάτλερ του "Αγίου Πατέρα", συλλείτουργα και φήμες εκατοντάδων αρχιερέων, εθνοφυλετικοί ανταγωνισμοί, γελοιωδίες φιλοπρωτείας, κτλ..

Ως εκ τούτου καμία απόφαση αυτής της Συνόδου δεν θα είναι -σε τελευταία ανάλυση- δεσμευτική για κανένα, αν -εξ υφαρπαγής- οι Οικουμενιστές κατορθώσουν να περάσουν απαράδεκτες θέσεις για θέματα πίστεως.

Δεν εισηγούμαι εφησυχασμό. Το αντίθετο! Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτή η Σύνοδος θα πετύχει κάτι ουσιαστικό. Φρόντισαν οι διοργανωτές της να την γελοιοποιήσουν ήδη τόσο, προπαντός με την υιοθέτηση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων, ώστε την κατέστησαν εξ υπαρχής ανίσχυρη να αρθρώσει βαρύνοντα λόγο ουσίας.

No comments:

Post a Comment