Thursday, March 20, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΡΟΥΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΡΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Ακτίνες” το ακόλουθο άρθρο του κ. Δημητρίου Δημηνά:

“Όπως γράφτηκε στον τοπικό τύπο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη μας θα γίνει στις 29 Μαρτίου. Για την τελετή της υποδοχής το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία ως δαπάνη το ποσό των 20.000 ευρώ, μειοψηφήσαντος μόνον ενός συμβούλου. Το εν λόγω ποσό θα καλύψει μεταξύ των άλλων τα έξοδα φιλοξενίας 500(!) ατόμων και της μίσθωσης 50 δωματίων σε ξενοδοχεία προς διανυκτέρευση επισήμων.

Σε μία εποχή βαθειάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας και την στιγμή που πολλές οικογένειες της πόλης μας στερούνται του επιουσίου είναι προκλητική η απόφαση της έγκρισης της προαναφερόμενης δαπάνης, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Κατά την χειροτονία του ο εκλεγείς Μητροπολίτηςμας έδωσε δείγματα ταπεινού κληρικού, αποφασισμένου να ποιμάνει με αγάπη και δικαιοσύνη την επαρχία μας ως επίσκοπος και όχι ως δεσπότης. Ως εκ τούτου θα του ταίριαζε μία απλή και απέριττη τελετή υποδοχής από το ποίμνιό του, χωρίς ηχηρές τυμπανοκρουσίες και πολυδάπανες δεξιώσεις, που δεν συνάδουν με το πνεύμα των καιρών μας και της χριστιανικής διδασκαλίας, όπως ορθά επεσήμανε και ο μειοψηφήσας δημοτικός σύμβουλος. Και ακόμη  αν κάποιοι πιστοί προερχόμενοι από άλλες πόλεις επιθυμούν να παρευρεθούν και να τον τιμήσουν κατά την ενθρόνιση δε θα αποτραπούν από τα ατομικά τους έξοδα διατροφής ή διανυκτέρευσης.

Περαιτέρω είναι αδιανόητο σε μία καθαρά εκκλησιαστική εκδήλωση να διακρίνεται το χριστεπώνυμο πλήρωμα σε επίσημους και ανεπίσημους, δίνοντας πρωτοκαθεδρίες, ιδιαίτερες τιμές και περιποιήσεις σε άτομα που συνήθως εμφανίζονται μόνο σε τέτοιες προβεβλημένες εκδηλώσεις και μετά εξαφανίζονται. Το γνήσιο χριστιανικό φρόνημα δίδει ισοτιμία σε όλους τους πιστούς και επιβάλλει και στην παρούσα περίσταση να υποδεχθούμε όλοι, κλήρος, λαός κι άρχοντες, χωρίς διακρίσεις, ως μέλη του σώματος του Χριστού, με την δέουσα τιμή και το σεβασμό τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας μας και να παρακολουθήσουμε με κατάνυξη, χωρίς χειροκροτήματα και ζητωκραυγές μέσα στον Καθεδρικό Ναό την τελετή της ενθρόνισής του. Στο τέλος θα αρκούσε ένα απλό κέρασμα στην έξοδο του Ναού για όλο το εκκλησίασμα.

Τα γεύματα που αποφασίστηκε να παρατεθούν, σε περίοδο μάλιστα Μ. Τεσσαρακοστής, καθώς και οι φανταχτερές και εξεζητημένες εκδηλώσεις που συνηθίζονται κατά τη υποδοχή πολιτικών αξιωματούχων, νομίζω πως απάδουν προς το επισκοπικό αξίωμα, αφού κατά τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, ο επίσκοπος  τοποθετείται στον ανώτατο βαθμό της ιεροσύνης «εις τύπον  και εις τόπον  Χριστού». Και ο Χριστός ήρθε στον κόσμο με αφάνεια και πτωχεία, έζησε με λιτότητα και άκρα ταπείνωση, καθόσον «ουκ ήλθε διακονηθείναι, αλλά διακονείσαι» (Μαρκ. 10,45).

Καταλήγοντας, πιστεύω ότι εάν το κονδύλιο των 20.000 ευρώ δίνονταν από το Δήμο προς ενίσχυση των ενοριακών συσσιτίων για άπορες οικογένειες θα αποτελούσε το καλύτερο δώρο για τον νέο Επίσκοπο μας και θα ικανοποιούσε τόσο τον ίδιο, όσο και τους δημότες από τα βαλάντια των οποίων προέρχεται η εγκριθείσα δαπάνη.”

Οι παρατηρήσεις του κ. Δημητρίου Δημηνά είναι ορθές. Δυστυχώς οι κάθε λογής πολυδάπανες πολυαρχιερατικές φιέστες για ενθρονίσεις, για ονοματήρια, για πανηγύρια κτλ. έχουν καταστεί ενδοιμική νόσος στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά τελευταία και στην Εκκλησία της Κύπρου εξαιτίας της εμμονής του Σεβ. Λεμεσού να συμμετέχει και να διοργανώνει αυτού του είδους τις εκδηλώσεις μέσα στα πλαίσια του σταθερού στόχου του να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος.

Εκφράζουμε την ευχή ότι ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος δεν είναι ενήμερος ή σύμφωνος καν με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλεως.

Γι’ αυτό καλόν είναι να αποδοκιμάσει την ενέργεια και να διαχωρίσει την ευθύνη του.

Ο κόσμος ψάχνει στα σκουπίδια να βρει φαγητό.

Οι φιέστες των πανηγυρτζίδων αρχιερέων πρέπει να τερματιστούν άμεσα με απόφαση της Συνόδου.

Η κατάσταση έχει υπερβεί κατά πολύ τα όρια, όχι μόνον του επιτρεπτού, αλλά και της σοβαρότητας και της αξιοπρέπειας των αρχιερέων που επιδίδονται σ’ αυτές τις ασχημίες.

Και κάτι τελευταίο.

Ελπίζουμε ότι τα γεύματα που θα παρατεθούν θα είναι λιτά και νηστήσιμα. Διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Είναι ανεπίτρεπτο να καταλυθεί η νηστεία σε γεύματα για την ενθρόνιση ενός επισκόπου.

Εξίσου όμως ανεπίτρεπτο είναι να είναι μεν νηστήσιμα τα φαγητά, αλλά σκανδαλωδώς πολυτελή (γαρίδες, χαβιάρι, αστακομακανοράδες και τα συναφή).

1 comment:

  1. Ευτυχώς το γεύμα ήταν λιτότατο. Μαρουλάκι με λίγο χταποδάκι για ορεκτικό και κριθαράκι με ένα καλαμαράκι κοκκινιστό το κυρίως πιάτο.

    ReplyDelete