Sunday, March 16, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Διαβάσαμε στο megatv.com:

“Κάλεσμα στην Τουρκία να επιδείξει σωφροσύνη και σοβαρή πολιτική και να μην υποπέσει σε "επικίνδυνο ολίσθημα" απηύθυνε από την "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο υπουργός Πολιτισμού σχολιάζοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να εγκαινιάσει ως τζαμί την Αγιά Σοφία στις 30 Μαΐου.

"Είναι όντως ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όταν μιλάει σημαίνει ότι έχει υπόψη του κάτι το οποίο δεν είναι αστείο, είναι σοβαρό και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, μάλιστα οι σχετικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας λένε ότι όλα αυτά θα γίνουν πολύ γρήγορα και μάλιστα λένε ότι την 30η Μαΐου θα εγκαινιάσει την προσευχή ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών των προεδρικών για να συσπειρώσει τους οπαδούς του λόγω της καταστάσεως στην Τουρκία η οποία τον αποσταθεροποιεί. Ελπίζω οι σχετικές πληροφορίες να μην επαληθευτούν, πάντως για να λέγονται, για να υπάρχει συζήτηση σε επίπεδο πατριαρχείου σημαίνει ότι έχουν σαφέστατη βάση και μεγάλη δόση αληθείας και θέλω να υπογραμμίσω κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό θα αποτελέσει ολίσθημα επικίνδυνο της τουρκικής κυβέρνησης που θα εκθέσει την Τουρκία διεθνώς", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος για τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην Καθημερινή.

Και συμπλήρωσε: "Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο, τα μνημεία που είναι μνημεία της ανθρωπότητας ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά την παγκόσμια, έχουν πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα. Να θυμίσω ότι η Αγία Σοφία με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, με διάταγμα που υπέγραψε το 1935 έγινε από λατρευτικός τόπος, μουσείο, έκτοτε δεν διανοήθηκε κανείς να αλλάξει αυτή την χρήση και σε κάθε περίπτωση εάν αυτή η χρήση αλλάξει, λατευτικός τόπος μπορεί να είναι ναι, μόνο υπό μια έννοια, την έννοια να γίνει εκκλησία. Γι' αυτό χτίστηκε. Αυτός είναι ο ιστορικός και πολιτιστικός προορισμός του".

Ερωτώμενος για το τι κάνει η Ελλάδα σε αντίστοιχες περιπτώσεις μουσουλμανικών κτιρίων στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές υπογράμμισε: "Κάνουμε εργασίες, αναπαλαιώνουμε μουσουλμανικά μνημεία σε όλη την Ελλάδα γιατί θεωρούμε ότι τα μνημεία πρέπει να έχουν ταυτότητα, πολιτιστική και ιστορική και ότι πρέπει να σεβόμαστε την ταυτότητα αυτή. Άλλωστε η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, δεν έχει ανάγκη να κάνει τέτοιου είδους ακραίες πράξεις για να τις εντάξει σε πολιτικά παιχνίδια ή για να ικανοποιήσει το εθνικό της εγώ".

Όπως ανέφερε επιπρόσθετα ο υπουργός, το θέμα είχε φανεί ότι ατονεί και σταματάει πριν από μερικούς μήνες αλλά "επειδή βλέπουμε ότι επανέρχεται, θεωρούμε απαραίτητο να κάνουμε την σχετική τοποθέτηση και να συστήσουμε στην κυβέρνηση της γειτονικής μας Τουρκίας επιτρέψτε μου σωφροσύνη και σοβαρή πολιτική αντιμετώπιση τέτοιου είδους θεμάτων πάνω στα οποία η διεθνής κοινότητα έχει συγκεκριμένη άποψη, κατοχυρωμένη άποψη και πάνω στα οποία η διεθνή νομιμότητα έχει θέση και αυτή τη θέση δεν μπορεί να την παραβιάζει η Τουρκία".

Καλά τα λέγει ο κ. Υπουργός. 
Ενα μόνον δεν κατάλαβα.

Η διεθνής κοινότητα μπορεί να ανησυχεί και να διαφωνεί όσο θέλει. 

Οι Ορθοδοξοι χριστιανοί -και δη οι εξ αυτών Ελληνες- θα πικραθούμε σφόδρα και θα αγανακτήσουμε υπέρμετρα.

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι για ποιο λόγο πιστεύουμε ότι ο κ. Ερντογάν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνομαστε εμείς και η διεθνής κοινότητα και όχι πώς θα κερδίσει τις εκλογές.

Γι’ αυτό αν ο κ. Ερντογάν πιστεύει ότι η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους θα του χαρίσει την εξουσία τότε υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο ότι θα το κάνει.

Εχουμε άλλωστε απτά παραδείγματα  της αδιστακτωσύνης του με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Νικαίας της Βιθυνίας και της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας του Πόντου.

Μήπως ο κ. Υπουργός έχει υπόψη του πρακτικά συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να αποσοβήσουν το εξαιρετικά δυσάρεστο αυτό ενδεχόμενο;

Προσωπικά δεν βλέπω ότι έχουμε ουσιαστική δυνατότητα αποτροπής του ενδεχομένου αν ο κ. Ερτνογάν αποφασίσει αλλιώς.

Μακάρι -χίλιες φορές μάκαρι- να κάνω λάθος, αλλά συμμερίζομαι τους φόβους του Παναγιότατου τους οποίους άλλωστε και ο κ. Υπουργός λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη.

No comments:

Post a Comment