Tuesday, March 18, 2014

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Β΄ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΥΤΙΝ



ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Β΄ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Είδαμε σε πρόσφατο άρθρο τους στόχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Ουκρανία. 

Είπαμε ότι άρχισε με την προσάρτηση της Κριμαίας, θα προχωρήσει στη συνέχεια με δημοψηφίσματα να προσαρτήσει τις Νότιες και τις Ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, θέλει να συμπεριλάβει στην επικράτειά της τα μνημεία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Ρως στο Κίεβο και τέλος θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να φινλανδοποιήσει εκείνο το τμήμα της Ουκρανίας που δεν θα συμπεριληφθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το φιλόδοξο όμως αυτό σχέδιο συναντά ήδη -και θα συναντήσει ίσως στο σύντομο μέλλον ακόμη μεγαλύτερες- αντιδράσεις.

Αν δεν κατορθώσει να το προωθήσει η Ρωσική ηγεσία ποιο σχέδιο Β΄ θα βάλει σε εφαρμογή;

Η Κριμαία δεν είναι προς διαπράγματευση. Αποτελεί ήδη μέρος της Ρωσικής επικράτειας. Η Ρωσική Ομοσπονδία την κατέχει στρατιωτικά, η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Ρωσόφωνοι ή αισθάνονται Ρώσοι. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει πίσω -συν τοις άλλοις- επειδή διαφορετικά χάνει τη ναυτική βάση που έχει στη Μαύρη θάλασσα την κυριότερη ναυτική βάση του Ρωσικού στόλου.

Αν όμως η ηγεσία της Ρωσίας δεν μπορέσει να προσαρτήσει τις υπόλοιπες Ρωσόφωνες Ανατολικές και Νότιες περιφέρειες της Ουκρανίας ή να διχοτομήσει το Κίεβο, με τον τρόπο που προσάρτησε την Κριμαία, μπορεί να τα πετύχει όλα αυτά έμμεσα χωρίς στρατιωτική επέμβαση με τη φινλανδοποίηση ολόκληρης της Ουκρανίας.
Δηλαδή μπορεί να αποδεχθεί μια πολύ χαλαρή ομοσπονδία μεταξύ των Ρωσόφωνων με τις υπόλοιπες περιοχές. 

Ετσι και τον εκκλησιαστικό και πολιτιστικό έλεγχο του Κιέβου θα διατηρήσει, και την ασφάλεια των Ρωσόφωνων περιφερειών θα διασφαλίσει, αλλά και την καθοριστική συμμετοχή των Ρωσόφωνων περιφερειών στην διακυβέρνηση της Ουκρανίας θα κατοχυρώσει, ώστε να νιώθει απολύτως ασφαλής στα νοτιοανατολικά της σύνορα.

Η Ρωσική ηγεσία άρχισε ήδη με το σχέδιο Α΄, αλλά έχει πάντοτε ως άσσο στο μανίκι της το σχέδιο Β΄.

Και στις δύο περιπτώσεις οι στόχοι του Προέδρου Πούτιν θα γίνουν εφικτοί.

No comments:

Post a Comment