Wednesday, February 26, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΟΛΟΜΟΥΤΣ ΣΥΜΕΩΝ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΟΛΟΜΟΥΤΣ ΣΥΜΕΩΝ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Διαβάσαμε, με πολύ ενδιαφέρον, εμπεριστατωμένη επιστολή που έστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ολόμουτς κ. Συμεών στον Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, για τις δηλώσεις που έκανε χθες στον κ. Αιμίλιο Πολυγένη στη Romfea.gr.

Η επιστολή του Σεβ. Ολόμουτς είναι αποκαλυπτική για πολλές πτυχές του ζητήματος που δεν γνωρίζαμε, όπως επί παραδείγματι ότι υπάρχουν επίσκοποι χωρίς θεολογική παιδεία και ότι έγιναν κατά συρροήν παραβάσεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας.

Είναι επίσης σαφές ότι ο Σεβ. Ολόμουτς έχει δίκαιο όταν λέγει ότι είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται ο Σεβ. Βολοκολάμσκ ότι μόνον κατά φαντασία υπάρχει πρόβλημα στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας, αφού οι πλείστες Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες -και δη το Οικουμενικό Πατριαρχείο- δεν αναγνώρισαν την εκλογή του Σεβ. κ. Ραστισλάβ.

Επίσης έχει δίκαιο ο Σεβ. Ολόμουτς όταν λέγει ότι δεν είναι συνετό να γίνονται δημόσιες δηλώσεις για το θέμα, αλλά ότι αυτό πρέπει να απασχολήσει την προσεχή Σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι, ώστε να βρεθεί κανονική λύση του προβλήματος που θα γίνει αποδεκτή από όλους ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας.

Τίποτε όμως από όσα ορθά αναφέρει ο Σεβ. Ολόμουτς Συμεών δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό για το τι δέον γενέσθαι.

Ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας πρέπει να τερματιστεί με προσωπικά συνάντηση του Παναγιότατου με τον Μακαριότατο Μόσχας και ακολούθως η συμφωνία, στην οποία θα καταλήξουν για όλα τα θέματα που χωρίζουν τις δύο Εκκλησίες, πρέπει να επικυρωθεί από όλους τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Εκείνο που προπαντός προέχει είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μη διαπράξει το ολέθριο λάθος να συγκαλέσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο πριν εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις του με το Πατριαρχείο Ρωσίας, επειδή -σε εναντία περίπτωση- η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα βρεθεί κυριολεκτικά στον αέρα. 

Και ενώ συμβαίνουν αυτά τα αποκαρδιωτικά στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου η πίστη μας βρήκε ένα αδυσώπητο εχθρό.

No comments:

Post a Comment