Wednesday, February 19, 2014

Ο κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΤΕΙ ΤΟΝ κ. ΜΠΑΚΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ



Ο κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΤΕΙ ΤΟΝ κ. ΜΠΑΚΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Η θεολογία μεσοπέλαγα” το ακόλουθο σχόλιο του ΑρχιΚΑΙΡΟΣκόπου κ. Ανδρέα Αργυρόπουλου:

“Ηλίας Μπάκος: Κοινός συκοφάντης ή θεματοφύλακας της αλήθειας;

Στην ετήσια κοινή Σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου και των Καθηγητών των Θεολογικών Σχολών προς τιμήν της ιεράς μνήμης του Μεγάλου Φωτίου, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 6 Φεβρουαρίου 2014, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων Μπάκος Ηλίας στη τοποθέτηση-περιβόλι που έκανε, αναφερόμενος στις Θεολογικές σχολές, δήλωσε: 

"Σήμερα όμως, εμφανίζονται και εκεί, τηρουμένων των αναλογιών και περιπτώσεις που αποδομούν εγγενώς τη Θεολογία μας. Παρουσιάζουν μια κόπωση στο έργό τους και κάπου – κάπου και σκάνδαλα πίστεως." Το θέμα δεν έμεινε εκεί. Το νέο Δ.Σ. της Π.Ε.Θ. έκρινε ότι η "καίρια παρέμβαση" όπως αναφέρει στη σελίδα της έπρεπε να γίνει ευρέως γνωστή. Ο λαός δεν έπρεπε να στερηθεί, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, από την υψηλών νοημάτων τοποθέτηση του κ. Προέδρου. Έτσι όχι μόνο την δημοσίευσε στη σελίδα της αλλά και τη δημοσιοποίησε σε πολλές ηλεκτρονικές σελίδες. Βέβαια ο Μπάκος δεν είπε ονόματα όπως όφειλε. Το συνηθίζουν αυτά τα περιβάλλοντα.

Δε θα υπήρχε φίλες και φίλοι, κανένα πρόβλημα αν ο Μπάκος δεν ήταν Πρόεδρος ενός εκ των θεολογικών σωματείων της χώρας. Εκπροσωπεί ένα θεσμό. Θεωρούμε λοιπόν ότι οι Θεολογικές Σχολές οφείλουν να πάρουν θέση. Δέχονται τις κατηγορίες του κάθε Μπάκου; Αν όχι, γιατί δεν τον καταγγέλουν; Ποια είναι τα "σκάνδαλα πίστεως" στα οποία αναφέρεται; Γιατί δεν πληροφορεί τους Κοσμήτορες για το τι πραγματικά συμβαίνει να λάβουν τα μέτρα τους; Υπάρχουν καθηγητές των Θεολογικών Σχολών οι οποίοι αποδομούν την αλήθεια; Τα ονόματα; Είναι ο κ. Πρόεδρος ένας κοινός συκοφάντης ή θεματοφύλακας της αλήθειας; Ιδού η Ρόδος....”

Θα προσπεράσω, ως ανάξιες σχολιασμού, τις ειρωνείες του κ. Αργυρόπουλου για ένα καταξιωμένο θεολόγο και ένα συνεπή χριστιανό όπως τον Πρόεδρο της Π.Ε.Θ. κ. Ηλία Μπάκο.

Θα σταθώ όμως στην ουσία του σχολίου του κ. Αργυρόπουλου και θα ομολογήσω ότι έχει δίκαιο.

Ο κ. Μπάκος πρέπει να επανέλθει και να καταγγείλει ονομαστικά όσους -και υπάρχουν πολλοί- στις Θεολογικές Σχολές αλλοτριώνουν τη διδασκαλία της Εκκλησίας και εισάγουν καινά δαιμόνια.

Οχι μόνον αυτό. 

Θα πήγαινα ένα βήμα παρακάτω και θα πρότεινα τη σύσταση επιτροπής στην Π.Ε.Θ. για να συγκεντρώσει το απαιτούμενο υλικό για να κάνει εμπεριστατωμένη καταγγελία στη Σύνοδο -προσοχή στη Σύνοδο και όχι βέβαια στους κοσμήτορες- για τις κακοδοξίες που προβάλλονται από ορισμένους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών.

Από πού να αρχίσουμε; Από τις Νεορθόδοξες και Νεονικολαιτικές τάσεις ορισμένων (λ.χ. του π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη); Από τις προτεσταντίζουσες προσεγγίσεις των Αγουριδικών Βιβλικών Θεολόγων (λ.χ. του κ. Πέτρου Βασιλειάδη και του κ. Μ. Κωνσταντίνου); Από την Βατικάνεια εκδοχή της Εκκλησίας που εκπροσωπεί ο Σεβ. Μεσσηνίας κ. Σαββάτος; Από την προτεστανική αντινομική θεώρηση των Ιερών Κανόνων του κ. Θεόδωρου Γιάγκου; Από τις οικουμενιστικές τάσεις τόσων Καθηγητών των Θεολογικών Σχολών;

“Το δένδρον επί την αξίνην κείται” κ. Μπάκο. Θεωρείστε σας παρακαλώ ουρανόπεμπτη την πρόκληση του κ. Αργυρόπουλου για να τεθούν συνοδικά τα θέματα.

Οταν μας πετούν το γάντι για θέματα πίστεως πρέπει να το σηκώνουμε. Πάντοτε. Οπωσδήποτε. Είναι απολύτως επιβεβλημένο όχι απλά να μην αφήνουμε μύγα, αλλά ούτε πεταλούδα να ακουμπήσει στο σπαθί μας.

Κάνουμε επώνυμα πάντοτε επώνυμες καταγγελίες και μιλούμε με συγκεκριμένα στοιχεία χωρίς να εμβλέπουμε σε πρόσωπα ανθρώπων.

Αρπάξτε, λοιπόν, την ευκαιρία από τα μαλλιά και βαράτε. Αλύπητα. Με χριστιανική φυσικά πάντοτε ανεξικακία.

No comments:

Post a Comment