Thursday, February 27, 2014

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ;



ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Διαβάσαμε στη Romfea.gr:

“Έκκληση για ειρηνική και άμεση επίλυση της κρίσης που έχει προκύψει στην Εκκλησία της Τσεχίας απευθύνει με επιστολή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr ο Πατριάρχης Ρουμανίας απέστειλε πριν μερικές ημέρες επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ζητώντας του «να ενσκήψει στο πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας».

Ο κ. Δανιήλ ζητά από τον Παναγιώτατο να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία ώστε να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει την Εκκλησία της Τσεχίας.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας ζητεί την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την ανάληψη δράσης ώστε η λύση να βρεθεί πριν την Κυριακή της Ορθοδοξίας (9 Μαρτίου), ημέρα που έχει προγραμματιστεί συνάντηση των Προκαθημένων στην Κωνσταντινούπολη.

Διαφορετικά, αναφέρει στην επιστολή του ο Πατριάρχης Ρουμανίας, υπάρχει ο κίνδυνος η κρίση στην Εκκλησία της Τσεχίας να απειλήσει την ενότητα των Εκκλησιών και να δυναμιτίσει τον συμβολισμό της συγκεκριμένης ημέρας.

Υπενθυμίζουμε πως το πρόβλημα στην Εκκλησία της Τσεχίας έχει προκύψει από τη στιγμή της ανάδειξης του νέου Προκαθημένου της Ορθόδοξης αυτής Εκκλησίας.

Τον νέο Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας κ. Ραστισλάβ στην Εκκλησία που παραχωρήθηκε το αυτοκέφαλο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το 1998 έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα τα Πατριαρχεία Ρωσίας, Αντιοχείας και Ρουμανίας, αλλά όχι τα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία και αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Ελλάδος, Κύπρου κ.ά.).”

Τελικά πόσες Ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνώρισαν τον Σεβ. Ραστισλάβ ως νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας;

Στην αρχή ακούσαμε ότι μόνον η Εκκλησία της Ρωσίας και το Πατριαρχείο Αντιοχείας αναγνώρισαν την εκλογή.

Με τις χθεσινές δηλώσεις του στη Romfea.gr, ο Σεβ. Βολοκολάμσκ μας πληροφόρησε ότι η Εκκλησία της Πολωνίας και η OCA έπραξαν το ίδιο.

Και σήμερα ο κ. Πολυγένης μας πληροφορεί ότι και το Πατριαρχείο Ρουμανίας αναγνώρισε την εκλογή του Σεβ. Ραστισλάβ.

Ομολογώ ότι έχασα το λογαριασμό! 

Τελικά πόσες Ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνώρισαν την εκλογή;

No comments:

Post a Comment