Thursday, February 13, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε στη Romfea.gr:

“Ο Παπαδιαμάντης και το έργο του παραμένουν ένα μεγάλο εθνικό κεφάλαιο ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος στο πλαίσιο Εσπερίδας Παπαδιαμάντη που διοργάνωσε απόψε το Πνευματικό Κέντρο Εκκλησίας Αποστόλου Παύλου Πάφου σε συνεργασία με το περιοδικό Λογοτεχνίας και Κριτικής «Ακτή».

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως διαβάζοντας τα Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά διηγήματα του Παπαδιαμάντη, και βλέποντας πίσω από τις περιγραφές τον ιερέα πατέρα του, και τον ίδιο να υπηρετεί, αντιστοίχισε πολλές φορές τις εξορμήσεις στα εξωκλήσια του χωριού του και τις λειτουργίες τους εκεί, με τις δικές του στην Σκιάθο.

Ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε επίσης πως την συγκίνηση που ένοιωθε τότε ως μαθητής λίγοι μαθητές μπορούν να την αισθανθούν σήμερα, όχι γιατί- όπως είπε- δεν είναι γόνοι ιερατικών οικογενειών, ούτε και γιατί άλλαξαν εν πολλοίς, τα ήθη και τα έθιμα μας, αλλά ούτε και γιατί προσπάθησαν κάποιοι και κατάφεραν να αφαιρέσουν από την εξεταστική ύλη των τελειόφοιτων των Λυκείων  κάποια κείμενα του. 

Αυτό συμβαίνει συνέχισε, "γιατί με τα όσα ακατονόμαστα επιχειρήθηκαν κατά καιρούς στα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων για τη γλώσσα μας, ο Παπαδιαμάντης είναι σήμερα και γλωσσικά απρόσιτος στη νέα γενιά".

Πρόσθεσε μάλιστα, πως οι νέοι μας στερούνται σήμερα τη συγκίνηση από την απόλαυση ενός διηγήματος του Παπαδιαμάντη αλλά και την μεταρσίωση σ’ ένα κλίμα διαφορετικών αξιών, των ανώτερων αξιών με τις οποίες γαλουχήθηκε το έθνος μας.

Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε επίσης πως έχουμε ευθύνη όσοι μπορούμε να προσπαθήσουμε να τον επαναφέρουμε στα σχολεία και στη ζωή μας.”

Ολα ορθά όσα λέγει ο Σεβ. Πάφου για τον ανεπανάληπτο Παπαδιαμάντη και τα αλλεπάλληλα κύματα κατά της γλώσσας και της παιδείας μας που κατάφεραν τα ανελέητα χτυπήματα των “εχπαιδευτικών” μεταρρυθμίσεων τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια.

Ολα αυτά θα αντιμετωπίσουν ακόμη βαθύτερη υποτροπή -πραγματικό τσουνάμι- σε λίγους μήνες όταν ο άθεος και εθνομειοδότης Τσίπρας -και το συνάφι των “προοδευτικάριων” “φωταδιστών” που τον δορυφορεί- θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τότε θα γίνει ανοιχτή απόπειρα πλήρους ανατροπής και ισοπεδώματος ότι έμεινε όρθιου στην παιδεία.

Ευτυχώς που στην Κύπρο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν βέβαια και εκεί οι ανθέλληνες και οι εκκλησιομάχοι, οι οποίοι μάλιστα επί διακυβέρνησης “Καταστρόφια” επιχείρησαν εξ εφόδου άλωση της παιδείας, αλλά ευτυχώς οι Ελληνες της Κύπρου με επικεφαλής την Εκκλησία -και μάλιστα τον Μακαριότατο και τον Σεβ. Πάφου- κατόρθωσαν να αποκρούσουν επιτυχώς την προσπάθεια. 

No comments:

Post a Comment