Wednesday, February 26, 2014

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ;



ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Η συνέντευξη του Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στον κ. Πολυγένη, στη Romfea.gr και η εν μιά νυκτί αντικατάσταση του Σεβ. Μητροπολίτη Βλαδίμηρου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αποδεικνύουν ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας κάθε άλλο παρά χωρατεύει.

Εξακολουθεί να είναι ουσιαστικός παίκτης στη σκακιέρα των εξελίξεων που διαδραματίζονται στην περιοχή και αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένο να διατηρήσει στο ακέραιο τους επεκτατικούς του στόχους ασχέτως των οποιωνδήποτε πολιτικών εξελίξεων.

Στη συνέντευξή του ο Σεβ. Βολοκολάμσκ καθιστά σαφές, με γλώσσα μάλιστα ειρωνική και σκληρή, ότι οι εξελίξεις στην Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας είναι απολύτως σύννομες με το καταστατικό της και ότι όποιοι διαφωνούν -δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όσοι άλλοι το ακολουθούν- πρέπει να προσαρμοστούν με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της Συνόδου επειδή -προσέξτε!- συνιστούν την ΜΟΝΗ πραγματικότητα που αφορά την Εκκλησία της Τσεχίας και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.!!!

Οχι μόνον αυτό. 

Ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία της Ρωσίας έχει δίπλα της οπωσδήποτε το Πατριαχείο Αντιοχείας, την Εκκλησία της Πολωνίας αλλά και την OCA.!!!

Δηλαδή! Τα εθνοφυλετικά παρατράγουδα που έγιναν στη Μόσχα και στο Κίεβο με τη συμμετοχή της OCA μεταξύ των ορθοδόξων αυτοκεφάλων Εκκλησιών, αλλά και όσα δρομολογήθηκαν με την φανερή υποστήριξη της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Τσεχία και στη Σλοβακία, θεωρούνται απολύτως δεδομένα για τον Σεβ. Βολοκολάμσκ. 

Οποια άλλη θεώρηση κινείται στο χώρο της φαντασίας, ισχυρίζεται!!!

Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν ηχηρό χαστούκι στις παρειές όχι μόνον του Παναγιότατου αλλά και όσων τον ακολουθούν.

Τι σημαίνει όμως αυτό;

Οτι οι Ρώσοι λένε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. "Do not get any ideas! Η πολιτική κρίση στην Ουκρανία δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τις παγκόσμιες διεκδικήσεις του Πατριαρχείου Ρωσίας."

Επομένως ας ληφθούν σοβαρά υπόψη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο οι δηλώσεις του Σεβ. Βολοκολάμσκ, επειδή -από ότι φαίνεται- ορισμένοι πήραν θάρρος και νομίζουν ότι οι πρόσφατες εν τω γίγνεσθαι δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία δίνουν περιθώριο για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου χωρίς προσκόμματα και χωρίς να ελλοχεύει θανάσιμος κίνδυνος για την ενότητα της Ορθοδοξίας.

No comments:

Post a Comment