Tuesday, January 21, 2014

Η ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΖΑΜΕΙΚΑΣ


Η ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΖΑΜΕΙΚΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου 
==============

Την περασμένη Κυριακή εκκλησιάστηκα στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας.

Ηταν η πρώτη φορά που εκκλησιάστηκα στο ναό και η οδύσσεια μου να πάω εκεί κράτησε σχεδόν δυο ώρες.!

Μόλις μπήκα στην εκκλησία μου δημιουργήθηκε ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα.

Πολύ μεγάλος ναός. Από τους πιο μεγάλους που έχουμε.

Βυζαντινές εικόνες και Βυζαντινές τοιχογραφίες βρίσκονται παντού αν και η αγιογράφηση του ναού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο λειτουργός -ο οικονόμος π. Κωνσταντίνος Καλογρίδης- πολύ σεμνός και ταπεινός ιερωμένος με την χαρακτηριστική ευγένεια και αθωότητα που διακρίνουν τους Αμερικανογεννημένους ομογενείς.

Ανετα δίγλωσσος -με την όλη σημασία του όρου-και στη λειτουργία και στο κήρυγμα.

Ο ψάλτης κ. Χρήστος Βιτέλας ψάλλει ωραία, βυζαντινά, σεμνά, ταπεινά και κατανυκτικά.

Επειδή ακριβώς αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για πιστό μέλος της Εκκλησίας τον παρακαλώ θερμά να αποφεύγει τα αντιπαραδοσιακά τεριρέμ και νανινά που άκουσα την ώρα του Κοινωνικού.

Ο Οσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο μεγαλύτερος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας μας τους τελευταίους αιώνες, στο "Πηδάλιο" , καταδικάζει ρητά την αντιπαραδοσιακή αυτή συνήθεια.

Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι, ενώ στον γυναικωνίτη υπάρχει αρμόνιο που εχρησιμοποείτο -όπως πληροφορήθηκα- τη δεκαετία του 1980, δεν υπάρχει φραγκοχορωδία στο ναό.

Ωραίο παράδειγμα για όσες κοινότητες εξακολουθούν να διατηρούν σε ισχύ αυτή την καθαρά αντιπαραδοσιακή πρακτική.

Ο π. Κωνσταντίνος υπηρετεί την κοινότητα τα τελευταία 13 χρόνια. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας σαραντίσαμε ένα κοριτσάκι. Πολύ συγκινητική και χαριτωμένη  στιγμή.

Οι άνθρωποι της κοινότητας είναι πολύ θερμοί και σε καλωσορίζουν με ανυπόκριτη αγάπη. Ολοι τους. Από την πρόεδρο της κοινότητας μέχρι όλους όσους προσφέρουν εθελοντική διακονία στην κοινοτική αίθουσα.

Πρόσεξα ότι ακόμη και οι εξ αυτών πιο ηλικιωμένοι μιλούσαν Αγγλικά μεταξύ τους γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι πρώτης γενεάς ομογενείς.

Παρόλα αυτά η λειτουργία τελείται πρωτίστως στα Ελληνικά αν και το Σύμβολο της Πίστεως, η Κυριακή προσευχή, το Ευαγγέλιο και ο Απόστολος και ορισμένες αιτήσεις απαγγέλλονται και στις δύο γλώσσες.

Ολοι όσοι υπηρετούν στο ιερό βήμα είναι ντυμένοι με τα παπαδικά τους. Πολλά παιδάκια κάθε ηλικίας. Μεταξύ τους ένα χαριτωμένο παιδάκι ο πεντάχρονος γυιος του π. Κωνσταντίνου.

Ο π. Κωνσταντίνος σέβεται την παράδοση. Εστω και αν δεν έχει την παραδοσιακή εμφάνιση των κληρικών της Ελλάδας είναι ιεροπρεπής κληρικός.

Υπάρχει και δεύτερος κληρικός στην κοινότητα Ρουμανικής καταγωγής -ο π. Michael Dobre-, αλλά βρίσκεται στην πατρίδα του επειδή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι προσευχές όλων μας είναι να αποθεραπευθεί σύντομα και να επιστρέψει στην κοινότητά του. 

Στο ιερό βήμα όλοι όσοι βρίσκονται πάντοτε πρέπει να έχουν τη συναίσθηση της ιερότητας του χώρου. 

Μόνον ένας ευλαβής παραδοσιακός κληρικός μπορεί να εμπνεύσει αυτή την αγάπη και αυτό το σεβασμό. Γι' αυτό η κοινότητα είναι ευλογημένη επειδή έχει κληρικό με φόβο Θεού να την διακονεί.

Στο δεξιό κλίτος του ναού
υπάρχει ο πιο μεγάλος θησαυρός της κοινότητας: Το λείψανο του Αγίου Δημητρίου.

Οδύσσεια ήταν η μετάβασή μου στο ναό εξαιτίας της ατέλειωτης ώρας που χρειάστηκα να ταξιδέψω για να πάω, αλλά Οδύσσεια που με έβγαλε σε μια πνευματική Ιθάκη, σε μια όαση ορθόδοξης ευσέβειας.

Ευλογημένη η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας.

Μακάρι ο Θεός να με αξιώσει να εκκλησιαστώ εκεί και πάλιν στο μέλλον.

No comments:

Post a Comment