Wednesday, January 15, 2014

Ο κ. ΤΑΤΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΩΣ ΤΟΥ ΠΙΟ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΥ ΑΝΔΡΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ



Ο κ. ΤΑΤΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΩΣ ΤΟΥ ΠΙΟ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΥ ΑΝΔΡΑ ΤΟΥ 2013

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε το ακόλουθο ρεπορτάζ στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά” με πληροφορίες από "ΤΑ ΝΕΑ.gr":

“Μια ασυνήθιστη επιλογή έκανε το περιοδικό Esquire, ανακηρύσσοντας τον Πάπα Φραγκίσκο ως τον «πιο καλοντυμένο άνδρα της χρονιάς». 

Οι διακρίσεις για τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας φαίνεται πως δεν έχουν τέλος. Πρόσφατα ανακηρύχθηκε «πρόσωπο της χρονιάς» από το περιοδικό Time, καθώς και από το Advocate, ένα από τα πλέον γνωστά περιοδικά προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

«Οι ενδυματολογικές του επιλογές δείχνουν τον χαρακτήρα του» λέει ο ειδικός Μαρκ-Ιβαν Μπλάκμαν. «Θυμάμαι στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', που φορούσε εκείνα τα κόκκινα παπούτσια… 

Μετά την εκλογή του στον παπικό θρόνο, ο Φραγκίσκος επέλεξε να φορέσει μαύρα παπούτσια, τα οποία είναι απλά και ταιριάζουν περισσότερο στο ρόλο του ως προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας» προσθέτει.”

Και σχολιάζει εύστοχα ο κ. Τάτσης: 

“Και εις ανώτερα να ευχηθούμε στον Πάπα! Τέτοιες ...διακρίσεις αποδεικνύουν την πλήρη εκκοσμίκευση του Παπισμού. Σε κάθε περίπτωση το "Esquire" είναι άδικο. Δεν είχε προσέξει τόσα χρόνια τις ενδυματολογικές επιλογές του προηγούμενου Πάπα Βενέδικτου;”

Ουδείς διαφωνεί με τον κ. Τάτση ότι αυτού του είδους οι διακρίσεις φανερώνουν την πλήρη εκκοσμίκευση του Βατικανού η οποία επί των ημερών του Πάπα Φραγκίσκου κατέστη πραγματική μάστιγα.

Ορθή επίσης η παρατήρηση του κ. Τάτση ότι και οι ενδυματολογικές επιλογές του Πάπα Βενέδικτου υπήρξαν αξιοπρόσεκτες.

Ο κ. Τάτσης αναφέρεται -εικάζω- στο ακριβό γούστο του Ομότιμου Πάπα ο οποίος φορούσε πάντοτε τα πιο ακριβά ενδύματα.

Πλην όμως θα μας επιτρέψει να παρατηρήσουμε ότι οι επιλογές του “Esquire” δεν τίθενται υπό διαμφισβήτηση από κοινούς θνητούς.

Εξ όσων εμείς τουλάχιστον γνωρίζουμε μόνον τρεις εν Ελλάδι και δύο στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχουν τα προσόντα να διαμφισβητήσουν τις αποφάσεις του περιοδικού.

Συγκεκριμένα ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και ο Σεβ. Μπραζαβίλ Παντελεήμονας (Αράθυμος) και ο Σεβασμιότατος Σύρου Δωρόθεος -ο ελικοπτεράτος-, ο Θεοφιλέστατος Διαυλείας κ. Γαβριήλ -άλλως “Νεωκόρος” (που επιδίδεται συστηματικά σε shopping therapy στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης)- και φυσικά ο "μπονβιβερότατος" -κατά το Μακαριότατος- Da Capo, Grande Britagne, Μεγάρου και παντός Κολωνακίου κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος.

Μόνον “μπον βιβάντ” αυτής της εμβέλειας και περιωπής έχουν τη δυνατότητα να διαμφισβητούν με κύρος τις αποφάσεις του “Esquire”.

Ο κ. Τάτσης ασχολείται μεν για χρόνια επιτυχώς με το μάθημα των Θρησκευτικών και τον Οικουμενισμό, αλλά δεν διαθέτει τις μπονβιβερικές περγαμηνές που θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να διαμφισβητήσει τις αποφάσεις των όντως επαιόντων.!

Σε άλλη ανάρτηση, που θα προβούμε προσεχώς, θα δούμε τη μη αστεία διάσταση του θέματος.

No comments:

Post a Comment