Monday, January 27, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αριστείδη Βικέτου στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ:

“Την ευχή και την ελπίδα να ανταποκριθούν όλοι οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και να προσέλθουν στην προγραμματιζόμενη σύναξη στο Φανάρι, στις 5 Μαρτίου, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, Βασίλειος.

Σε ερώτηση, αν βλέπει εφικτή την πραγματοποίηση της σύναξης, δεδομένων της θέσης της Μόσχας για το πρωτείο στην Εκκλησία και των διαφορών των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων- Αντιοχείας για την δικαιοδοσία στο Κατάρ, ο κ. Βασίλειος υπέδειξε ότι «δεν είναι καιρός να αναπτύσσουμε φυγόκεντρες δυνάμεις στον χώρο της Ορθοδοξίας». Πρέπει, είπε,  όλοι να ταπεινωθούμε ενώπιον Θεού και ανθρώπων και να κοιτάξουμε το συμφέρον της Εκκλησίας. «Ο χριστιανισμός δεν στηρίζεται πάνω σε πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, αλλά στο Ευαγγέλιο του Χριστού», κατέληξε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας.”

Πολύ ορθές οι θέσεις του Σεβ. Κωνσταντίας ότι η αλήθεια της Εκκλησίας δεν βασίζεται σε οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες αλλά στο Ευαγγέλιο. 

Χρειάζεται να τονίζεται μια τόσο αυτονόητη αλήθεια; 

Δυστυχώς όμως ο εθνοφυλετισμός και άλλες πολιτικές σκοπιμότητες οδηγούν τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες σε συγκρουσιακή πορεία για μια σειρά από θέματα.

Οι Προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών πρέπει ανυπερθέτως να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη την Κυριακή της Ορθοδοξίας και να μεταβούν στο Φανάρι με κάθε καλή διάθεση να κλείσουν οριστικά όλα τα προβλήματα που προκαλούν τριβή μεταξύ τους.

No comments:

Post a Comment