Tuesday, January 28, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάσαμε στην εφημερίδα Naftemporiki.gr, με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ, την ακόλουθη είδηση:

“Ο ποντίφικας έρχεται πρώτος στις μηνιαίες αναζητήσεις των χρηστών στο Google (περίπου 1,7 εκατομμύρια) και σε αναφορές στον ιστό παγκοσμίως, αφού το όνομά του αναφέρθηκε περισσότερες από 49 εκατομμύρια φορές.

Η δημοφιλέστερη «πολιτική» προσωπικότητα στις μηχανές αναζήτησης, όπως η Google αναδείχθηκε ο πάπας Φραγκίσκος στο διάστημα από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ενημερωτικό καθολικό ιστότοπο Aleteia.

Ο ποντίφικας έρχεται πρώτος στις μηνιαίες αναζητήσεις των χρηστών στο Google (περίπου 1,7 εκατομμύρια) και σε αναφορές στον ιστό παγκοσμίως, αφού το όνομά του αναφέρθηκε περισσότερες από 49 εκατομμύρια φορές.

Στην κατηγορία των «πολιτικών» ο πάπας τους ξεπερνά όλους, ακόμη και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, το όνομα του οποίου αναζητείται κάθε μήνα από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και δίνει 38 εκατομμύρια αποτελέσματα.

Ωστόσο, στο σύνολο, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των καλλιτεχνών και των αθλητών, ο πάπας πέφτει στην τρίτη θέση, αφού προηγούνται το συγκρότημα One Direction και ο νεαρός τραγουδιστής Τζάστιν Μπίμπερ, τα δύο είδωλα εκατομμυρίων εφήβων σε όλο τον κόσμο.”

Πρέπει να μας προβληματίσουν δύο παράμετροι της είδησης.

Καταρχήν ότι στην αντίληψη του κόσμου ο Πάπας είναι δεκτός ως πολιτικό πρόσωπο.

Και όχι μόνον είναι δεκτός ως πολιτικό πρόσωπο αλλά συγκρίνεται με τραγουδιστές και συγκροτήματα και έρχεται τρίτος.

Αυτό δείχνει την πλήρως εκκοσμικευμένη αποδοχή του Πάπα από τον κόσμο κάτι που προσπαθήσαμε από καιρό να επισημάνουμε.

Ο Πάπας δεν είναι καθιερωμένος στη συνείδηση του κόσμου ως θρησκευτικός ως ηγέτης αλλά ως μια celebrity της εποχής.

Αυτό φυσικά είναι καλό. Δείχνει ότι οι κοσμικοί άνθρωποι ως κοσμικό πρόσωπο τον αποδέχονται και τον θαυμάζουν. Και τα είδωλα του κόσμου φθίνουν και παρέρχονται ανεπιστρεπτί.

Υπάρχει όμως και η άλλη διάσταση των πραγμάτων και αυτή είναι επικίνδυνη. 

Μπροστά σε όλη αυτή τη δημοτικότητα οι δικοί μας εκκλησιαστικοί ηγέτες θα μπουν στον πειρασμό να υιοθετήσουν τις πρακτικές του Πάπα στη δική τους πολιτεία ή τουλάχιστον θα προστρέχουν κοντά του για να εξασφαλίσουν βοήθεια για τα αιτήματα των ιδίων ή του ποιμνίου τους. Κάτι που έχουμε δει κιόλας να συμβαίνει σχεδόν με το σύνολο των ορθόδοξων εκκλησιαστικών ηγετών.

Πολλές φορές αναφέραμε ότι ο Πάπας Βενέδικτος ήταν ένας Μεσαιωνικός Πάπας ως προς τις αντιλήψεις του και ως προς τον τρόπο που ο ίδιος αντιλαμβανόταν τον ρόλο του. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ακόμη πιο Μεσαιωνικός Πάπας επειδή -σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ημέρα της ενθρόνισής του- κατόρθωσε να προσδώσει στη Ρώμη μεσαιωνική κοσμική αίγλη και να οδηγήσει τα βήματα όλων των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών του κόσμου στη Ρώμη.

Το πιο αποκαρδιωτικό. Την ίδια ώρα οι δικοί μας εκκλησιαστικοί ηγέτες ερίζουν για πρωτεία και δίπτυχα και άλλες μωροφιλοδοξίες και μικρότητες που αμαυρώνουν την καθαρότητα του κηρύγματος της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

No comments:

Post a Comment