Monday, December 9, 2013

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Η ΚΡΙΣΗ, ΟΙ "ΑΓΟΡΕΣ" ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Ανωνύμου, Η κρίση, οι “αγορές”, και τα προφητικά κείμενα, 32, Εκδόσεις: "Ορθόδοξος Ζωή”, Λευκωσία - Κύπρος, 2013, σσ. 40.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Οι προθέσεις του άγνωστου συγγραφέα του σύντομου βιβλίου μπορεί να είναι αγαθές, αλλά πρόκειται, όχι μόνον για πολύ πρόχειρη έκδοση, αλλά για βιβλίο που δέν έχει αρχή, μέση ή τέλος. 

Παραθέτει αποσπάσματα άρθρων διαφόρων συγγραφέων χωρίς να είναι καθόλου σαφές πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι παραπομπές και μπερδεύονται τα θέματα και τα νοήματα σε βαθμο που δεν βγάζεις καθόλου άκρη. 

Το θέμα των “αγορών”, της οικονομικής κρίσης και διαφόρων προφητειών που ορισμένοι αρέσκονται να παραθέτουν για να ερμηνεύσουν την οικονομική κρίση είναι ελκυστικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και η πραγμάτευσή του από τον συγγραφέα είναι εύστοχη.

Αγαθές ίσως οι προθέσεις του συγγραφέα αλλά γιατί δεν δίνει τα γραπτά του σε κάποιο που ξέρει γράμματα για να τον βοηθά να εκδίδει κάτι που να αξίζει;

Πρόσεξα από άλλα βιβλία των ιδίων εκδόσεων ότι προλογίζονται από τον π. Νικόλαο Παναγή. Γιατί δεν τίθενται υπόψη του καλού κληρικού τα βιβλία των εκδόσεων για να τα χτενίζει και να τα βάζει σε κάποια άκρη;

Το γε νυν έχον το βιβλίο του ανώνυμου συγγραφέα είναι κυριολεκτικά “Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα”. 

No comments:

Post a Comment