Wednesday, December 11, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε στο Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αντώνη Τριανταφύλλου για τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για το λεγόμενο “Σύμφωνο συμβίωσης”:

“Αρνητική θέση για την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία καθιέρωσης του συμφώνου συμβίωσης και στην Ελλάδα έλαβε η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ΔΙΣ. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην ανακοίνωσή της για την τρίτη συνεδρίασή της τον μήνα Δεκέμβριο καταθέτει την κοινή της αγωνία για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, σημειώνοντας ότι καθημερινά το ανθρώπινο πρόσωπο περιφρονείται και ο ιερός του χαρακτήρας υποτιμάται, ενώ απαξιώνεται κάθε ευγενής προοπτική του. «Ό,τι αποϊεροποιείται, ευτελίζεται. Και ο,τι ευτελίζεται, πωλείται πιο εύκολα στην αγορά» αναφέρει χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου.

Η ΔΙΣ κάνει λόγο για «εκτροπές του οικογενειακού θεσμού που μεταμφιέσθηκαν σε εναλλακτικές μορφές οικογένειας, όπως το κυοφορούμενο σύμφωνο συμβίωσης». Η Ιερά Σύνοδος εκτιμά ότι πλέον «η οικογένεια δεν θεωρείται πια "μικρή Εκκλησία", αλλά μετατρέπεται σε απλό σύμφωνο συμβίωσης. Με αυτό τον τρόπο, όμως, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η αποτυχία των ανθρωπίνων σχέσεων. Αυτή η ανθρώπινη σχέση προϋποθέτει την αγάπη. Χωρίς την αγάπη, με όσα επιχρίσματα και αν καλλωπισθεί η σχέση, δεν έχεις τίποτα».

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία μας καλείται να διαμορφώσει τη μαρτυρία της, καθώς και την ποιμαντική αντιμετώπιση όλων των νέων εναλλακτικών σχημάτων του ιδιωτικού βίου της εποχής μας, που αντιστρατεύονται την παραδοσιακή οικογένεια ενώ περιφρονούν τη διδασκαλία Της, η οποία σκοπό έχει την ενδυνάμωση των μελών της στη έμπονη πορεία τους προς τη Βασιλεία του Θεού, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ ὄψιν Της όλα τα φαινόμενα που αλλοιώνουν τον οικογενειακό βίο».

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου κινείται στα ορθά πλαίσια έστω και αν δεν είναι όσο χρειάζεται ευκρινής.

Δηλαδή αντιμετωπίζει το θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης ως εξωεκκλησιαστικό φαινόμενο που έρχεται να καλύψει την ένδεια και την αποεκκλησιαστικοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου.

Η Εκκλησία ευλογεί ΜΟΝΟΝ τις σχέσεις ετεροφυλοφίλων με σκοπό τη δημιουργία οικογένειας, “κατ’ οίκον Εκκλησίας”!

Η ευλογία αυτή γίνεται με το μυστήριο του γάμου.

Η Εκκλησία απορρίπτει κάθε άλλη μορφή σχέσεων των ανθρώπων: Ελεύθερες προγαμιαίες σχέσεις, εξωγαμιαίες σχέσεις, σύμφωνο συμβίωσης ή πολιτικό γάμο ομοφυλοφίλων ή ετεροφυλοφίλων προσώπων.

Ποιμαντική αντιμετώπιση όλων των εξωγαμιαίων και προγαμιαίων σχέσεων είναι -πρέπει να είναι- μέριμνα της Εκκλησίας πάντοτε. 

Στα θετικά της Ανακοίνωσης της Ιεράς Συνόδου καταλογίζουμε ότι χρησιμοποιεί γλώσσα ευαγγελική και όχι κοσμική και ότι τοποθετεί το θέμα σε θεολογική βάση.

Στα αρνητικά της Ανακοίνωσης επισημαίνουμε ότι έπρεπε να ήταν πιο σαφής επειδή ο πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τα θέματα όταν δεν τα ακούει σε μια πιο συγκεκριμένη γλώσσα.

No comments:

Post a Comment