Tuesday, December 10, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών ειδήσεων ΑΜΗΝ το ακόλουθο καλογραμμένο κατατοπιστικό ρεπορτάζ του κ. Αντώνη Τριανταφύλλου:

“Σταθερό στην αρχική θέση του σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Κατάρ παραμένει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει στο Πατριαρχείο Αντιοχείας – που αμφισβητεί τα δίκαια της Σιωνίτιδος Εκκλησίας επί της συγκεκριμένης επαρχίας – τον σχηματισμό ειδικής επιτροπής από καθηγητές Κανονικού Δικαίου προς μελέτη και τεκμηρίωση της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στην περιοχή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει ήδη φτάσει επιστολή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου με την οποία απαντά στις θέσεις που ανέπτυξε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης σε προηγούμενο γράμμα του. Παράγοντες της Αντιοχειανής Εκκλησίας, που μίλησαν στο Amen.gr, χαρακτηρίζουν δείγμα αδελφικής αγάπης την έκφραση συμπαράστασης από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον δοκιμαζόμενο από την εμφυλιοπολεμική σύγκρουση Συριακό λαό.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά τη διαφορά που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το Κατάρ αναφέρουν ότι τα Ιεροσόλυμα διατηρούν την αρχική τους θέση και επαναλαμβάνουν την πρόταση το ζήτημα να συζητηθεί από ομάδα ειδικών καθηγητών στο πλαίσιο του διαλόγου των δύο Εκκλησιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, στο γράμμα του, υπενθυμίζει τις πάγιες θέσεις της Σιωνίτιδος Εκκλησίας για την κανονική παρουσία και ποιμαντική δραστηριότητα της στο Κατάρ, όπως αυτές εκτέθηκαν αναλυτικά σε επιστολή του που χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2013.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φέρεται να επαναλαμβάνει την διάθεση για διάλογο και διαπραγματεύσεις που επέδειξε ανταποκρινόμενο θετικά στην πρόσκληση για τετραμερή συνάντηση που διεξήχθη πρόσφατα στην Αθήνα υπό την αιγίδα του –τότε- υφυπουργού Εξωτερικών Κων.Τσιάρα με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Αντιοχείας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Σε ό,τι αφορά την προειδοποίηση της Εκκλησίας της Αντιοχείας πως θα διακόψει την κοινωνία με τα Ιεροσόλυμα εάν δεν αποχωρήσουν από το Κατάρ ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων φέρεται να τονίζει, στο γράμμα που απέστειλε στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, πως μια τέτοια ενέργεια θα διασπάσει την ενότητα των αδελφών Εκκλησιών και της καθ' όλης Ορθοδοξίας.”

Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ως φίλο του “Ιεροκορανίτη” Οικουμενιστή Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου ή του ανεκδιήγητου έξαρχου του στην Κύπρο Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεου, ο οποίος πήγε να εκκλησιαστεί στο γήπεδο που τέλεσε ο Πάπας Βενέδικτος λειτουργία την Κυριακή αντί να λειτουργήσει σε ορθόδοξο ναό.

Πλην όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση οφείλω να ομολογήσω ότι ενεργεί κατά Θεόν. 

Ακόμη και αν υποτεθεί ότι το πατριαρχείο Ιεροσολύμων σφάλλει ως προς τη δικαιοδοσία  του Κατάρ, το σίγουρο είναι ότι μιλά τη φωνή της καταλλαγής και της συμφιλίωσης σε μια περίοδο που οι δύο εμπερίστατες Εκκλησίες βρίσκονται σε κατάσταση που δεν έχουν την πολυτέλεια για έριδες για δικαιοδοσίες και μάλιστα για μια περιοχή όπου επικρατεί ο ισλαμικός φονταμενταλισμός με ελάχιστους ορθόδοξους πιστούς.

Η στάση του Πατριαρχείου Αντιοχείας δεν είναι η ενδεδειγμένη. Δεν είναι χριστιανική συμπεριφορά να στέλλει τελεσίγραφα. 

Ας γνωμοδοτήσουν οι κορυφαίοι κανονολόγοι για το θέμα και μετά ας συγκαλέσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Πανορθόδοξη Σύνοδο για να ληφθεί οριστική δεσμευτική για όλους απόφαση.

No comments:

Post a Comment