Tuesday, November 12, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αριστείδη Βικέτου:

“Σημαντική μέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η σημερινή, καθώς θα εκτίθενται μετά από ειδική τελετή, που θα γίνει στις 11.30 πμ.  στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, 173  κειμήλια τεράστιας εκκλησιαστικής και ιστορικής αξίας, που επαναπατρίστηκαν από το Μόναχο της Γερμανίας, ύστερα από πολυετείς δικαστικούς αγώνες. 

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε αριθμό επαναπατρισμό εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών, που προέρχονται από περίπου 50 ναούς της κατεχόμενης Κύπρου. Οι εικόνες, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες βρέθηκαν μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ιντερπόλ και της Γερμανικής Αστυνομίας τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 1997 στα διαμερίσματα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν.

Στην πολυετή και επίπονη προσπάθεια επαναπατρισμού των κειμηλίων συνέβαλαν η Αστυνομία και η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Α', ο Αρχιεπίσκοπος. Χρυσόστομος Β', ο Επίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος, ο Γερμανός καθηγητής, Γιόχανς Ντέκερς, η Γενική Εισαγγελία  (κ. Στέλλα Ιωαννίδου, κ. Γιαννάκης Λαζάρου), η Αστυνομία Κύπρου (πρώην αρχηγός Τάσος Παναγιώτου), ο βυζαντινολόγος, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, η Τασούλα Χατζητοφή, πρώην πρόξενος της Κύπρου στην Χάγη. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε στα Γερμανικά δικαστήρια ο έγκριτος δικηγόρος, Ένο Ένγκπβερς.

Πριν ένα μήνα, όταν ο Επίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος, παρέλαβε στο Μόναχο από τις Γερμανικές αρχές τα κειμήλια υπογράμμισε την προσδοκία της Εκκλησίας για τον σύντομο επαναπατρισμό και των υπολοίπων κειμηλίων καθώς και το γεγονός ότι «το τέλος της οδύσσειας των θρησκευτικών θησαυρών δεν είναι ο επαναπατρισμός τους αλλά η επανατοποθέτηση τους στους χώρους λατρείας απο όπου και αφαιρέθηκαν». Τούτο, επεσήμανε,  θα πραγματοποιηθεί με την απελευθέρωση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου απο τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και την επαναλειτουργία των χώρων λατρείας.

Στο Μόναχο βρίσκονται ακόμη άλλα περίπου ογδόντα αντικείμενα, για τα οποία συνεχίζεται η διερεύνηση και ταυτοποίηση τους απο ειδικούς επιστήμονες που όρισε το εφετείο.  Από  αυτά τα μισά είναι κυπριακές προϊστορικές αρχαιότητες. Η απόδοση τους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.”

Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας χαρά για τον επαναπατρισμό των εκκλησιαστικών κειμηλίων και αναμένουμε με την ίδια ανυπομονησία να δούμε τον επαναπατρισμό όλων των αρχαιολογικών και εκκλησιαστικών κειμηλίων που μας λεηλάτησαν οι Τούρκοι εισβολείς.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στον επαναπατρισμό των κειμηλίων και επαναλαμβάνουμε τους λόγους του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου ότι «το τέλος της οδύσσειας των θρησκευτικών θησαυρών δεν είναι ο επαναπατρισμός τους, αλλά η επανατοποθέτηση τους στους χώρους λατρείας απο όπου και αφαιρέθηκαν. Τούτο θα πραγματοποιηθεί με την απελευθέρωση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και την επαναλειτουργία των χώρων λατρείας.”

No comments:

Post a Comment