Friday, November 22, 2013

ANAMENONTAI ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ;


 ANAMENONTAI ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
====================

Διαβάσαμε το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη στη Romfea.gr:

“Το ζήτημα της Συρίας θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Ρωσίας και ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν στο Βατικανό την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.

Το γεγονός έκανε γνωστό σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου με τον Πάπα, θα συζητηθεί το θέμα της διευθέτησης της σύγκρουσης στη Συρία."

Επίσης ο κ. Ουσακόφ, αναφέρθηκε και που θα επιστήσει την προσοχή του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι "ο Πρόεδρος θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή."

Το Πατριαρχείο Μόσχας 

Από την άλλη πλευρά το Πατριαρχείο Μόσχας αναμένει ότι η συνάντηση μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Πάπα Φραγκίσκου, θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών.

"Ελπίζουμε ότι η συνάντηση του Προέδρου Πούτιν με τον Πάπα θα βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Πατριαρχείου και Βατικανού", ανέφερε εκπρόσωπος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων."

Πολύ θετική η είδηση ότι ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πρόεδρος Πούτιν θα συζητήσουν πρακτικούς τρόπους ενίσχυσης των απηνώς διωκόμενων από τους μουσουλμάνους χριστιανών της Συρίας και γενικά της Μέσης Ανατολής.

Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πρόεδρος Πούτιν -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- επιθυμούν ειλικρινά να βοηθήσουν τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και δη της Συρίας.

Ο μεν Πάπας επειδή πολλοί από τους διωκόμενους χριστιανούς αποτελούν ποίμνιό του -ως Παπικοί ή ως Ουνίτες- και ο Πρόεδρος Πούτιν επειδή η Ρωσία έχει ζωτικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και δη στη Συρία και επομένως επιθυμεί διακαώς και εργάζεται μεθοδικά και δυναμικά για να μην αφήσει τους Ισλαμοφασίστες να επικρατήσουν στη Συρία.

Αυτό που μας ξένισε όμως είναι η Ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας για τη συνάντηση και συγκεκριμένα ο ισχυρισμός ότι “Ελπίζουμε ότι η συνάντηση του Προέδρου Πούτιν με τον Πάπα θα βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Πατριαρχείου και Βατικανού".

Η δική μας απορία είναι η εξής: Ο Πρόεδρος Πούτιν δεν είναι δυνατόν να συζητήσει με τον Πάπα θεολογικά θέματα. Επομένως πώς η συνάντηση θα αμβλύνει τις θεολογικές διαφορές Παπισμού και Πατριαρχείου Ρωσίας;

Εκτός και αν η Ανακοίνωση υπαινίσσεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα δεχτεί τις αξιώσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες θέτει επιτακτικά τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του Βατικανού μέσω της Ουνίας στη Ρωσία, στη Λευκορωσία και στην Ουκρανία για να αποδεχτεί την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων του Βατικανού και της Εκκλησίας της Ρωσίας και για να συγκατανεύσει η Ρωσία να απευθύνει πρόσκληση προς τον Πάπα να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Αν αυτό υπονοεί η Ανακοίνωση και αν αυτό συζήτησε ο Σεβ. Βολοκολάμσκ στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πάπα, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε καθοριστικές εξελίξεις στο πεδίο του Οικουμενισμού και στο διάλογο Ορθοδοξίας και Παπισμού.

No comments:

Post a Comment