Friday, November 29, 2013

ΛΙΑΝ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΧΑΛΚΙΔΟΣ


ΛΙΑΝ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα”, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Ανδρέα Λουδάρου, αναφορικά με εγκύκλιο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομου:

“Με μια ιδιαίτερα αυστηρή εγκύκλιο που διαβάστηκε στους ναούς την προηγούμενη Κυριακή, ο μητροπολίτης απαγορεύει κάθε στολισμό στους ναούς σημειώνει πως «το Βάπτισμα δεν είναι παιγνίδι» και πως η χαρά του γεγονότος «δε σημαίνει ότι πρέπει και να μετατρέψουμε την Εκκλησία μας (τον Ι. Ναό μας) σε παιδική χαρά».

Ο κ. Χρυσόστομος ξεκινά από τα προσκλητήρια που διανέμονται στους συγγενείς τα οποία όπως λέει «δίνουν την εντύπωση ότι μας προσκαλούν σε «πάρτυ» και όχι σε μυστήριο» και στη συνέχεια αναλύει τα των στολισμών.

«Ακολουθεί ο δήθεν στολισμός στον Ιερό Ναό, που αρχίζει από τα σκαλοπάτια της Εκκλησίας και επεκτείνεται τις περισσότερες φορές και εντός Αυτής και περιλαμβάνει μπαλόνια, κορδέλες, μίκυ μάους, λουλούδια, κ.λπ.» γράφει ο μητροπολίτης και προσθέτει:

«Δυστυχώς, ούτε η κολυμβήθρα εξαιρείται από τέτοιους στολισμούς, ενώ και στις λαμπάδες, που συμβολίζουν το φως του Χριστού, ακόμη-ακόμη και στο μπουκάλι με το λάδι τοποθετούνται φιγούρες κινουμένων σχεδίων, αρκουδάκια, κουκλάκια και ό,τι άλλο επινοεί το εμπορικό δαιμόνιο, άσχετο πάντως με το μυστήριο».

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως τα όσα γράφει δεν είναι προτάσεις αλλά ειλημμένη απόφαση ο μητροπολίτης Χαλκίδος γράφει: «Αυτά όμως δεν είναι δυνατόν να συνεχισθούν. Πολλές φορές συμβουλεύσαμε, παραπονεθήκαμε, διδάξαμε σε κηρύγματα, ευκαίρως ακαίρως, τώρα ήλθε η ώρα της απαγορεύσεως. Τίποτε από όσα αναφέρθηκαν ή άλλα αυτού του κοσμικού πνεύματος δεν επιτρέπεται στο εξής να τοποθετούνται στα σκαλοπάτια του Ιερού Ναού ή, πολύ περισσότερο, εντός Αυτού».

Ο μητροπολίτης που καλεί όποιον θέλει να κάνει τέτοιους στολισμούς «…ας στολίσει την αίθουσα της δεξιώσεως ή την οικία του» σημειώνει πως εκτός των άλλων όλα αυτά τα κόστη λειτουργούν αρνητικά για την Εκκλησία «…με αποτέλεσμα να διακηρύττεται πλέον ότι τα μυστήρια της Εκκλησίας κοστίζουν και γι' αυτό προπαγανδίζονται ως απλά και φθηνά, συνεπώς και προτιμητέα, τα πολιτικά».

Να συγχαρούμε θερμά και υικά τον Σεβασμιότατο Χαλκίδος επειδή είχε το θάρρος και το εκκλησιαστικό φρόνημα να θέσει τέρμα στην εκκοσμίκευση και στις νεωτεριστικές ασχημίες που παρατηρούνται κατά την τέλεση των ιερών μυστηρίων.

Μόνον μία απορία αναφορικά με την εγκύκλιο: Για ποιο λόγο είναι απλά εγκύκλιος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και όχι Συνοδική εγκύκλιος της Εκκλησίας της Ελλάδος;

Μήπως δεν παρατηρούνται οι ίδιες ασχημίες και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις άλλες Μητροπόλεις;

Γιατί ολιγωρεί ο Μακαριότατος να φέρει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο για να εκδοθεί συνοδική εγκύκλιος που να δεσμεύει όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος;

Δυστυχώς! Η εκκοσμίκευση χτυπά ανελέητα την πόρτα της Εκκλησίας και η αντίδραση των επισκόπων και των άλλων ποιμένων της Εκκλησίας είναι πολύ υποτονική. 

Γι’ αυτό να συγχαρούμε και πάλιν θερμά τον Σεβασμιότατο Χαλκίδος για το θάρρος και για την ακμαία εκκλησιαστική συνείδηση που τον διακρίνουν που τον οδήγησαν να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο.

No comments:

Post a Comment