Wednesday, November 13, 2013

ΔΥΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ



ΔΥΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάσαμε την ακόλουθη πολύ ανησυχητική είδηση του κ. Αιμίλιου Πολυγένη στη Romfea.gr:

“Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο είχε πριν από λίγο ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ στην αρχή της συνάντησης μετέφερε στον Πάπα Φραγκίσκο, τις αδελφικές ευχές του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν διάφορα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των ορθοδόξων και καθολικών.

Ένα από τα θέματα επίσης που συζητήθηκε ήταν η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή, αλλά και τους διωγμούς που δέχονται εκεί οι Χριστιανοί.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ μοιράστηκε με τον Πάπα τις εντυπώσεις του, από το ταξίδι στο Λίβανο και την ανησυχία του για το μέλλον των χριστιανών στη χώρα.

Επίσης ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ευχαρίστησε τον Πάπα για τις προσπάθειες του σχετικά με την προστασία των Χριστιανών στη Συρία.

Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στους τρόπους συνεργασίας των δύο Εκκλησιών, όπως σε θέματα υπεράσπισης των παραδοσιακών αξιών στην οικογένεια.

Τέλος ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ προσέφερε ένα εγκόλπιο στον Πάπα Φραγκίσκο, το οποίο φιλοτεχνήθηκε στα εργαστήρια του Πατριαρχείου Μόσχας, καθώς και τον πρώτο τόμο της ιταλικής έκδοσης του βιβλίου του “Ορθοδοξία”.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσέφερε στον Μητροπολίτη και τα μέλη της συνοδείας του, ένα ειδκό μετάλλιο το οποίο φιλοτεχνήθηκε προς τιμήν τους.”

Διαβάσαμε επίσης την ακόλουθη εξίσου ανησυχητική είδηση του κ. Maxim Goltsa στη Romfea.gr:


“Ο διάλογος μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας πρέπει να επιταχυνθεί, δήλωσαν στη συνάντησή τους ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος και ο Καρδινάλιος Scola. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ιταλικής Gazzeta, o Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου Καρδινάλιος Angelo Scola και ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, συναντήθηκαν στη Μόσχα, ενώ την ίδια στιγμή στην πόλη του Βατικανού o Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, επικεφαλής των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Και οι δύο συναντήσεις είναι μέρος μιας προσπάθειας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών που έχουν διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια.

Στη Μόσχα, ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι είναι καιρός για μια αποτελεσματικότερη προσπάθεια προσέγγισης, προσθέτοντας ότι “ποτέ πριν οι εκκλησίες μας δεν είχαν τόσα πολλά κοινά πράγματα”. 

Επαίνεσε επίσης αρκετές πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου σε κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα, όπως τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την υπεράσπιση της χριστιανικής πίστης στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι οι δύο εκκλησίες θα μπορούσαν να εργαστούν από κοινού σε τέτοια θέματα.”

Ποιοι λόγοι μας κάνουν να ανησυχούμε εξαιτίας αυτών των ειδήσεων;

1.) Καταρχήν προστίθενται σε όσα εγκωμιαστικά για το ΠΣΕ είπε ο Σεβασμιότατος Βολοκολάμσκ πριν λίγες μέρες.

2.) Επειδή υπάρχει ανοιχτός συντονισμός για αναθέρμανση των σχέσεων του Βατικανού με την Εκκλησία της Ρωσίας.

3.) Επειδή το Βατικανό αποκαλείται κατ’ επανάληψη στα ρεπορτάζ Εκκλησία τόσον από τον Πατριάρχη Κύριλλο όσο και από τον Σεβ. Βολοκολάμσκ.

4.) To make things worse ο Σεβ. Βολοκολάμσκ έδωσε ως δώρο στον Πάπα Φραγκίσκο εγκόλπιο για να τονίσει το γεγονός ότι τον αναγνωρίζει ως επίσκοπο.

5.) Οι φιλοφρονήσεις αυτές του Πατριαρχείου Ρωσίας γίνονται μετά την πρωτοφανή περιφρόνηση που έδειξε ο Πάπας Φραγκίσκος τόσο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος -ως μη όφειλε- παρέστη στην ενθρόνιση του Πάπα, όσον και προς τον Σεβ. Βολοκολάμσκ, ο οποίος επίσης -ως μη όφειλε- παρέστη στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ρωσίας.

6.) Κριτήριο της αναθέρμανσης των σχέσεων Βατικανού και Μόσχας τίθεται ο κοινός αγώνας για τη διατήρηση των χριστιανικών "αξιών”.

Πέραν των θεολογικών αντιρρήσεων που υπάρχουν για τον όρο “αξίες” -παντελώς άγνωστος όρος και στην Αγία Γραφή και στις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων και στα συγγράμματα των Αγίων Πατέρων, αφού πρόκειται για επινόηση του Γερμανικού ιδεαλισμού- γίνεται φανερόν ότι εγκόσμιοι στόχοι καθίστανται ο πρωταγωνιστής των σχέσεων του Βατικανού και της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία της Ρωσίας κινείται προς αυτή την λίαν απαράδεκτη κατεύθυνση. 

Κατ’ επανάληψη έθεσε ως στόχο των διαλόγων αυτούς τους εγκόσμιους στόχους σε βάρος της αλήθειας της Εκκλησίας. 

Ο Σεβ. Βολοκολάμσκ λ.χ. δήλωσε ότι αναγνωρίζει την ιερωσύνη των Παπικών, ενώ το πήγαινε έλα του Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλου όταν ήταν πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου Ρωσίας, έδινε και έπαιρνε.

7.) Η στάση αυτή της Εκκλησίας της Ρωσίας πρέπει να ενταχθεί μέσα στα πλαίσια του Ρωσικού εθνοφυλετισμού στο βωμό του οποίου το Πατριαρχείο Ρωσίας δεν ορρωδεί να εμπεδώνει τον “λαικό οικουμενισμό” με την αντικανονική πρακτική των συμπροσευχών με αιρετικούς ακόμη και με αλλόθρησκους.

8.) Η αναθέρμανση των σχέσεων του Βατικανού με το Πατριαρχείο Ρωσίας θα πυροδοτήσει νέα οικουμενιστικά παρατράγουδα εκ μέρους του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος θα δει -ως εικός- τις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου της Ρωσίας ως διαμφισβήτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Οικουμενική κίνηση. 

9.) Ο μόνος κεδρισμένος από αυτόν τον ανταγωνισμό θα είναι ο Πάπας Φραγκίσκος και ο μόνος ζημιωμένος θα είναι ο λαός του Θεού, ο οποίος θα καταστεί όσον ποτέ άλλοτε έκθετος στους κινδύνους του “λαικού οικουμενισμού”.

9.) Δεν ξέρω αν η γνωστή ρήση “μια εικόνα, χίλιες λέξεις” βρήκε ποτέ μεγαλύτερη επαλήθευση από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Romfea.gr της συνάντησης του Πάπα Φραγκίσκου με τον Σεβ. Βολοκολάμσκ και του καρδινάλιου Σκόλα με τον Πατριάρχη Κύριλλο που προτάσσονται της ανάρτησης.

Γελούν κυριολεκτικά τα αυτιά και τα μάτια τόσον του Πατριάρχη Κύριλλου όσον και του Σεβ. Βολοκολάμσκ.!

Ο Θεός να βάλει το χέρι Του επειδή αυτό το γέλιο σημαίνει πολύ κλάμα για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

2 comments:

  1. Συγχαρητήρια για τον αγώνα σας εναντίον των οικουμενιστών και σκανδαλοποιών κληρικών. Ζούμε στους έσχατους καιρούς. Ειδικά εδώ στην παροικία Αμερικής γίνονται σημεία και τέρατα. Γνωρίζω το ενδιαφέρον σας για τα ομογενειακά μας και γιαυτό σας παρακαλώ πολύ να ερευνήσετε ένα σκάνδαλο που μόλις βγήκε στο φως της δημοσιότητας:
    http://www.zougla.gr/blog/article/818126

    ReplyDelete
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΞΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΥ ΑΓΩΝΕΣ ΜΟΥ.

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΕΠΩ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.

    ΜΟΝΟΝ ΓΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΓΡΑΦΩ ΤΙΣ ΤΑΠΕΙΝΕΣ ΜΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ.

    ΕΝΘΑΡΡΥΝΩ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΚΑΝΔΑΛΟΠΟΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΠΟΙΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.

    ReplyDelete