Thursday, October 24, 2013

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑTOΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ



ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑTOΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
========

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα” το ακόλουθο συγκινητικό ρεπορτάζ του κ. Ανδρέα Λουδάρου:

“Ένα παράπονο εμφανίστηκε στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη όταν ο πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος Σταμκόπουλος διευθυντής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, του ευχήθηκε «Να μας αξιώσει ο Θεός να σας δούμε να τελείτε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη».

Τη στιγμή που ο πρωτοπρεσβύτερος έλεγε αυτά τα λόγια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κουνούσε το κεφάλι του καταφατικά, σαν να ένωνε κι εκείνος τις προσευχές του με το ακροατήριο που όταν άκουσε αυτήν την ευχή ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Στο αμφιθέατρο της ακαδημίας όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη εκδήλωση, το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου ήταν νέοι. 

Ο Πατριάρχης τόνισε στην ομιλία του το ενδιαφέρον του Θρόνου για την Εκκλησιαστική εκπαίδευση, παρουσιάζοντας την ιστορική πορεία των προσπαθειών του Πατριαρχείου στον τομέα αυτό μέχρι και την σύσταση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που άδικα παραμένει κλειστή όπως τόνισε.”

Ολοι νιώθουμε την ίδια προσωπική πικρία, Παναγιότατε, για την μαγαρισμένη Αγία Σοφία και για την κλειστή Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο Θεός να δώσει επί της Πατριαρχείας σας οι Ορθόδοξοι να δούν και την Σχολή της Χάλκης να ανοίγει και ορθόδοξη λειτουργία να τελεστεί στην Αγία Σοφία.

Αλλά ξέρουμε και με ποιους έχουμε να κάνουμε.

Με αυτούς που μετέτρεψαν σε τζαμιά την Αγία Σοφία Νικαίας και την Αγία Σοφία Τραπεζούντας. 

Ολο το Γένος των Ελλήνων ομόψυχο στέκεται δίπλα σας και παρακαλεί τον Θεό οι μεγάλες αυτές στιγμές να γίνουν σύντομα ιστορική πραγματικότητα.

No comments:

Post a Comment