Monday, October 28, 2013

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΤΟΥ ΧΛΙΔΑΤΟΥ ΠΑΠΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΦΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ ΤΟΥ ΧΛΙΔΑΤΟΥ ΠΑΠΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΦΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα”:

“20.000 δολάρια για μια μπανιέρα ξόδεψε ο «μποέμ» Επίσκοπος στη Γερμανία.

Αποκαλυπτικός είναι ο οικονομικός έλεγχος που γίνεται κατόπιν αποφάσεως του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος απομάκρυνε...από τα καθήκοντα του τον Επίσκοπο που προκάλεσε σάλο σε ολόκληρη την Ευρώπη από την πολυτελή ζωή του.

Σύμφωνα με την Huffington Post μια μπανιέρα στοίχισε 20.000 δολάρια ενώ 482.000 ξοδεύτηκαν σε… ντουλάπες. Ο οικονομικός έλεγχος συνεχίζεται για τις δαπάνες των 42 εκατομμυρίων δολαρίων για την προσωπική κατοικία του Γερμανού επισκόπου. 

Εκτός από τον συγκεκριμένο, πολλοί αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Γερμανία κυκλοφορούν με πανάκριβα αυτοκίνητα. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για άλλους Γερμανούς κληρικούς που έχουν προβεί σε πολυτελείς δαπάνες.

Ο Καρδινάλιος Reinhard Marx της Αρχιεπισκοπής Μονάχου δαπάνησε περίπου 11.000.000 δολάρια για την ανακαίνιση της κατοικίας του Αρχιεπισκόπου και άλλα 13 εκατομμύρια δολάρια για ένα ξενώνα στη Ρώμη.

Ο Christian Weisner, εκπρόσωπος της ένωσης «Είμαστε Εκκλησία», μια οργάνωση που υποστηρίζει την μεταρρύθμιση στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Γερμανίας αναφέρθηκε ότι η σπατάλη αναδύει μια σύγκρουση μεταξύ των Καρδιναλίων και Επισκόπων στην Γερμανία που διορίστηκαν από τους Πάπες Ιωάννη Παύλο, Βενέδικτο και του Πάπα Φραγκίσκου.

Βεβαίως από την εκλογή του ο Πάπας Φραγκίσκος, επανειλημμένα έχει τονίσει την ταπεινή διακονία και βοήθεια των φτωχών στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο, οι κληρικοί που ζουν με πολυτέλεια δεν είναι μόνο απρεπείς έναντι του Θεού και της Εκκλησίας αλλά σκανδαλίζουν. 

Γερμανοί σχολιαστές πάντως, παρατηρούν ότι πολλοί κληρικοί στη χώρα τους, δεν είναι διατιθέμενοι να ακολουθήσουν τον Πάπα Φραγκίσκο στις υποδείξεις του…”.

Πολύ ρόδινη η εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου που αγιογραφεί το ρεπορτάζ. Μακάρι η αλήθεια να είναι όπως την περιγράφει. Είθε ο Αγιότατος να είναι ειλικρινής όταν διακηρύττει ότι οι κληρικοί δεν πρέπει να ζουν με χλιδή. Σε κάθε περίπτωση δίνει εξετάσεις η ειλικρίνειά του. Αν τιμωρήσει παραδειγματικά τον χλιδάτο Γερμανό Παπικό επίσκοπο τότε θα πειστούμε όλοι για την ειλικρίνειά του και δεν θα διστάσουμε να τον επαινέσουμε. Αν όμως κουκουλώσει το θέμα και σταθεί στους επικοινωνισμούς -όπως συνήθως πράττει για όλα σχεδόν τα θέματα- τότε θα επισημάνουμε το ανακόλουθο λόγων και έργων του.

Οπως, όμως, έγραψα κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, πριν ή ασχοληθούμε με τα έργα και τις ημέρες της ματαιότητας της χλιδής των κληρικών του Βατικανού πρέπει να αναλογιστούμε ότι όχι μόνον δεν είναι κληρικοί αλλά ως αβάπτιστοι (επειδή το βάπτισμα των Λατίνων είναι "μίασμα" κατά τον Αγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη) δεν είναι καν μέλη της Εκκλησίας. 

Ως εκ τούτου αν παρατηρείται αντιευαγγελική πρακτική στη ζωή τους δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ξενίζει. 

Είναι πολύ περισσότερο σκόπιμο να ασχολούμαστε με ανάλογες θλιβερές επιδόσεις δικών μας κληρικών πολλοί μάλιστα από τους οποίους είναι άγαμοι και όμως θεωρούν την χλιδή απαραίτητο συστατικό της ζωής τους. 

No comments:

Post a Comment