Wednesday, October 23, 2013

Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΙΗΣΟΥΙΤΙΚΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ



Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΙΗΣΟΥΙΤΙΚΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάσαμε στην εφημερίδα “Καθημερινή” ότι: 

“Ο Πάπας «έστησε» τον επίσκοπο της χλιδής. Οκτώ ημέρες περίμενε στη Ρώμη για να συναντήσει τον Ποντίφηκα ο Τέμπαρτζ βαν Ελστ.”

Οκτώ ημέρες περίμενε στη Ρώμη για να συναντήσει τον Πάπα ο περιβόητος επίσκοπος της χλιδής, Φραντς Πέτερ Τέμπαρτζ βαν Ελστ, ο οποίος χθες κατάφερε να εξασφαλίσει μία ολιγόλεπτη ακρόαση από τον Προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πανάκριβη ανακαίνιση της επισκοπικής κατοικίας του Τέμπαρτζ βαν Ελστ στο Λίμπουργκ, συνολικού κόστους 31 εκατομμυρίων ευρώ, ενέργεια που δεν συνάδει με το νέο πνεύμα λιτότητας και ασκητικής ζωής που κόμισε ο νέος Ποντίφηκας με την έλευσή του στη Ρώμη. Καμία λεπτομέρεια για το κλίμα της συνάντησης δεν δημοσιοποιήθηκε και το ερώτημα παραμένει εάν ο Πάπας θα υποχρεώσει τον Γερμανό επίσκοπο σε παραίτηση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του συμβουλίου επισκόπων στη Γερμανία, αρχιεπίσκοπος Ρόμπερτ Τσόλις, ενημέρωσε τον Πάπα για το σκάνδαλο. Εξερχόμενος από τη συνάντηση διατύπωσε την ελπίδα πως η κατακραυγή θα κοπάσει και θα βρεθεί μια λύση, που θα διασφαλίζει «ένα καλό μέλλον για όλους». Ο ίδιος ο Τέμπαρτζ βαν Ελστ είχε υπεραμυνθεί της ανακαίνισης, εξηγώντας ότι αφορούσε δέκα διαφορετικά έργα και πως το επιπλέον κόστος προέκυψε λόγω των αυστηρών κριτηρίων που διέπουν τη δόμηση κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2010 ο προκάτοχός του είχε εγκρίνει αρχικές δαπάνες ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό το οποίο επί των ημερών του εξαπλασιάστηκε. Σε αυτήν την εκτόξευση συνέβαλε αναμφίβολα η εγκατάσταση μπανιέρας αξίας 15.000 ευρώ στην επισκοπική κατοικία και τραπεζαρίας έκτασης 63 τ.μ.."

Τώρα εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να θαυμάσουμε τον Πάπα Φραγκίσκο επειδή ταπείνωσε με μακρά αναμονή τον χλιδάτο Παπικό “επίσκοπο”;

Αν κατά την αντίληψη του Αγιότατου Πάπα Φραγκίσκου ο Γερμανός “επίσκοπος” είναι ένοχος χλιδάτου τρόπου ζωής που σκανδαλίζει τον κόσμο ας τον καθαιρέσει ή ας τον οδηγήσει σε υποβολή παραίτησης. Πόσο χριστιανικοί είναι αυτοί οι εξευτελισμοί τους οποίους μετέρχεται; Βλέπετε δεν είναι και τόσο εύκολο ο Ιησουίτης καρδινάλιος Μπεργκόλιο να μετασχηματιστεί σε Φραγκισκανό Πάπα! Και ούτε ξεχάσαμε βέβαια τον ταπεινωτικό τρόπο που μεταχειρίστηκε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Σεβ. Βολοκολάμσκ κατά την τελετή της ενθρόνισής του.

Για να δούμε όμως τελικά τι θα κάνει; Θα αποπέμψει τον χλιδάτο “επίσκοπο” ή θα κάνει γαργάρα το θέμα μετά το νέο επικοινωνιακό του τρύκ;


Είμαστε σκεπτικοί για τρεις λόγους:

1.) Γνωρίζουμε τον επικοινωνιακό τρόπο που πολιτεύεται ο Πάπας Φραγκίσκος που ενδιαφέρεται για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία.

2.) Οι δηλώσεις του επικεφαλής των Παπικών “επισκόπων” της Γερμανίας μιλά για "λύση που θα ικανοποιήσει όλους", και 
3.) Στο Εκκλησιαστικό Παρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα” διαβάσαμε ρεπορτάζ της κ. Θεοδώρας Αβαγιανού που επιγράφεται: 

“Στον «πάγο» ο σπάταλος Επίσκοπος από τη Γερμανία.”


“Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος απομάκρυνε το Γερμανό Επίσκοπο Φρανζ Πίτερ Τεμπάρτζ-βαν Ελστ, που είχε ξοδέψει πρόσφατα περίπου 31 εκατομμύρια ευρώ για να χτίσει ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών. 

Ο Ποντίφικας πήρε την απόφαση αυτήν δύο ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Επίσκοπο, όπου συζήτησαν για το συγκεκριμένο θέμα. 

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει ότι ο Επίσκοπος «δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του» και του ζητήθηκε να απομακρυνθεί από την επισκοπή για όσο θα διεξάγονται οι έρευνες για τα οικονομικά της.”

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι μάλλον θα δοθεί μεσοβέζικη λύση, αλλά θα δώσουμε στον Αγιότατο το ευργέτημα της αμφιβολίας και μακάρι να κινηθεί προς την ορθή κατεύθυνση.

No comments:

Post a Comment