Wednesday, October 23, 2013

ΟΙ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΝΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ


ΟΙ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΝΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα”, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Ανδρέα Λουδάρου, που μας δημιούργησε βαθύτατη θλίψη:

“Αυστηρό τελεσίγραφο προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στέλνει το Πατριαρχείο Αντιοχείας, απαιτώντας λύση στο θέμα του Κατάρ, εντός δυο μηνών.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, γίνεται λόγος για «ναυάγιο» των διαπραγματευτικών προσπαθειών, τόσο από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και από αυτήν της ελληνικής Κυβέρνησης, αποδίδοντας «εμμονή» στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών είναι το γεγονός, πως η Σύνοδος της Αντιόχειας, εξουσιοδότησε τον Πατριάρχη κ. Ιωάννη να προβεί σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες στην περίπτωση που τα Ιεροσόλυμα δεν ανταποκριθούν, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής εκκλησιαστικής κοινωνίας.

Η αύξηση της έντασης μεταξύ των δυο Πατριαρχείων, που είχε αποκλιμακωθεί τον προηγούμενο Ιούνιο μετά την τετραμερή συνάντηση των Αθηνών, στην οποία εκτός από τους εκπροσώπους των δυο Εκκλησιών παρέστη αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνική Κυβέρνηση υπό τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώστα Τσιάρα, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πατριαρχείο Αντιοχείας, αποκαλύπτει πως η κατάσταση έχει επιστρέψει στο «σημείο μηδέν» και παρά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών, οι δυο Εκκλησίες βρίσκονται ένα βήμα πριν την τελική ρήξη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν αφήνει περιθώρια διαλόγου ξεκαθαρίζοντας πως το μόνο που δέχεται είναι η αποδοχή των δικών του θέσεων."

Το μόνο που μας έλειπε είναι να έχουμε διακοπή κοινωνίας μεταξύ των δύο εμπερίστατων -με την όλη σημασία του όρου- Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για τη δικαιοδοσία του Κατάρ.

Αφού έγινε τετραμερής συνάντηση και αφού υποτίθεται ότι τα βρήκαν πώς και γιατί ξαναρχίζουμε από το σημείο μηδέν;

Το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που χρειάζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία -και δη τα δύο εμπερίστατα Πατριαρχεία- είναι να διακόψουν την μεταξύ τους εκκλησιαστική κοινωνία η Αντιόχεια και τα Ιεροσόλυμα και να ερίζουν για τη δικαιοδοσία του Κατάρ.

Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς και γιατί ανεκινήθη το θέμα και για ποιο λόγο υπάρχει παρασπονδία όσων συμφωνήθηκαν στην τετραμερή διάσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών που συμμετείχε και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

No comments:

Post a Comment