Monday, September 2, 2013

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ



Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Μου άρεσαν πολλά στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν που εκκλησιάστηκα την περασμένη Κυριακή.

Καταρχήν όλοι όσοι ήταν στο σολέα ή στο ιερό Βήμα ρασοφορούσαν όπως πρέπει να συμβαίνει πάντοτε σε όλους τους ναούς.

Ευτυχώς συμβαίνει σε πολλούς ναούς (λ.χ. στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, αλλά και στην Αγία Αικατερίνη και στον Αγιο Δημήτριο Αστορίας κτλ.), χωρίς δυστυχώς να λείπουν και οι παραφωνίες.

Οι ψάλτες, οι αναγνώστες, οι νεωκόροι, οι ιερόπαιδες και φυσικά οι κληρικοί πρέπει πάντοτε να ρασοφορούν ή να φορούν τα άμφιά τους, όπως συμβαίνει στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και σε πολλούς άλλους -δυστυχώς όχι, επαναλαμβάνω, σε όλους- τους ναούς.

Αυτό είναι επιβεβλημένο επειδή βοηθά τους ίδιους να συνειδητοποιούν την ιερότητα του χώρου και των τελουμένων, αλλά βοηθά και το εκκλησίασμα να αποκτήσει την ιδία συνείδηση.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στα Ελληνικά. Η χρήση της Ελληνικής ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας.

Ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι η μόνη εκκλησία που γνωρίζω στην Αμερική, η οποία έχει δεξιό και αριστερό ψάλτη. Με εξαίρεση την εκκλησία των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζιάσκον Χάιτς όλοι οι άλλοι ναοί -που έχω υπόψη μου- έχουν μόνον ένα αναλόγιο.

Και οι δύο ψάλτες του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι νεαρά, ταπεινά, σεμνά και ευσεβή παιδιά που έψαλλαν πολύ κατανυκτικά.

Ούτε τεριρέμ και νανινά άκουσα, ούτε γυναίκες είδα στο ψαλτήρι, ούτε φραγκοχορωδίες υπάρχουν.

Η φωνή του πραγματικά καλλίφωνου πρωτοψάλτη έχει μια βαθειά εκκλησιαστική χροιά.

Ο π. Δαμασκηνός Γκανάς είναι άνετα δίγλωσσος κληρικός, όπως φάνηκε με το σύντομο -αλλά πολύ ουσιαστικό- κήρυγμα που μας έκανε.

Ο διάκονος π. Χριστόδουλος Ροδίτης είναι επίσης άνετα δίγλωσσος και καλλίφωνος.

Και οι δύο κληρικοί λειτουργούν με σοβαρότητα και ιεροπρέπεια.

Ο ναός έχει δεκάδες εικόνες προσιτές όλες για προσκύνημα. 

Πολύ μου αρέσουν οι εκκλησίες που σου δίνουν την ευκαιρία να προσκυνάς τις εικόνες (όπως συμβαίνει με τον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, με τον ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και με τον Ιερό Ναό τον Αγίου Γεωργίου στο Μανχάταν).

Δυστυχώς σε ορισμένους ναούς είτε βάζουν πολλές εικόνες πολύ ψηλά, ώστε δεν μπορείς να τις προσκυνήσεις (όπως λ.χ. στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας), είτε γεμίζουν τον χώρο μπροστά από τις εικόνες με λουλούδια, μικρόφωνα, και άλλα συναφή (όπως συμβαίνει σε πολλές εκκλησίες) και δεν μπορείς να προσκυνήσεις.

Στον Ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου προσκυνάς και χαίρεται η ψυχή σου, επειδή σου δόθηκε η ευκαιρία να “χαιρετήσεις”, όπως λένε οι Αγιορείτες, τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγγέλους και τους Αγίους.

Το εκκλησίασμα της Κυριακής ήταν άνθρωποι κάθε ηλικίας. Νέοι, γέροι παιδιά, άντρες, γυναίκες. Πολλοί κοινώνησαν.

Μετά το κήρυγμα ο π. Δαμασκηνός έκανε κάποιες ανακοινώσεις που δείχνουν ότι η ενορία έχει πολύ έντονη κοινοτική ζωή που καλύπτει πολλούς τομείς.

Μια μόνον παρατήρηση. 

Οταν το επιτρέψουν τα οικονομικά της κοινότητας ή όταν βρεθεί δωρητής, πρέπει να αντικατασταθεί με ξυλόγλυπτο Βυζαντινού ρυθμού το υπάρχον τέμπλο. 

Πρόκειται για ένα πολύ ψυχρό άσπρο -όχι μαρμάρινο- τέμπλο Νεοκλασσικού ρυθμού. 

Το ίδιο πρέπει να συμβεί με όσες εικόνες είναι φράγκικες και όχι ορθόδοξες.

Νομίζω ότι ο π. Δαμασκηνός και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κοινότητας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση αν κρίνω από τις νέες εικόνες και τα ψηφιδωτά που είδα.

Αν και είναι Νεογοτθικού ρυθμού αρχιτεκτονικής -κατά το πλείστον- ο ναός, έχει μια κατάνυξη εξαιτίας των ωραίων βιτρώ αλλά και της ξύλινης στέγης. Το τέμπλο όμως και όσες εικόνες είναι φράγκικες ζημιώνουν αισθητά το πνεύμα της κατάνυξης. 

Θα είναι πολύ διαφορετική η αίσθηση των εκκλησιαζομένων όταν η κοινότητα μπορέσει να αντικαταστήσει το τέμπλο, τον άμβωνα και τον Δεσποτικό Θρόνο με ξυλόγλυπτα Βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Χάρηκα πολύ που με αξίωσε ο Θεός να εκκλησιαστώ στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

No comments:

Post a Comment