Wednesday, September 25, 2013

Ο ΣΕΒ. ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΙΩΣΗΦ ΚΑΙ Ο κ. Κ. ΝΟΥΣΗΣ ΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ



Ο ΣΕΒ. ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΙΩΣΗΦ ΚΑΙ Ο κ. Κ. ΝΟΥΣΗΣ ΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Υπάρχουν δύο εκρεμμότητες οι οποίες πρέπει να κλείσουν.

Η πρώτη αφορά τον Σεβ. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος σε ομιλία του για τον μακαριστό Μητροπολίτη Αυγουστίνο (Καντιώτη), ισχυρίστηκε ότι ο αείμνηστος φλογερός ιεράρχης ζήτησε συγγνώμη από τον αοίδιμο Πατριάρχη Δημήτριο, όταν τον επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επειδή διέκοψε -όπως και οι αείμνηστοι Μητροπολίτες Παραμυθίας Παύλος και Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος- το μνημόσυνο του Αποστάτη της πίστης μας μ. Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Εκτοτε, αν και διαμφισβητήθηκε ζωηρά η αλήθεια του ισχυρισμού του Σεβασμιότατου κ. Ιωσήφ από ορισμένους ή και παρεκλήθη από άλλους να δώσει περισσότερα στοιχεία που να στοιχειοθετούν τον ισχυρισμό του, ο Αγιος Προικοννήσου δεν έδωσε καμία εξήγηση. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Μια άλλη εκκρεμότητα είναι αυτή που έχει αφήσει ανοιχτή -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- ο αγαπητός κ. Νούσης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι κάποιος Ηγούμενος Μονής του Αγίου Ορους θεωρεί ότι ο Οσιος Ιουστίνος (Πόποβιτς) βεβιασμένα ανακηρύχθηκε Αγιος της Εκκλησίας.

Αν και παρεκλήθη κατ’ επανάληψη ο αγαπητός κ. Νούσης να αποκαλύψει το όνομα του ηγουμένου -που κατά τον ισχυρισμό του πάντοτε- μίλησε τόσο άτοπα για τον Οσιο Ιουστίνο (Πόποβιτς)-, ουδεμία συγκεκριμένη ονομαστική αναφορά κατέθεσε. 

Ο αγαπητός κ. Νούσης -αν μη τι άλλο- πρέπει να αντιληφθεί ότι με την ανωνυμία του ισχυρισμού του μένουν εκτεθειμένοι όλοι οι Ηγούμενοι του Αγίου Ορους ή όσοι δεν ηγουμενεύουν Μονών “παρά θίν’ αλός” ότι πιθανόν να είναι αυτοί που προέβησαν στον εξωφρενικό αυτό ισχυρισμό.

Ελπίζουμε ότι τόσον ο Αγιος Προικοννήσου όσον και ο αγαπητός κ. Νούσης, συνειδητοποιούν ότι η σιωπή τους είναι -με τον επιεικέστερο δυνατόν χαρακτηρισμό- άτοπη.

No comments:

Post a Comment