Thursday, August 8, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ π. ΒΣΕΒΟΛΟΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΝ ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ π. ΒΣΕΒΟΛΟΝΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάσαμε το ακόλουθο αξιοπρόσεκτο άρθρο του κ. Αιμίλιου Πολυγένη στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων Romfea.gr:

"Ο Πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν του Πατριαρχείου Μόσχας γνωστός για τις αιχμηρές παρεμβάσεις του στον τύπο, χτύπησε για ακόμη φορά σχολιαζόντας την στάση της Ρωσικής Κυβέρνησης στο θέμα του αμερικανού πράκτορα της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο π. Βσέβολοντ σε δηλώσεις του επαινεί τις ρωσικές αρχές οι οποίες δεν ενέδωσαν στις διεθνείς πιέσεις να παραδώσουν τον Σνόουντεν, αποτρέποντας έτσι την δημιουργία μιας "παγκόσμιας ηλεκτρονικής φυλακής."

"Είναι ενθαρρυντικό ότι η Ρωσία επιδεικνύει την ανεξαρτησία της μέσα από αυτή την περιπτώση, παρά τις πιέσεις που δέχεται καθημερινά διεθνώς", δήλωσε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για τις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.

Σε άλλο σημείο ο π. Βσέβολοντ ανέφερε ότι η Ρωσία με την στάση της στην υποθέση Σνόουντεν, κέρδισε ακόμη περισσότερο τον σεβασμό ως χώρα η οποία κρατά ψηλά το ιδανικό της ελευθερίας που μας χάρισε ο Θεός.

Επίσης ο Ρώσος Πρωθιερέας υποστήριξε ότι οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός ολέθριου προβλήματος, το οποίο απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους Ορθοδόξους Χριστιανούς - δηλαδή η προοπτική ενός παγκόσμιου ηλεκτρονικού φακελλώματος.

"Πρώτα εθίζουν τους ανθρώπους σε ένα βολικό τρόπο επικοινωνίας, με τις εταιρίες, με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών. Σε λίγο οι άνθρωποι γίνονται άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις υπηρεσίες αυτές που έχει ως αποτέλεσμα η οικονομική και πολιτική των υπηρεσιών αυτών να αποκτούν τρομακτική δύναμη", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο π. Βσέβολοντ.

Ακόμη ανέφερε: "Δεν μπορούν να μην μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν την δύναμη αυτή, ώστε να ελέγχουν την προσωπικότητα των ανθρώπων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα έναν αυστηρότερο παγκόσμιο έλεγχο."

Ο π. Βσέβολοντ πρόσθεσε ότι κατά την απόψή του, η πραγματική δημοκρατία παραμένει ένα άπιαστο ιδανικό.

"Κάθε πολιτικό σύστημα καθορίζει την κυριαρχία των λίγων έναντι των πολλών. Στον 20ο αιώνα οι πιο σκληρές μορφές της πολιτικής εξουσίας χρησιμοποίησαν ωμή βία. Σήμερα χρησιμοποιούν την δύναμη της πειθούς, μέσω της συλλογής δεδομένων", σημείωσε ο Πρωθιέρας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Κλείνοντας κάλεσε τις ρωσικές αρχές να υπερασπιστούν την πραγματική ελευθερία, από την παγκόσμια δικτατορία του ηλεκτρονικού φακελώματος.”

Οι σκέψεις του π. Βσέβολοντ Τσάπλιν είναι λίαν αξιόλογες.

Οι παρατηρήσεις του είναι ορθές για τον κίνδυνο από την ηλεκτρονική φυλακή.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι δηλώσεις του είναι αμφιλεγόμενες και προκαλούν διάφορες αντιδράσεις. 

Ορισμένοι βλέπουν στις δηλώσεις τον ισχυρό δεσμό ή και την εξάρτηση του Πατριαρχείου Μόσχας από τους πολιτικούς ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Προσδίδουν στις δηλώσεις σκοπιμότητα. Τις ερμηνεύουν ως προσπάθεια να δικαιολογηθεί η χορήγηση ασύλου στον κ. Σνόουντεν.

Αλλοι πάλιν εντάσσουν τις δηλώσεις του Ρώσου Πρωθιερέα στην προσπάθεια της Ρωσίας να ηγηθεί του ορθόδοξου κόσμου. 

Θεωρούν ότι ο π. Βσέβολοντ, με τις δηλώσεις του, προσπαθεί να εκφράσει τις ανησυχίες των πιστών για την ηλεκτρονική φυλακή. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να κερδίσει πανορθοδόξως συμπάθειες μεταξύ των παραδοσιακών πιστών και να προωθήσει έτσι τα σχέδια του Πατριαρχείου Ρωσίας για να αναλάβει το Πρωτείο μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Εμείς δεν θα σταθούμε στην ανάλυση των κινήτρων των δηλώσεων του π. Βσέβολοντ. 

Τα κίνητρα των δηλώσεων του τα αφήνουμε στον “ετάζοντα νεφρούς και καρδίας” Κύριο.

Θα εστιάσουμε την προσοχή μας αποκλειστικά στην ουσία των δηλώσεων του Ρώσου Πρωθιερέα.

Ο κόσμος πραγματικά κινδυνεύει από την ηλεκτρονική φυλακή.

Βρισκόμαστε μόνον ένα βήμα πριν από την εγκατάσταση ενός Οργουελιανού τύπου διακυβέρνησης με το οποίο θα καταργηθεί κάθε έννοια σεβασμού προς την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. 

Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένος ο αγώνας των χριστιανών να προασπίσουν την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια από τους επίβουλους της, είτε συνδέεται είτε δεν συνδέεται το γεγονός με τον τρόπο που ορισμένοι ερμηνεύουν την Αποκάλυψη.

Η ηλεκτρονική φυλακή είναι απαράδεκτη. 

Καμιά Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έλειψε ποτέ από τους αγώνες του έθνους. Ούτε η Εκκλησία της Ρωσίας από τους αγώνες του Ρωσικού λαού. Γι’ αυτό είναι ορθές οι ανησυχίες που εκφράζει ο Ρώσος Πρωθιερέας.

Εκφράζουμε, ως εκ τούτου, την χαρά μας για την ευαισθησία της Εκκλησίας της Ρωσίας για τους κινδύνους που απορρέουν από την ηλεκτρονική φυλακή.

Επιμένουμε, όμως, να παρακαλούμε θερμά το Πατριαρχείο Μόσχας, αντί να ασχολείται με το πρωτείο και τον εθνοφυλετισμό, να ασχολείται με την ακρίβεια της πίστεως.

Η Εκκλησία της Ρωσίας είναι μία από τις ελάχιστες Ορθόδοξες Εκκλησίες που δεν ζει σε εχθρικό καθεστώς. 

Είναι δε οπωσδήποτε σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία με το μεγαλύτερο δυναμικό.

Αλλιώς θα έβλεπαν την Εκκλησία της Ρωσίας οι ανά την Οικουμένη πιστοί αν πρωτοστατούσε στην έξοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών από το ΠΣΕ, αν αποκήρυσσε τις προδοτικές για την Ορθοδοξία συμφωνίες του Μπαλαμάντ και του Σαμπεζύ, αν έβαζε χαλινάρι στους νεωτεριστές προτεσταντίζοντες της OCA, αν με άλλα λόγια τηρούσε την παραδοσιακή γραμμή σε όλα τα θέματα, αντί να ερίζει για το πρωτείο και τον εθνοφυλετισμό.

No comments:

Post a Comment