Saturday, August 31, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. κ. ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. κ. ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάσαμε, με πραγματική χαρά και μεγάλη ανακούφιση, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη στη Romfea.gr:

“Στο συρτάρι μπήκε για ακόμη μία φορά η υπόθεση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη, παρά τα όσα διαρρέονταν τις τελευταίες ημέρες πως ήταν θέμα χρόνου η αποκατάστασή του από τη Δ.Ι.Σ.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναγνώστηκε επιστολή του συνηγόρου του πρώην Μητροπολίτη, ο οποίος ζητούσε να εκδικαστεί επί της ουσίας σε δεύτερο βαθμό και με βάση την έκκλητο προσφυγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η σχετική υπόθεση που επί τόσα χρόνια ταλανίζει το σώμα της Εκκλησίας.

Συνοδικός Ιεράρχης μιλώντας στη Romfea.gr ανέφερε πως η Δ.Ι.Σ. δεν ασχολήθηκε με το θέμα αφού όλοι γνωρίζουν πως είναι αναρμόδια να το πράξει.

Τόνισε, επιπλέον, πως "η Εκκλησία της Ελλάδος, εν πάση περιπτώσει, εξήντλησε όλα τα ένδικα μέσα της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης", δίνοντας ένα τέλος στην άκρατη παραφιλολογία για το ζήτημα.”

Δόξα σοι ο Θεός που ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι Αγιοι Συνοδικοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων και απέρριψαν το αίτημα του καθαιρεθέντος Μητροπολίτη Παντελήμονα Μπεζενίτη με το οποίο ζητούσε να επανέλθει στην τάξη των εν ενεργεία επισκόπων.


Τα πράγματα δεν εξελίχθησαν πάντως όπως τα παρουσιάζει ο κ. Πολυγένης. 

Δυστυχώς, όπως μας πληροφορεί το Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Δόγμα",  η απόφαση δεν ελήφθη ομόφωνα, επειδή ορισμένοι Συνοδικοί "κρίμασιν οις Κύριος οίδεν" προσπάθησαν ανεπιτυχώς ευτυχώς να ικανοποιήσουν το αίτημα του Σεβ. κ. Μπεζενίτη.

Η απόφαση αυτή της Ιεράς Συνόδου τιμά και τον Μακαριότατο προσωπικά και τους Αγίους Συνοδικούς που την έλαβαν αλλά και την Εκκλησία της Ελλάδος ως σύνολον.

Ο Σεβ. κ. Μπεζενίτης καλείται να συνειδητοποιήσει ότι η στάση της Εκκλησίας έναντί του δεν υπαγορεύεται από συναισθήματα μίσους ή προσωπικής εμπαθείας, αλλά από την επιθυμία να μη σκανδαλιστεί περαιτέρω ο κόσμος, από την υποχρέωση να τηρηθούν οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας, αλλά και με σκοπό να ωφεληθεί ο ίδιος. 

Του δίνει πάνω από όλα την ευκαιρία να αφιερώσει τη ζωή του απερίσπαστος στη μετάνοια και στην προσευχή για να παραστήσει εαυτόν άξιο της μέλλουσας Βασιλείας.

1 comment:

  1. Ο Άγιος Θεός ας μας συγχωρήσει όλους μας! Κληρικούς και Λαϊκούς...

    ReplyDelete