Tuesday, August 13, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΣΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ




ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΣΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα” ανταπόκριση του κ. Ιωάννη Λότσιου, αναφορικά με τις θέσεις του Πάπα Φραγκίσκου για τη χειροτονία γυναικών από το Βατικανό:

“Λίγες λίγες έρχονται οι δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Βραζιλία. Για το θέμα των γυναικών ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι οι γυναίκες είναι πιο σημαντικές από τους Επισκόπους και κληρικούς, ακριβώς όπως «η Παναγία είναι πιο σημαντική από τους Αποστόλους». 

Την ανάγκη ανάπτυξης μιας θεολογίας και τον ρόλο των γυναικών είναι αναγκαία μεν, τόνισε μεταξύ άλλων, εκτός όμως από την είσοδο της γυναίκας στην ιεροσύνη, επειδή ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ με το διάταγμα Mulieris Dignitatem το είχε απαγορεύσει.

«H πόρτα είναι κλειστή» δήλωσε ωστόσο ο Φραγκίσκος στους δημοσιογράφους. Υπάρχει η ανάγκη ενός τονισμού του ρόλου της γυναίκας μέσα στην Εκκλησία και της προϋποθέσεις της αποστολής της. 

Οι ριζικές αλλαγές στην σύγχρονη οικογενειακή και εργασιακή ζωή έφερε το θέμα της χειροτονίας των γυναικών στην σχέση αποστολής και καριέρας. Συγχρόνως στο ρωμαιοκαθολικό χώρο υπάρχει μεγάλη αύξηση στα γυναικεία τάγματα του μοναχισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και τη διακονίας τους.

Τα μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Διάσκεψης για την Χειροτονία των Γυναικών της Αμερικής, που προσπαθεί να προωθήσει την χειροτονία γυναικών, έχουν απογοητευτεί από τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου.

Επισημαίνουν την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων στις παπικές δηλώσεις και την έκφραση μια επιλεκτικής θεολογίας. Ενώ κρατά μια παραδοσιακή στάση στο ζήτημα αυτό, για τους ομοφυλόφιλους κληρικούς δεν ακολουθεί την γραμμή του προηγουμένου Πάπα, δήλωσαν επίσης. 

Η Ρωμαιοκαθολική Διάσκεψη για την Χειροτονία των γυναικών κάνει λόγο επίσης για ορισμένες αποφάσεις της Βιβλικής Ποντιφικής Επιτροπής του 1976. 

Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις δίνουν μια εικόνα το πώς βλέπει τον εαυτό του ο Πάπας Φραγκίσκος. Με πολύ κομψό τρόπο ενεργεί ως Ποντίφικας τελικά…”

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς σ’ αυτή την ανταπόκριση;

Καταρχήν η όλη ιστορία για χειροτονία των γυναικών στον Παπισμό αρχίζει από τις ΗΠΑ. Το ίδιο συνέβηκε με τους Αγγλικανούς που στην Αμερική είναι γνωστοί ως “Επισκοπελιανοί”.

Αρα πρόκειται για ένα αίτημα, που δεν ερείδεται σε απολύτως καμία θεολογική, αλλά σε αποκλειστικά κοινωνιολογική βάση. Η γυναίκα στις ΗΠΑ είναι ίση με τον άντρα, σε όλους τους τομείς, άρα αυτή η ισότητα -κατά την άποψη των φεμινιστριών- πρέπει να επεκταθεί και στη χειροτονία γυναικών.!!!

Προφανώς η λέξη εκκοσμίκευση είναι πολύ φτωχός όρος για να περιγράψει την κατάντια.

Υστερα προσέξτε τον λόγο για τον οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος αρνείται να συζητήσει τη χειροτονία γυναικών.

Επειδή ο Πάπας Βοιτύλας -ήδη beatus και σύντομα sanctus τρομάρα του!!!- εξέδωσε Εγκύκλιο που αρνείται τη χειροτονία γυναικών!!!

Οχι επειδή το Ευαγγέλιο δεν επιτρέπει τέτοιο εγχείρημα, όχι επειδή αυτή είναι η δισχιλιετής Εκκλησιαστική Παράδοση, όχι επειδή αντιφάσκει τους όρους της χριστιανικής θεολογίας, αλλά επειδή ο προηγούμενος Πάπας εξέδωσε απαγορευτική εγκύκλιο.!!!

Είπε κανείς ότι ο κληρικαλισμός όπως εκφράζεται με το θεσμό του Πάπα είναι εμμονή στους Λατίνους;

Ex Oriente lux! Ex Occidente όμως; Ερεβος και διαστροφή του Ευαγγελίου.

Οσο για τον Πάπα Φραγκίσκο όποιος περιμένει κάτι γενναίο και ουσιαστικό από Ιησουίτη είναι τουλάχιστον αφελής.

Σε κάθε περίπτωση το ουσιαστικό πρόβλημα που έπρεπε να απασχολεί τον Πάπα Φραγκίσκο και τις μαινάδες του φεμινισμού στις ΗΠΑ και αλλού, δεν είναι αν πρέπει να χειροτονούνται γυναίκες. 

Ασφαλώς και δεν πρέπει.! 

Η Υπεραγία Θεοτόκος δεν χειροτονήθηκε και όμως αυτό δεν Την εμπόδισε να ξεπεράσει σε αγιότητα, όχι μόνον όλους τους άντρες, αλλά ακόμη και τις Αγγελικές ασώματες Δυνάμεις. 

Ο Κύριος κάλεσε 12 άντρες μαθητές και η Παράδοση της Εκκλησίας είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι η χειροτονία γυναικών είναι αδιανόητη.

Ο Πάπας, όμως, δεν έπρεπε καν να απασχολείται με τέτοια θέματα, αλλά με το γεγονός ότι ο ίδιος ως αιρεσιάρχης είναι εκτός Εκκλησίας και επομένως αβάπτιστος, αφού εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχουν έγκυρα μυστήρια. 

Ας μετανοήσει πρώτα για τις πλάνες του, ας βαπτιστεί ορθόδοξος και ας προτρέψει όλους τους οπαδούς του Παπισμού να κάνουν το ίδιο και μετά συζητούμε και για τα υπόλοιπα.

No comments:

Post a Comment