Friday, August 23, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΤΑΜΑΣΟΥ ΗΣΑΙΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΤΑΜΑΣΟΥ κ. ΗΣΑΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάσαμε την ακόλουθη ανταπόκριση στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:

“Πλήθος κόσμου από όλα τα χωριά της Ορεινής και της Πιτσιλιάς τίμησαν τους αγίους μάρτυρες Ρηγίνο και Ορέστη στο χωριό Απλίκι της μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής.

Στον Ιερό Ναό της κοινότητος Απλικίου, που τιμάται επ’ ονόματι των δύο μαρτύρων, από νωρίς συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών, για να ζήσουν κατανυκτικές στιγμές και να καταθέσουν την αγάπη τους προς τους δύο γενναίους αθλητές του Χριστού, οι οποίοι απολαμβάνουν μεγάλης τιμής, τόσο στην εν λόγω κοινότητα, όσο και σ’ ολόκληρο το νησί μας.

Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Αυγούστου 2013, παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός των αγίων μαρτύρων Ρηγίνου και Ορέστη και ακολούθησε η λιτάνευση του ιερού εικονίσματος τους, πέριξ του Ιερού Ναού της κοινότητος, ενώ μίλησε επίκαιρα και εμπνευσμένα ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος προέστη των ιερών ακολουθιών.”

Συγχαίρουμε θερμά και υικά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαία, επειδή προβάλλει την τιμή προς τους Αγίους της Κύπρου, για να βοηθήσει το ποίμνιό του να αγαπήσει τους αγίους του νησιού μας.

Θα μας επιτρέψει, όμως, μια παρατήρηση ο Σεβασμιότατος με αφορμή τις φωτογραφίες που συνοδεύουν την ανάρτηση στη Romfea.gr. 

Συγκεκριμένα μόνον ένας ή δύο από τους κληρικούς της φωτογραφίας είναι παραδοσιακοί. Οι υπόλοιποι είναι κουρεμένοι ή ξυρισμένοι.

Δεν πρέπει, άραγε, ο Σεβ. Ταμασού να νουθετήσει κατάλληλα τους ιερείς του;

Ο Σεβ. Ταμασού κ. Ησαίας, παρόλον ότι προέρχεται από την Ιερά  Μονή Κύκκου, όπου υπήρχε -και ακόμη ίσως υπάρχει σε κάποιο βαθμό- η κακή συνήθεια οι ιερομόναχοι να κουρεύονται και να ψαλιδίζουν τα γένεια τους, ο ίδιος ούτε με κόκκινα αντερί κυκλοφορεί, ούτε ψαλιδίζει γένεια και μαλλιά. Απολύτως προς τιμή του φυσικά.

Τον παρακαλούμε θερμά να επιληφθεί του θέματος της παραδοσιακής παρουσίας των ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως του.

Δεν είμαστε τόσο ανόητοι ώστε να θεωρούμε ότι η ιερωσύνη είναι θέμα μαλλιών και γένειων, αλλά δεν είμαστε και τόσο αφελείς ώστε να παραγνωρίζουμε την εκκοσμίκευση που μαρτυρεί -κατά κανόνα- ο κουρεμένος και ψαλιδισμένος ιερέας. 

Η εκκοσμίκευση ήταν, είναι και θα παραμείνει ο μεγαλύτερος πειρασμός της Εκκλησίας.

Οι κληρικοί πρέπει να δίνουν το παράδειγμα στους λαικούς.

Πρέπει να ζουν με υποδειγματική λιτότητα και άκρα ασκητικότητα και να έχουν σε όλα παραδοσιακή εμφάνιση.

No comments:

Post a Comment