Sunday, August 25, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:

“Αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους ενασχόληση -το κυνήγι- είναι οι κληρικοί κυνηγοί.

Από φέτος τίθεται σε ισχύ παλαιότερη απόφαση της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται οι κληρικοί να οπλοφορούν ακόμα και για το κυνήγι.

Ετσι αρκετοί κληρικοί που προσήλθαν φέτος για να ανανεώσουν την άδεια θήρας τους βρέθηκαν προ εκπλήξεως αφού ενημερώθηκαν ότι πρέπει να...παρατήσουν το κυνήγι.

Ολα άρχισαν το 2006 μετά την εμπλοκή ενός κληρικού σε κυνηγετικό ατύχημα.

Τότε η Ιερα Σύνοδος μετά από σχετικό ερώτημα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής είχε καταλήξει στην απόφαση "της πλήρους απαγορεύσεως της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στους κληρικούς, μηδέ της θήρας εξαιρουμένης, αφ' ενός μεν διότι δεν συνάδει η οπλοφορία προς το ιερατικό σχήμα, αφ' ετέρου δε για την προστασία και των ιδίων για να μην καταστούν υπαίτιοι φόνου και εκπέσουν της ιεροσύνης τους".

Ωστόσο η απόφαση αυτή στην πράξη δεν είχε εφαρμοστεί.

Πέρυσι όμως ένα νέο κυνηγετικό ατύχημα στο οποίο είχε εμπλακεί ξανά ιερωμένος οδήγησε της αστυνομικές αρχές να ενεργοποιήσουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Βέβαια αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις κληρικών οι οποίοι επί σειρά ετών κυνηγούν τηρώντας πιστά όπως λένε, όλους τους κανόνες που διέπουν τη συγκεκριμένη ενασχόληση.

Ωστόσο πρόκειται για θέμα που αφορά την ίδια την Ιερά Σύνοδο με αποτέλεσμα οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι να είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την απόφαση.”

Μόνον μια ερώτηση: Δηλαδή μέχρι τώρα εν γνώσει της Συνόδου υπήρχαν οπλισμένοι κληρικοί οι οποίοι, αντί να κυνηγούν τις αρετές, αντί να παγιδεύουν τα πάθη, αντί να βάλλουν κατά του διαβόλου με τις προσευχές και τις λειτουργίες και τις δεήσεις τους, γύριζαν τα όρη και τις κοιλάδες με το όπλο στο χέρι για να κυνηγήσουν θήραμα;

Πρέπει να συμβαίνουν ατυχήματα για να ξυπνά η Ιερά Σύνοδος και να παίρνει τις ενδεδειγμένες αποφάσεις;

Να ελπίσουμε τουλάχιστον ότι, έστω και τώρα, θα σταματήσει αυτό το ρεζιλίκι να βλέπουμε κληρικούς με όπλα να κυνηγούν;

Μέχρι πού θα φτάσει η εκκοσμίκευση της Εκκλησίας;

No comments:

Post a Comment