Tuesday, July 9, 2013

ΤΟ "ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ" ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ “ΤΑΠΕΙΝΑ” ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ




ΤΟ "ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ" ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ “ΤΑΠΕΙΝΑ” ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων Romfea.gr ρεπορτάζ της κυρίας Σοφίας Πολίτη: 

“Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι τον «πονάει» να βλέπει τους ιερείς να οδηγούν επιδεικτικά (φανταχτερά) αυτοκίνητα και τους ζήτησε να επιλέγουν κάτι πιο «ταπεινό».

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να καταστήσει την Καθολική Εκκλησία πιο λιτή και με έμφαση στους φτωχούς, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε στους νέους και εκπαιδευόμενους ιερείς και καλόγριες από όλο τον κόσμο, ότι το να έχουν το τελευταίο μοντέλο ενός smartphoneή ενός αξεσουάρ μόδας, δεν είναι η οδός προς την ευτυχία.

«Με πληγώνει όταν βλέπω έναν ιερέα ή μια μοναχή με ένα τελευταίο μοντέλο αυτοκινήτου, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό», δήλωσε.

«Ένα αυτοκίνητο είναι απαραίτητο για να κάνει κανείς πολύ δουλειά, αλλά σας παρακαλώ, επιλέξτε ένα πιο ταπεινό. Εάν σας αρέσει ένα φανταχτερό, απλώς σκεφτείτε πόσα παιδιά πεθαίνουν από πείνα στον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.”

Να σταθούμε σε τρία σημεία:

1.) Καταρχήν στην κραυγαλέα ασυνέπεια του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος πριν λιγες μέρες παρέλαβε πανάκριβο αυτοκίνητο για να εμπλουτίσει την ατέλειωτη συλλογή πανάκριβων αυτοκινήτων του “ιερού” γκάραζ του και λίγες μέρες αργότερα, όταν διαπίστωσε τις αντιδράσεις για την προσθήκη ακόμη ενός πολυτελούς αυτοκινήτου στην κατοχή του Βατικανού, αποφάσισε να κάνει κατηχητικό περί ταπείνωσης και ολιγάρκειας και φτηνών αυτοκινήτων στους φραγκοπαπάδες και στις φραγκοκαλόγριες.

2.) Είναι ορθές οι παραινέσεις του Πάπα Φραγκίσκου για την ανάγκη οι κληρικοί - πολλώ μάλλον οι μοναχοί και οι μοναχές - να ζουν με εκούσια πτωχεία και να μην προκαλούν με τον πολυτελή και τρυφηλό τους βίο.

Οι πιστοί του Βατικανού ας ακούσουν τις παραινέσεις του Πάπα στο συγκεκριμένο θέμα, έστω και αν διαπιστώνουν την κραυγαλέα ασυνέπεια που χαρακτηρίζει τον ίδιο.

Ας εφαρμόσουν τη συμβουλή του Κυρίου για τους Φαρισαίους. Τα λόγια τους είναι καλά και να τα ακολουθείτε. Απλά μην ακολουθείτε το κακό τους παράδειγμα.

3.) Αν στόχος του Πάπα Φραγκίσκου δεν ήταν να μιλήσει θεατρικά και επικοινωνιακά, αλλά να μιλήσει ως κήρυκας του Ευαγγελίου, αφού είναι ο Πάπας και η πηγή κάθε εξουσίας στο Βατικανό, αντί να απευθύνει παραινέσεις, θα εξέδιδε συγκεκριμένες οδηγίες για να ελέγξει την απαράδεκτη συμπεριφορά. 

Επειδή όμως σκοπός του είναι να εντυπωσιάσει με ένα ακόμη επικοινωνιακό τρυκ και να δώσει ακόμη ένα δείγμα γραφής Ιησουίτικης υποκρισίας, περιορίζεται σε ένα βεγγαλικό εντυπωσιασμού ταπεινοσχημίας και σε κροκοδείλια δάκρυα που δήθεν χύνει για τη χλιδή των φραγκοπάδων και των φραγκοκαλόγριων.

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν είναι μόνον οι Παπικοί που πάσχουν από έλλειψη ολιγάρκειας και επίδειξη χλιδής. 

Δυστυχώς και ορισμένοι ορθόδοξοι κληρικοί - όλων των βαθμίδων - κατασκανδαλίζουν τους πιστούς με τον τρυφηλό και αντιευαγγελικό τους βίο. 

Λειτουργούν με άμφια που θυμίζουν τουαλέττες της Μαρίας Αντουανέττας ή την γκαρνταρόμπα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ όταν επαιζε την "Κλεοπάτρα", κυκλοφορούν με πανάκριβα αυτοκίνητα και διαμένουν σε χλιδάτες επαύλεις. 

Ο Σεβ. Κοζάνης κ. Παύλος λ.χ. αποτελεί παγκάκιστο παράδειγμα και σ’ αυτό τον τομέα. 

Και να ήταν μόνον ο Σεβ. Κοζάνης κ. Παύλος! 

Απλά θα λέγαμε ότι ένας ιεράρχης, που θα έπρεπε από καιρό να καταθέσει το ωμοφόριο στην Αγία Τράπεζα, να αυτοκαθαιρεθεί και να αποσυρθεί στη Μονή της μετανοίας του, δεν πράττει το καθήκον του έναντι του Ευαγγελίου.

Δυστυχώς! Η χλιδή και η επίδειξη μάταιου πλούτου έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Υπάρχουν κραυγαλέες αντιευαγγελικές συμπεριφορές και στην Εκκλησία της Ελλάδας και στην Εκκλησία της Κύπρου και στην Εκκλησία της Σερβίας και στην Εκκλησία της Βουλγαρίας και στην Εκκλησία της Ρωσίας και στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Οι Σύνοδοι των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών πρέπει να αποφασίσουν τα δέοντα για να ελέγξουν την ασυνέπεια και το αντιευαγγελικό ήθος των λειτουργών τους.

No comments:

Post a Comment